MEI TA KONAČNO U OBRENOVCU: Investicija vredna  60 miliona evra donela je 2.300 zaposlenih! (FOTO)
Kompanija “MEI TA” nalazi u industrijskoj zoni “Barič” u Obrenovcu, Foto: Marko Leontijevic/GO Obrenovac

prvi proizvodni pogon

MEI TA KONAČNO U OBRENOVCU: Investicija vredna 60 miliona evra donela je 2.300 zaposlenih! (FOTO)

U njoj se proizvode turbo punjači za Mercedes, Ford, BMW...

Objavljeno: 16:42h

Velike investicije i početak autoputa koji prolazi kroz Obrenovac dokaz su da ova opština polako postaje početak, a ne kraj Beograda.

U Obrenovcu je nakon 11 godina izgrađen prvi proizvodni pogon , u aprilu 2016. godine. Reč je o fabrici “MEI TA” koja se nalazi u industrijskoj zoni “Barič” u Obrenovcu. Kompanija “MEI TA” orjentisana je na proizvodnju komponenti za centralana kućišta i turbo punjače od nerđajućeg čelika, kao i za livenje i mašinsku obradu.

U ovoj kompaniji danas radi više od 2.300 zaposlenih i u njoj se proizvode tubo punjači za Mercedes, Ford, BMW...

1 / 4 Foto: Marko Leontijevic/GO Obrenovac

“Moderna tehnologija i veliki broj zaposlenih sa izvozom od tri milona punjača godišnje, razvojna su šansa naše opštine. Zahvaljujući porezu od zarada mi smo tokom prethodne godine uspeli da uradimo preko 100 novih ulica širom naše opštine i izgradimo 20 dečijih igrališta. Naši sugrađani pokazali su se kao vredni i odgovorni radnici i zahvaljujući njihovom odgovornom radu, rukovodstvo kompanije odlučilo je da izgradi novu (drugu) fabriku, koja će biti otvorena u narednom periodu i gde će priliku za zaposlenje dobiti još 1000 ljudi. Dolazak ovakve investicije predstavlja ekonomski oporavak našeg grada. Mi smo opština koja je pre samo dve godine imala 30 % nezaposlenih i trend koji smo pokrenuli se sada nastavlja. Nećemo se zaustaviti, zelimo da pruzimo šansu svakom mladom čoveku koji se još uvek nije profesionalno ostvario i zato se borimo za svako novo radno mesto. “, ističe predsednik Gradske opštine Obrenovac, Miroslav Čučković.

Mei Ta industrial je globalno i održivo uspostavljena kompanija sa više fabrika u Francuskoj, Slovačkoj, Srbiji zajedničkim ulaganjem u Nemačkoj i proizvodnim pogonima u Kini i Indiji.

Prva grupa zaposlenih iz Obrenovca je tokom 2016.godine bila obučavana u fabrikama investitora u Kini, a dokaz da ova kompanija brine i o mladima je šansa za zaposlenje pri završetku srednje škole.

“Svake godine maturanti Tehničke škole u Obrenovcu obilaze kompaniju i odmah po završetku školovanja dobijaju priliku da se zaposle. Na taj način pružena im je prilika da ostanu i svom gradu, i svojoj zemlji. Velika investicija, poput ove uz već postojećeg giganata koji se nalazi na teritoriji opštine Obrenovac “Termoelektrane Nikola Tesla”, dovela je do ekspanzije privrednog zivota u Obrenovcu”, rekao je Čučković.

Ukupna vrednost ove investicije je oko 60 miliona evra, a fabrika se u prvoj fazi prostire na 40 295 m2. Pored ove lokacije spremljeno je i zemljište za drugu fazu izgradnje fabrike. “Mei Ta”, rušenjem 37 objekata bivšeg preduzeća “Bazna Hemija” sredstvima Vlade Republike Srbije (Ministarstvo za zaštitu zivotne sredine) u iznosu od 73. miliona dinara.

1 / 2 Foto: Marko Leontijevic/GO Obrenovac

Pre toga je sa iste lokacije odneto više od 1000 tona najopasnijeg otpada u vrednosti od 120 miliona dinara Izgradanja druge faze fabrike “Mei Ta” je u završnoj fazi, a ukupna vrednost same investicije je 90 miliona evra i prostire se na 50.000 kvadratnih metara. Procena je da će u drugoj fabrici posao biti obezbeđen za 800 i 1300 ljudi.

Da je uspostavljena pozitivna klima za investiranje u Obrenovcu, dokaz je da bi kompanija Mei Ta Europe u budućnosti zelela da kreira akreditovani obrazovni program vezan za livenje i mašinsku obradu metala i na taj način ponudi studentsku praksu kako Tehničkoj školi u Obrenovcu, tako i fakultetima na teritoriji grada Beograda.

Takođe, na prostoru bivše fabrike kompanija “Prva Iskra” u Bariču uskoro će se naći novi proizvodni pogoni. Kompanija “Prva Iskra. Namenska “ je zahvaljući uspešnom poslovanju u prethodnom periodu uspela uspela da obnovi sve kapacitete porušene u NATO bombardovanju 1999.godine.

1 / 4 Foto: Marko Leontijevic/GO Obrenovac

Uzvodno, na reci Savi domaća kompanija “Bankom d.o.o” otvorila je novi visoko automatizovani pogon za preradu soje, u koji je ulozeno 15 miliona evra i u kojem radi više od 60 novih radnika. U pitanju je investicija “Bankom grupe” koja u Obrenovcu već ima fabriku soje, i svoje proizvode plasira na trzištu 30 zemalja sveta.

Benefiti koji su direktna posledica otvaranja ovih fabrika za Gradsku opštinu Obrenovac i našu zemlju su brojni, a između ostalog ogledaju se u znatno povećanim prihodima opštine od poreza na zarade, velikom procentu zaposlenog stanovništva kao i boljem radu restorana, prodavnica i lokalnih zanatlija.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se finansira iz budžeta gradske opštine Obrenovac

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.