IAKO JE OBEĆANA DEBLOKADA RAČUNA: Vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović nastavlja štrajk glađu
Maja Pavlović, Foto: Beta / Miloš Miškov

nije kraj

IAKO JE OBEĆANA DEBLOKADA RAČUNA: Vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović nastavlja štrajk glađu

OFPS spreman da odblokira račun, ali ne i da vrati novac

Objavljeno:

Vlasnica TV Kanal 9 Maja Pavlović, koja već 22 dana štrajkuje glađu, dobila je danas obaveštenje da je Organizacija proizvođača fonograma Srbije (OFPS) spremna da odblokira račun te novosadske televizije, ali i da neće vratiti sredstva na račun. Zbog toga je Pavlović odlučila da nastavi štrajk glađu, u koji je ušla, kako je navela, jer je zbog nečinjenja državnih i pravosudnih institucija ugroženo funkcionisanje njene televizije.

Jedan od uslova za prekid štrajka glađu Maje Pavlović je da OFPS vrati novac na račun njene televizije, koji je skinut po rešenjima za koje ona tvrdi da su nezakonita, a zbog kojeg je račun TV Kanal 9 u blokadi. Ta organizacija danas ju je obavestila da je spremna da odblokira račun, ali ne i da vrati novac.

Maja Pavlović
Maja Pavlović foto: Beta/Dragan Gojić

Kako su pojasnili, blokada računa Kanala 9 nastala je na osnovu “pravosnažne i izvršne sudske odluke i ne postoji pravna mogućnost za povraćaj sredstava pošto su skidanje sredstava i blokada nastali na osnovu pravosnažne i izvršne sudske odluke”. OFPS je podsetio da Pavlović ima pravo da pokreće inicijative i ulaže ustavne žalbe na takvu odluku, ali da je Ustavni sud već dva puta odbacio takve inicijative, navodeći da njen medij zloupotrebljava svoje pravo na podnošenje inicijative za ocenu ustavnosti i zakonitosti”.

"OFPS mi je poslao mejl. Neće da nam vrate sredstva na račun već samo da ga odblokiraju i nisu znali da treba da traže zastoj u ostalim postupcima, sve do okončanja postupka pred Ustavnim sudom", rekla je Maja Pavlović.

Prema njenim rečima, o tome je obaveštena Olivera Zekić, članica Saveta REM-a, koji posreduje u pregovorima Pavlović i predstavnika državnih institucija.

“Odgovorili smo OFPS na mejl i objasnili naš zahtev. Čekamo odgovor”, dodala je vlasnica novosadske televizije.

Pavlović je štrajk glađu započela 15. aprila u Novom Sadu, da bi potom odlučila da sa protestom nastavi u Beogradu. Ona je postavila niz zahteva državnim i sudskim institucijama za prekid štrajka.

Među zahtevima su da se produži ugovor koji je Kanal 9 zaključio prošle godine sa Emisionom tehnikom i vezama (ETV), a koji ističe ovog meseca. Takođe, od Ministarstva telekomunikacija zahteva izmenu Pravilnika o naknadama ETV za lokalne emitere kako naknada koju lokalni emiteri plaćaju ETV-u ne sme biti veća od one koju su plaćali RATEL-u.

Takođe, vlasnica Kanala 9 zatražila je od gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića da prestane da kažnjava Kanal 9 i da toj televiziji omogući ravnopravan pristup sredstvima na upravo raspisanom konkursu za sufinansiranje medija.

Maja Pavlović se pre dva dana sastala sa članicom Saveta REM-a Oliverom Zekić, kada su dogovorile da budu ispunjena dva od četiri njena zahteva. Pavlović je tada poručila da će štrajk obustaviti tek kada dođe do ispunjenja zahteva.

Pavlović je tada rekla da se nada da će posle odblokiranja računa uslediti sastanak sa članovima REM-a oko ispunjenja ostalih zahteva.

Kako je najavljeno, vlasnica Kanala 9 bi sutra trebalo da se sastane s premijerkom Anom Brnabić.

BONUS VIDEO: Ivica iz rata na Košarama ima uspomenu NATOPLJENU NJEGOVOM KRVLJU i pamti JAUKE

(Espreso.co.rs / Beta / Insajder)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.