OVO SRPSKO SELO KRIJE JEZIVU TAJNU: Već od njegovog ZASTRAŠUJUĆEG IMENA je ljudima loše, a ISTINA JE JOŠ GORA!
Selo / Ilustracija, Foto: Profimedia

JEZIVO

OVO SRPSKO SELO KRIJE JEZIVU TAJNU: Već od njegovog ZASTRAŠUJUĆEG IMENA je ljudima loše, a ISTINA JE JOŠ GORA!

Postoji više predanja o nastanku imena...

Objavljeno:

Jedno selo na obali Dunava, pored Smedereva nosi jedan jako čudan naziv. Selo se zove „Udovice“. Ovaj pomalo zastrašujući naziv nosi već dva veka, a od 2000 stanovnika 130 su udovice.

Postoji više predanja o nastanku imena. Prema jednom, na mestu današnjeg sela postojalo je selo Podgorica. U njemu je Zmaj despot Vuk, kaznio sve meštane jer su krili Alibega pa je pogubio 60 do 70 seljaka. Ostale su udovice i tako je selo dobilo naziv.

Drugo predanje je da su svi meštani išli na pečenje kod žene koju su zvali Udovica. Od 27 sela koje se nalaze u opštini Smederevo, selo Udovice ima najbolje uređeno groblje.

Stari meštani govore da današnje selo Udovice nije na mestu sela Podgorica, nego između stare Podgorice i današnjih Udovica. Tu je postojao manastir Kokora.Danas se vide tragovi temelja i tragovi groblja koje je bilo u okviru manastira. Tu se nalazi izvor Zmajevac.

Udovice se pominju u aračkim spiskovima iz prvih desetina 19. veka. 1818. godine selo je imalo 25 kuća. Nakon skoro 30 godine, 1846. godine u selu je bila 51 kuća, a po popisu iz 1921. godine brojalo je 204 kuće sa 1.097 stanovnika. Vreme prolazi, ali selo još uvek nosi isti naziv.

BONUS VIDEO:

OD OVOGA STAJE I MUŠKO SRCE! Devojka skočila u duboki kanjon sa visine od nekoliko stotina metara! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.