GDE SU NAJPAMETNIJI KRIMINALCI? Osuđenici jednog grada u Srbiji imaju FAKULTET, a njihove kolege ni SREDNJU ŠKOLU!
Zatvor / Ilustracija, Foto: Zorana Jevtić

KO BI REKAO?

GDE SU NAJPAMETNIJI KRIMINALCI? Osuđenici jednog grada u Srbiji imaju FAKULTET, a njihove kolege ni SREDNJU ŠKOLU!

Bogati, obrazovani i uspešni ljudi mnogo manje čine teška krivična dela, a veoma mali broj osuđenih su žene i starci

Objavljeno:

Većina osuđenika su "potpuni socijalni i ekonomski marginalci", a niži nivo školske spreme povećava verovatnoću da neko bude osuđen kao učinilac krivičnog dela, navodi se u istraživanju "Kaznena politika u Srbiji - zakon i praksa", kojim su obuhvaćene 1.142 presude iz 18 osnovnih i viših sudova.

Rezultati ove studije omogućili su istraživačima da utvrde profil prosečnog kriminalaca u Srbiji.

- Učinioci su najčešće muškarci oko 30 godina, koji nisu u braku i nemaju maloletnu decu i koji su siromašni - slabog ili vrlo slabog materijalnog stanja - navode autori studije

Većina prestupnika ima nizak nivo obrazovanja - osnovnu ili nepotpunu osnovnu školu, ili srednju, s tim što su u statistički broj onih sa srednjom stručnom spremom ušli i osuđenici sa završenim zanatom.

- Najčešće su nezaposleni ili radnici ili zemljioradnici. U oko 50 odsto slučajeva učinioci prethodno nisu bili osuđivani za neko drugo delo, a sudovi su to uzimali u obzir kao olakšavajuću oolsnost, kao i "lične i porodične prilike". I pored toga, siromašni su prolazili lošije i kada je reč o pritvorima i uslovnim osudama. Njihovo imovno stanje odrazilo se i na odbranu.

Istraživači su na osnovu svega izvukli statistički prosek starosti kriminalaca u Srbiji, i to onog koji čini teža krivična dela. U kategoriji najmlađih, do 30 godina, najviše je onih sa područja Pančeva i Valjeva, a najmanje iz Zaječara i Šapca. Beograd je negde u sredini, ali prednjači u kategoriji učinilaca od 31 do 45 godina, koji čine polovinu svih osuđenih u beogradskim sudovima.

Bogatiji i obrazovaniji po prirodi stvari manje čine teška krivična dela, naročito ona sa elemetnima nasilja, pa se upravo zbog toga događa da njima bivaju izrečene nešto blaže kazne - navode autori.

Oni i manjoj meri vrše ubistva i silovanja, pokazalo je istraživanje, pa su zbog toga za njih i kazne nešto blaže u ukupnoj statistici. Osim toga, bogati i obrazovaniji su u mogućnosti da angažuju bolje i skuplje advokate, što takođe za posledicu može imati da oni boilje prolaze prilikom izricanja kazni.

Osuđenici sa najvišom školskom spremom u procentima (viša ili visoka škola):

Beograd - 6,0%

Kragujevac -10,9%

Niš - 9,9%

Novi Sad - 7,6%

Pančevo - 2,0%

Šabac - 3,0%

Valjevo - 1, 0%

BONUS VIDEO:

DŽINOVSKA ANAKONDA BLOKIRALA AUTOPUT! Vozači ni da mrdnu dok ogromni gmizavac ne prođe! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.