NOVO ISTRAŽIVANJE UN O SREĆI: Srbi srećniji od Hrvata iako imaju DALEKO MANJE PARA!
Hrvati i Srbi / Ilustracija, Foto: EPA/Patrick Seeger, Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

KO BI REKAO?

NOVO ISTRAŽIVANJE UN O SREĆI: Srbi srećniji od Hrvata iako imaju DALEKO MANJE PARA!

Naši susjedi puno su sretniji od nas, pa čak i dok zarađuju manje

Objavljeno: 20:20h

Finska je jako srećna zemlja, kako pokazuje UN-ov istraživanje o sreći. I to već dve godine zaredom, dok je "Lijepa njihova" negde na sredini te lestvice, ali iza Srbije, Kosova, Slovenije i Crne Gore. Na toj listi najsrećnijih delova sveta Finsku slede Danska, Norveška, Island i Nizozemska. Među 20 najsrećnijih zemalja na svetu nalazi se i Češka.

Izveštaj i istraživanje o svetskoj sreći UN sprovodi već sedam godina i prati stanje u 156 zemalja po šest ključnih faktora koji doprinose stupnju sreće a to su dohodak, sloboda, poverenje, očekivana životna dob, socijalna podrška i velikodušnost. Na toj se lestvici Hrvatska smestila na 75. mestu, a ispred njih, na 70. i 73. mestu nalaze se zemlje Srbija i Crna Gora. Hrvatske se u većini istraživanja i zadržava na polovini te lestvice i moglo bi se reći kako Hrvati nisu toliko srećni ljudi.

Podatak koji posebno iznenađuje je i činjenica da Srbija već nekoliko godina beleži porast osećaja sreće, dok Hrvatska beleži pad. Švajcarski bankari navode da je prosečni Srbin prošle godine raspolagao s oko 10.700 dolara, dok je Hrvat istovremeno imao 35.900 dolara, Mađar 37.500, a Slovenac 79.000 dolara, bilo da je reč o novcu, deonicama, obveznicama ili drugoj finansijskoj imovini.

Posebno je zanimljivo da je prosečan stanovnik Bosne i Hercegovine imao 14.000 dolara i time bio bogatiji od prosečnog Srbina. U istraživanju se navodi i da je u pitanju prosečno bogatstvo po stanovniku, što znači da spomenute brojke ne pokazuju baš najbolje činjenicu da ima ljudi koji nemaju finansijske imovine, ali i onih s ogromnim bogatstvom.

Tako je prosečan Srbin na finansijskoj razini koju je prosečan Hrvat imao pre 15 godina. Čak i s dvostruko više stanovnika, ukupna finansijska imovina Srbije iznosi tek 100 milijardi dolara, 20 milijardi manje nego što ima Hrvatska. Bosna i Hercegovina je na polovini tog iznosa, tačnije, na 51 milijardu dolara.

BONUS VIDEO:

DŽINOVSKA ANAKONDA BLOKIRALA AUTOPUT! Vozači ni da mrdnu dok ogromni gmizavac ne prođe! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Express)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.