POČELE SU PRAZNIČNE GUŽVE, SAOBRAĆAJNI HAOS OČEKUJTE POSLE PODNE: Ako krećete na put ove prelaze zaobiđite!
Najveće gužve očekuju se na auto-putevima u smeru ka Mađarskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i, eventualno Crnoj Gori, rekli su iz AMSS-a, te preporučili korišćenje alternativnih graničnih prelaza, Foto: Dragana Udovičić

poslušajte savet

POČELE SU PRAZNIČNE GUŽVE, SAOBRAĆAJNI HAOS OČEKUJTE POSLE PODNE: Ako krećete na put ove prelaze zaobiđite!

Na naplatnim rampama u četvrtak nije bilo gužvi, napomenuli su iz AMSS-a, te apelovali na putnike da imaju pripremljen tačan iznos za putarinu, kako bi prolazak kroz naplatne rampe i ostao bez zadržavanja

Objavljeno:

Praznici po pravilu donose gužve na granicama i putevima, pa će tako biti i za predstojeće - Uskrs i Prvi maj. Evo gde možete očekivati gužve, i koje puteve da izaberete kako biste ih izbegli.

Po Auto-moto savezu Srbije (AMSS), mnogi su na put krenuli već u juče popodne i predveče, ali gustina saobraćaja intenziviraće se u narednim danima. Naime, pred nama je uskršnji vikend, nakon kog je samo utorak radni dan, ali su mnogi povezali ovaj hrišćanski praznik sa prvomajskim. Takođe, osnovci i srednjoškolci na raspustu su do 6, u Vojvodini do 2. maja.

Tako se očekuje frekventniji saobraćaj usmeren ka turističkim centrima i izletištima u Srbiji, ali i gužve na granicama, kako na izlazu iz naše zemlja, tako i pri ulasku, kada naši građani koji žive u inostranstvu budu dolazili na odmor u domovinu.

Na naplatnim rampama u četvrtak nije bilo gužvi, napomenuli su iz AMSS-a, te apelovali na putnike da imaju pripremljen tačan iznos za putarinu, kako bi prolazak kroz naplatne rampe i ostao bez zadržavanja.

Granični prelazi, kamere i alternativni prelazi

Najveće gužve očekuju se na auto-putevima u smeru ka Mađarskoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i, eventualno Crnoj Gori, rekli su iz AMSS-a, te preporučili korišćenje alternativnih graničnih prelaza.

Na granici sa Mašarskom su GP Kelebija i Bački Breg koji su otvoreni su 24 sata, napominju dispečeri AMSS-a, a Bajmok i Bački Vinogradi 07-19 h. Njih možete koristiti kao alternativne mogućnosti, kako biste izbegli često opterećeni Horgoš.

Alternativni granični prelazi ka Hrvatskoj koje preporučuju iz Auto-moto saveza jesu Šid, Bačka Palanka, Ljuba, a oni rade 24h.

Takođe, na putu ka Crnoj Gori, uobičajeno je da su manja zadržavanja na GP Jabuka, nego na glavnom prelazu - Gostunu.

Da li je gužva na određenom graničnom prelazu, možete proveriti u realnom vremenu, preko kamera koje emitiju snimak na sajtu AMSS-a, te se na vreme preusmeriti na neki manje opterećen. Striming pogledajte na ovom linku.

Radovi na putu

Većih radova na putu, koji bi značajno poremetili planove putnika nema mnogo. Od frekventnijih pravaca, putnici mogu očekivati zastoje samo na dva mesta, kažu iz AMSS-a.

Na potezu između Čačka i Požege, kod Ovčar Banje, zbog radova na putu zadržavanja su juče trajala oko 15 minuta, a očekuje se da će se to vreme prolongirati kada se izletnici upute na praznovanje.

Obustava saobraćaja

Kada je u pitanju obustava saobraćaja na određenim deonicama, na sajtu AMSS-a takođe možete pogledati i spisak tih tačaka, koji je takođe prikazan i mapom, a nalaze se na ovom linku.

Vozači koji se iz pravca Bubanj potoka kreću obilaznicom ka Dobanovcima i žele da se uključe na Ibarsku magistralu u smeru ka Beogradu NE MOGU da koriste isključenje i petlju "Orlovača". Za smer ka Beogradu iz prvaca Bubanj potoka treba koristiti kružni put, naglašava AMSS, a izvor je JP "Putevi Srbije".

Obustava saobraćaja je i na putu Raška-Kraljevo, usled izvođenja radova na rehabilitaciji nadvožnjaka na državnom putu Raška - Kraljevo (gradska ulica Zelen Gora u Kraljevu). U toku trajanja radova na nadvožnjaku, saobraćaj se preusmerava na sledeći način:

Radovi se izvode i na putu od Užica ka Zlatiboru, kod Bele Reke, gde još uvek nema zastoja, ali se on očekuje tokom prazničnih dana.

Saobraćaj sa puta Raška - Kraljevo preusmerava se na državni put I B reda broj 22, dalje je moguće skrenuti u Ulicu vojvode Stepe koja vodi ka centru Kraljeva.

Saobraćaj iz smera Kraljeva ka Raškoj (saobraćaj iz centra Kraljeva), iz ulice Zelen Gora, umesto prelaska preko nadvožnjaka preusmerava se u Ulicu vojvode Stepe, a dalje je moguće uključiti se na državni put I B reda broj 22. Planirani završetak radova je 1. maj.

Crne tačke

Budite oprezni i kada su u pitanju crne tačke. AMSS ima mapu i ovih mesta, a u pitanju su: petlja Ostružnica, most Gazela, put Beograd-Pančevo kod Krnjače. Zatim, obilaznica kod Smedereva, Dudovica kod Ljiga, Međuvršje kod Ovčar Banje, i druga mesta. Među njima su i Mionica, Divci, i Brđani kod Gornjeg Milanovca, a zanimljivo je da se većina nalazi na Ibarskoj magistrali.

Sa decom na putovanje

Ako na put idete sa decom, dobro bi bilo da u vozilu postoji još jedna odrasla osoba koja će voditi računa o njima, jer bi za vozača to bilo opterećujuće.

Ako satima budete zarobljeni na granici, trebalo bi zaokupirati pažnju dece nekom igračkom, a može poslužuti i mobilni telefon ili tablet da im se pusti da nešto gledaju ili da igraju igricu.

Ukoliko je to izvodljivo trebalo bi da jedu u isto vreme kada i kod kuće, jer će posle toga verovatno zaspati. Bilo bi dobro i pre granice praviti pauze kako bi se dete istrčalo ili poigralo napolju, a i da biste se i vi odmorili od vožnje, što bi inače trebalo povremeno da radite.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.