ŽELJKA VEĆ DVE DECENIJE DOKAZUJE DA POSTOJI: Granata joj raznela nogu u izbegličkoj koloni, A NE MOŽE DA SE LEČI!
Željka Majić sa suprugom i ćerkom, Foto: Printscreen/RTS1

realnost

ŽELJKA VEĆ DVE DECENIJE DOKAZUJE DA POSTOJI: Granata joj raznela nogu u izbegličkoj koloni, A NE MOŽE DA SE LEČI!

Nažalost, značajan broj proteranih Srba ima probleme da dobije dokumenta iz Hrvatske

Objavljeno:

Više od dve decenije Željka Majić pokušava da dokaže da postoji. Kaže da se obraćala svim nadležnim službama, od opštine do hrvatske ambasade, ali rešenja nema.

Ova žena od 1995. godine živi u Kragujevcu sa suprugom i ćerkom. Preživljavaju od suprugove naknade, koja iznosi 8.000 dinara mesečno.

Imala je 24 godine kada joj je u izbegličkoj koloni granata raznela nogu. I sada ima zdravstvene probleme, ali ne i način da se leči, jer jedini važeći dokument koji ima je izbeglička legitimacija. Osim toga nema ništa, jer nema jedinstveni matični broj, ali ni način da dođe do njega.

U MUP-u kažu da raseljene osobe na osnovu izbegličke legitimacije mogu da traže državljanstvo Republike Srbije. Po dobijanju državljanstva, upisuju se u matične knjige rođenih

Nakon toga, lice može prijaviti prebivalište na teritoriji Republike Srbije, pri čemu je potrebno da prethodno Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije ukine status izbeglog lica - saopštava MUP.

Potom se može podneti zahtev za ličnu kartu.

U Osijeku, njenom rodnom gradu, rekli su joj da njene dokumentacije nema.

U gradskoj upravi Kragujevca kažu da 12 godina pokušavaju da dođu do dokumenata za Željku. Obraćali su se i međunarodnim organizacijama.

- Sa jedne prepreke prelazili smo na drugu i nismo mogli do kraja da dovedemo proceduru kako bismo pribavili njena lična dokumenta. To ne znači da nećemo pokušavati i dalje. Ponovo smo se pokrenuli i tražićemo način i put da tragove njenog identiteta tačno utvrdimo - rekao je Zoran Pavlović, koordinator u gradskoj upravi Kragujevac. Potrudiće se i u Savezu Srba iz regiona.

Nažalost, značajan broj proteranih Srba ima probleme da dobije dokumenta iz Hrvatske.

Glavni problem je što su u mnogim lokalnim samoupravama matične knjige uništene, nestale ili su oštećene.

Kako piše RTS, najveći problem je to što se Željkin datum rođenja upisan u izbegličku legitimaciju ne podudara sa podacima u knjigama rođenih u Hrvatskoj. Slučaj veoma komplikovan

Miodrag Linta, predsednik Saveza Srba iz regiona, rekao je da su zvali kancelariju u Osijeku.

- Slučaj je dosta komplikovan, ali nastojaćemo da u što kraćem vremenskom roku rešimo problem - naveo je Linta.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/rts)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.