HITLEROV OMILJENI SRBIN UBIO JE 200.000 LJUDI: Ovako HRVATI pišu o Milanu Nediću
Milan Nedić, Foto: Wikipedia / Peacemaker67

saznajemo

HITLEROV OMILJENI SRBIN UBIO JE 200.000 LJUDI: Ovako HRVATI pišu o Milanu Nediću

Poslušno je provodio sve želje nacističke Nemačke, a ovih dana vodila se velika bitka za njegovu rehabilitaciju

Objavljeno:

Hrvatski portal Express.hr piše o nekadašnjem predsedniku Vlade Srbije Milanu Nediću. Prenosimo njihov tekst.

Kvislinški predsednik vlade u Beogradu tokom okupacije u Drugom svetskom ratu Milan Nedić, za razliku od zločinaca Nikole Kalabića i Draže Mihailovića, neće biti rehabilitovan jer je "bio fasciniran nemačkim nacionalsocijalizmom, te da je hteo da uredi Srbiju po ugledu Hitlerovu Nemačku".

Tako je odbijen zahtev za poništavanje Uredbe Vlade FNRJ kojom je Nedić proglašen za narodnog neprijatelja pa su mu tako oduzeta građanska i imovinska prava, Milan Nedić je 1941. rat dočekao kao zapovednik nekoliko stotina hiljada vojnika Treće armije u Makedoniji.

Već prvog dana njegove su linije probile nemačke trupe koje su nadirale iz Bugarske, istog dana je kapitulirao, a uprkos tome, on je bio jedan od retkih generala kraljevine Jugoslavije koji nije završio u zarobljeništvu. Nedugo potom general Luftwaffea i zapovednik Wehrmachta za područje Srbije Heinrich Danckelmann Nediću je ponudio premijersko mesto u kvislinškoj vladi Srbije, što je ovaj prihvatio i to i postao 29. avgusta 1941. godine.

Generala Danckelmanna pri kraju rata nove jugoslovenske vlasti takođe su uhvatile sudili mu i 1947. ga, nakon smrtne presude, streljale. Nedića su kao apsolutnog saradnika Britanci izručili Jugoslaviji 1.februara 1946. nakon što je, po odluci nemačkih okupacijskih vlasti, izbegao iz Beograda u Kitzbühel u Austriji još u oktobru 1944. Službena verzija je da je Nedić u zatočeništvu, tokom ispitivanja, počinio samoubistvo skokom kroz prozor dok čuvari nisu pazili 5. februara 1946. Koliko god taj deo s njegovom smrću bio sporan ili nesporan, nesporan je odgovor zašto su Britanci izručili Nedića Jugoslaviji.

U Srbiji pod njegovom marionetskom vlašću u ratu je stradalo 200.000 ljudi. Između ostalog, od toga ih je 67.000 poginulo u partizanima, a 70.000 ih je pobijeno u nacističkim koncentracijskim logorima i zatvorima na području Srbije, te u odmazdama nad civilima u kojima su za jednog ubijenog nemačkog vojnika ubijali i do 100 građana. Pritom je Nedićev aparat bio taj koji je nacističkim okupacijskim vlastima pružao svu podršku, pa tako i represivnu. Za njegove vlasti uvedeni su preki sudovi za komuniste, potom i za partizane. Oni koji nisu podlegali tim sudovima bili su četnici s kojima je Nedić vrlo pristojno sarađivao.Nadalje, već u avgustu 1942. nacističke vlasti su pohvalile Nedićeve marionetske vlasti da je "Srbija očišćena od Židova".

Holokaust u Srbiji nipošto nije bio moguć bez potpune saradnje policije i žandarmerije čiji su pripadnici tragali za židovima, hvatali ih i isporučivali nacistima. Nedićeve vlasti su provodile potpuno nacistički rasni program na svom teritoriju. Prvo su Židovima i Romima oduzele pravo na rad u državnim službama, potom su im oduzeli imovinu, zabranili kretanje i naposletku ih hapsili.Prema podacima s kojima je izašao Nikola Živković, novosadski profesor, i pisac, po Nedićevom upravom u Drugom svetskom ratu uništeno je ili opljačkano 6478 biblioteka, 1670 škola, 30 fakulteta, 19 muzeja, 7 pozorišta 63 sinagoge i 60 raznih raznih drugih znanstvenih institucija, pisao je već ranije Express.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Express)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.