CIA OTKRILA KAKO JE TITO ZAVRNUO DRAŽU: Ruski agenti su imali KLJUČNU ULOGU! Isplivale sve TAJNE OPERACIJE KEMBRIDŽ
Draža Mihailović, Foto: Printscreen / Wikipedia, Printscreen / Youtube

EVO KAKO SU PODMETALI LAŽNE VESTI

CIA OTKRILA KAKO JE TITO ZAVRNUO DRAŽU: Ruski agenti su imali KLJUČNU ULOGU! Isplivale sve TAJNE OPERACIJE KEMBRIDŽ

Lažnim vestima uspeh četnika u borbi protiv nacista pripisivan je partizanima, što je dovelo do ujedinjena Broza i Čerčila, tvrdi CIA 

Objavljeno: 25.04.2019. 22:41h
  • 18

Četnici, a ne partizani, predvođeni Dražom Mihailovićem su više od pola Drugog svetskog rata bili glavna sila otpora u okupiranoj Jugoslaviji, sve dok petorica dvostrukih agenata iz Britanije koji su radili i za Mosvku nisu umešali prste i okrenuli situaciju u Titovu korist. Oni su slali lažne izveštaje sa terena u kojima su uspehe u botbi protiv nemačkog okupatora pripisivali partizanima, iako su za njih bili zaslužni četnici, prenose beogradski mediji. 

Na taj način oni su privoleli saveznike na stranu partizana, piše Nedeljnik. 

DOKUMENTI CIA 

Ovo otrkivaju nedavno obelodanjeni dokumenti CIA u kojima stoji kako su zvaničnici Velike Britanije i SAD dobijali podmetnute izveštaje o tome kako su partizani vodeći borci protiv nacista i kolaboraciji četnika sa istima. 

Naime, saveznici su na početku rata podržavali četnike, ali nakon što su videli da se oni nedovoljno bore protiv sila Osovine, podršku su krajem 1943. preusmerili partizanima. 

Iza serije lažnih vesti stajala je grupa dvostrukih britansko - sovjetskih špijuna. Reč je o nekadašnjim studentima Kembridža koji su tridesetih godina regrutovani da rade za Moskvu, a koji su prozvani "Petorka sa Kembridža".

Glavni među njima bio je viši oficir MI6 Kim Filbi, za koga je utvrđeno da je za KGB radio 54. godine. Godine 1963. beži u SSSR pošto mu je pretilo otkrivanje i tamo je umro 1988. 

Koliko je bio cenjen pokazuje to što mu je prošle godine u blizini centralne ruske Spoljne obaveštajne službe SVR podignut spomenik. 

ZAKASNELA ISTINA

Ipak, za jugoslovensku stvar mnogo važniji je bio jedan drugi član "Petorke sa Kembridža." 

Ime mu je Džejms Klugman, a tokom rata u britanskoj tajnoj službi OSE bio je zadužen za koordinaciju jugoslovenske sekcije. Kao obaveštajac je bio stacioniran u centrali u Kairu, gde su skupljane sve informacije o ratu u Jugoslaviji. Upravo su iz njegove kancelarije prosleđivane lažne vesti o uspehu partizana i saradnji četnika sa nacistima. 

Britanski Indipendent je 1977. o Klugmanu objavio tekst "Kako je sovjetska krtica ujedinila Tita i Čerčila". 

Dokumenti CIA pokazuju da je istina utvrđena tek pred kraj rata, kada su partizani već bili najmasovniji pokret sa najviše uspeha u borbi protiv nacista. 

BONUS VIDEO:

ŽENA ZEZNULA MUŽA! Servirala mu gumenu tortu, a on baš glupo naseo! A kako će vas tek njegova reakcija iznenaditi! (VIDEO)

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media