KRAJ PROLEĆNOG RASPUSTA: Đaci od ponedeljka opet u klupama!
Školska godina za osnovce i srednjoškolce završava se 14. juna, za maturante nešto ranije zbog obaveza oko završnog ispita i prijemnog, Foto: Marina Lopičić

ponovo u školskim klupama

KRAJ PROLEĆNOG RASPUSTA: Đaci od ponedeljka opet u klupama!

Učenici su imali predah od deset dana, jer su se na prolećni raspust nadovezali prvomajski praznici

Objavljeno: 03.05.2019. 11:50h
  • 6

Đaci osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji u ponedeljak 6. maja ponovo se vraćaju u školske klupe, posle prolećnog raspusta.

Učenici su imali predah od deset dana, jer su se na prolećni raspust nadovezali prvomajski praznici. Učenici u Vojvodini od danas su u školskim klupama, jer je za njih prolećni raspust počeo 19. aprila i trajao do 2. maja.

Školska godina za osnovce i srednjoškolce završava se 14. juna, za maturante nešto ranije zbog obaveza oko završnog ispita i prijemnog.

U gimnazijama u Srbiji od 1. septembra biće formirano oko 50 specijalizovanih IT odeljenja, što je za 14 više nego prošle godine, a prijavljivanje kandidata počinje 13. maja i trajaće do 17.

U Ministarstvu prosvete kažu da se zainteresovani učenici za IT odeljenja mogu prijaviti u bilo kojoj gimnaziji ili srednjoj školi. Prijemni ispit, na kome će se rešavati test iz matematike, zakazan je za 2. jun.

Zadaci na testu biće srednjeg i naprednog nivoa, a za pripremu se mogu koristiti zbirke zadataka za pripremu završnog ispita. "Odeljenja učenika s posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku jedan su od načina na koji obrazovni sistem nastoji da odgovori na potrebe tržišta rada", kažu u Ministarstvu prosvete.

Dodaju da će digitalna pismenost, poznavanje programiranja i baza podataka koje će učenici steći u gimnazijskom IT odeljenju biti krucijalne za njihov dalji razvoj.

"Osim prohodnosti na fakultete koji školuju IT strucnjake, maturanti ovih odeljenja mogu da nastave studije i u drugim oblastima i tako probiju put ka digitalizaciji u poljoprivredi, zdravstvu i energetici", navode u Ministarstvu.

Oni koje ne žele da nastave školovanje, mogu odmah po završetku gimnazije da se zaposle. Učenici koji su završili gimnazijska IT odeljenja svoje znanje i veštine već su uspešno pokazali na konkursima koje su raspisivale telekomunikacione kompanije.

Naročito su velike uspehe pokazali u veb-dizajniranju i kreiranju aplikacija za mobilne telefone. Tokom školovanja u IT odeljenjima, đaci će imati priliku da ovladaju osnovnim, ali i nekim naprednijim konceptima programiranja, upoznaće se s razlicitim pristupima rešavanju problema programiranjem, ali i šta je potrebno da računarska mreža bude bezbedna.

 

Bonus video

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media