TITO NIJE SAHRANJEN U KUĆI CVEĆA 8. MAJA: Špijun Josipa Broza posle 39 godina OTKRIO NAJVEĆU TAJNU JUGOSLAVIJE!
Josip Broz Tito, Foto: Filip Plavčić, Profimedia

ŠOKANTNO

TITO NIJE SAHRANJEN U KUĆI CVEĆA 8. MAJA: Špijun Josipa Broza posle 39 godina OTKRIO NAJVEĆU TAJNU JUGOSLAVIJE!

Među ozbiljnim ljudima je još 1980. počela da provejava informacija da on nije sahranjen 8. maja, već sledećeg jutra, i to na nepoznatoj lokaciji. Niko ne zna gde, otkriva bivši Maršalov agent

Objavljeno:

Doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito umro je 4. maja 1980. u Ljubljani, ali postoje sumnje da nije sahranjen 8. maja u Kući cveća u Beogradu, već sledećeg jutra, i to na nepoznatom mestu.

Ovo za Kurir otkriva Dragiša Ivelja, pisac i jedan od Titovih tajnih agenata, kojeg je služba angažovala čak i dok je predsednik ležao u ljubljanskoj bolnici, gde je i umro.

Kada je Tito umro, cela država je ostala u neverici i žalosti. U organizaciji sahrane učestvovao je i Ivelja, tako da su on i saradnici znali detalje koji i danas izazivaju kontroverze.

Misterija

- Prilikom sahrane pojavili su se problemi s mermernom pločom za grob, koja je bila teška čak 12 tona, što je bilo vrlo teško pomerati za vreme sahrane. Zamenjena je lakšom pločom, od devet tona, ali je i ona bila preteška. Tada je među vrlo ozbiljnim ljudima počela da provejava informacija da Tito nije sahranjen na dan njegove sahrane, već sledećeg jutra. Na kom mestu, ja ne znam, kao što ne zna niko od kolega. To je ostala misterija i sve ovo su sumnje, a ne tvrdnje - priča Ivelja za Kurir.

Strane službe

On se priseća i vremena kada je radio kao agent za naše službe vojne i državne bezbednosti dok se Tito borio s teškom bolešću.

- Kada se Tito razboleo, određene strukture su mu predložile da iz Beograda pređe na lečenje u Ljubljanu, i to verovatno zato što su neke zapadne službe imale interes da bude što bliže granici. Bio sam tamo na terenu oko tri meseca i tragao sam za svim informacijama iz bolnice. Saznali smo da su u isto vreme radile razne zapadne službe, slovenske, zatim italijanski karabinijeri. Svi oni su imali svoje ljude u bolnici, lekare, jednog laboranta, od kojih su dobijali sve informacije. Paralelno smo radili i mi. Od svih informacija sklapali smo celinu - priča Ivelja, koji je svoje agentske aktivnosti opisao u knjizi "Relja - avanture Titovog špijuna".

BONUS VIDEO:

OVAKO PARKIRAJU AUTOMOBILE U ARGENTINI! Nagradno pitanje glasi- kako im to polazi za rukom? (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.