OSAM PIVA, 1,2 LITRA VINA ILI 12 RAKIJICA: Evo šta je sve MILOJKO morao da popije da bi naduvao 1,73 PROMILA!
Milojko Pantić, Foto: Filip Plavčić, Marina Lopičić, Ilustracija

na sreću, nema povređenih

OSAM PIVA, 1,2 LITRA VINA ILI 12 RAKIJICA: Evo šta je sve MILOJKO morao da popije da bi naduvao 1,73 PROMILA!

Opšte je poznato da konzumacija alkoholnih pića nepovoljno utiče na vozačku sposobnost

Objavljeno:

Milojko Pantić jedan od najpoznatijih sportskih komentatora sinoć oko 23.30 na Starom sajmištu kod jednog auto servisa udario u zadnji deo vozila interventne policijske jedinice, a već danas oko 12 časova pušten je na slobodu.

Kako se navodi, Pantić je pobegao ka Brankovom mostu, na kojem je vozio u suprotnom smeru! Ubrzo ga je interventna, u koju je i udario kolima, stigla na uglu Pop Lukine i Brankove, i na licu mesta uhapsila.

U ovom incidentu nije bilo povređenih.

U momentu udesa Milojko Pantić je bio pod dejstvom alkohola, i imao je 1.73 promila alkohola u krvi, a Pantićevo vozilo je odneo "pauk" odmah nakon hapšenja.

Opšte je poznato da konzumacija alkoholnih pića nepovoljno utiče na vozačku sposobnost i bitno smanjuje bezbednost u saobraćaju!

U praksi se pokazalo da najteže nesreće po broju žrtava i po pričinjenoj materijalnoj šteti prouzrokuju vozači u alkoholisanom stanju.

Vozač pod dejstvom alkohola ne sme da upravlja vozilom u saobraćaju na putu, ako je utvrđeno da mu sadržina alkohola u krvi prelazi propisanu granicu. Dozvoljena količina alkohola u krvi je 0,2 promila, kada će se on smatrati blago pijanim i ta količina će biti sankcionisana samo kod profesionalnih vozača, zatim kod vozača A kategorije kao i kod vozača sa probnom vozačkom dozvolom.

Međutim, Milojko je verovatno bio toga svestan ili je baš bio ubeđen da je sposoban da vozi nakon što je popio toliku količinu alkohola da je na alko testu izmereno 1,73 promila alkohola u krvi.

Mnogi se sada pitaju šta je to sve popio čuveni komentator, pa je morao na trežnjenje, kao i kako tu utiče na psihomotorne sposobnosti?

Koliko je to piva ili rakije, na primer?

Naime, Pantić se u 1,73 promila alkohola u krvi uklapa samo ako je po proceni popio, na primer, ili 8 piva ili 1,3 l vina ili 12 rakijica.

Jedno klasično pivo (0,5 l), naročito na prazan stomak, može da vas dovede do 0,4 promila alkohola. To ipak, zavisi od toga da li ste pili na pun ili prazan stomak. Ako se pije na prazan stomak, nivo alkohola u krvi će naglo skočiti, dok će se na pun stomak podizati lagano i do nižeg nivoa.

Početak potpune nesposobnosti za vožnju, pogoršanje perifernog vida, ozbiljno pogoršanje koncetracije dolazi ako imate od 1.2 do 1.4 promila alkohola u krvi.

Takođe, javljaju se i zakasnele i oslabljene reakcije, euforija...

Ukoliko u krvi imate preko 1.3 promila alkohola predviđeno vreme trežnjenja je oko 13 sati, što je Milojko donekle ispunio.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.