PRE 26 GODINA BRITANAC SE SPALIO ZBOG RATA U BOSNI Digao je ruku na sebe kada su snage HVO-a ubile 116 ljudi!
Britanac, Foto: Printscreen / Factum Documentary Film Project

STRAŠNA ISTINA

PRE 26 GODINA BRITANAC SE SPALIO ZBOG RATA U BOSNI Digao je ruku na sebe kada su snage HVO-a ubile 116 ljudi!

Bamford se spalio na ulici nedaleko od britanskog parlamenta, u kojem se u tom trenutku održavala rasprava o situaciji u BiH

Objavljeno:

Britanski državljanin Graham Bamford se pre 26 godina, 29. aprila 1993. godine, u Londonu protestno spalio zbog rata u Bosni i Hercegovini i odbijanja britanskih vlasti da vojno intervenišu i zaustave taj rat.

"Britanija mora zaustaviti rat u Bosni, čak i silom ako je potrebno. Sada je vreme da povratimo svoje međunarodno poštovanje. Britanska vojska ne sme biti tek počasna straža na masovnom pogrebu. Bosanske bebe, deca i žene strpljivo čekaju da političari učine ono što i sami znaju da trebaju - da im daju zaštitu, vojnu zaštitu. Ne smemo više gledati to sa strane. Dosta je bilo spaljenih leševa iz bombardiranih zgrada", tako je glasila njegova poslednja poruka.

Podskao ga je pokolj u Ahmićima

Bamford se spalio na ulici nedaleko od britanskog parlamenta, u kojem se u tom trenutku održavala rasprava o situaciji u BiH. Prema svedočenju njegovih bližnjih, on nije ima neke direktne veze sa BiH, ali je bio jako pogođen slikama i snimcima razaranja i ubijanja pa je osetio potrebu da mora nekako da skrene pažnju na pasivnost britanske vlade prema svemu tome.

Naročito su ga potresle slike masakra u Ahmićima u kojem su snage HVO-a ubile 116 ljudi i koji se dogodio oko dve nedelje ranije, između ostalog i jer ga je jedna ubijena devojčica podsetila na njegovu ćerku.

Svedoci njegovog samospaljivanja kažu da je umro u teškim mukama, iako su neki prolaznici pokušali brzo da ugase vatru nakon što je zapalio svoju odeću koja je bila polivena benzinom.

Dokumentarni film "Graham i ja"

Hrvatski dokumentarista Nenad Puhovski snimio je 1997. godine dokumentarni film “Graham i ja” u kojem se pozabavio ovim slučajem.

- Video sam čoveka kako gori, vrištao je, goreo je. Sećam se kako se kretao, bila je to strašna agonija - rekao je jedan svedok u dokumentarcu.

- Bilo je puno svedoka. Mnogi od njih su govorili da je to možda protest zbog Bosne - ispričala je jedna žena u dokumentarcu.

Ovaj ekstremni protesti čin Grahama Bamforda nije ostavio velikog traga niti je uticao na politiku britanske vlade prema BiH.

- Ovo je film o Grahamu, njegovim delima, ćutanju koje obavija ta dela, ali i o autoru - pripadniku praktično iste generacije, i njegovom nastojanju da napravi film o tom događaju. Verzija filma iz 2006. obogaćena je izjavama Grahamovog oca koji u vreme snimanja izvorne verzije još nije želeo da stane pred kameru. Godine 1998. film je prikazan i u britanskom parlamentu - navodi se u zvaničnom opisu filma koji je uradila kuća Factum.

Gradska uprava Grada Sarajeva 2009. ustanovila je nagradu koja nosi ime Grahama Bamforda, a dodeljuje se za iskazanu izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam.

BONUS VIDEO:

MILION GODINA IH PRIRODA STVARALA, VANDALI IH UNIŠTILI ZA MINUT! Besramna krađa izuzetno retkih dragocenosti! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.