MEDVED ŠUMADINAC VIĐEN POSLE 60 GODINA NA PLANINI RUDNIK: Evo šta je PRVO uradio! (FOTO)
Medved koji je prvi viđen posle 60 godina na planini Rudnik, Foto: Facebook/Lepa Šumadija

LUKAVO

MEDVED ŠUMADINAC VIĐEN POSLE 60 GODINA NA PLANINI RUDNIK: Evo šta je PRVO uradio! (FOTO)

Bilo da je došao sa Golije, ili sa Tare, morao je da pređe Ibarsku magistralu, što je neverovatno

Objavljeno: 24.04.2019. 14:06h
  • 145

Medved koji je prvi viđen posle 60 godina na planini Rudnik u srcu Šumadije ponovo je snimljen na nadzornim kamerama u ataru sela Vlakča. Medved je snimljen oko 19.30 časova, kako jede kukuruz koji su lovci ostavili kao prihranu.

- Iako smo mislili da je u prolazu, činjenica da je tu i dalje govori o njegovoj nameri da se ovde trajno nastani - kaže Tomica Radosavljević, predsednik Lovačkog saveza centralne Srbije.

Prema njegovim rečima to je "teško održivo s obzirom da se radi o naseljenom području, ali sa sada se pažljivo prati njegovo kretanje".

Medved je po prvi put ovde viđen pre sedam dana, sledeći put je viđen u ataru sela Jarmenovac, 15-ak kilometara dalje, da bi se opet vratio u Vlakču.

- Postoji ideja da se zajedno sa Biološkim institutom u Beogradu medvedu ugradi čip kako bi se pratilo kuda se kreće. Radi se o vrsti za koju je trajno zabranjen lov. Otuda su za njegovu brigu zadužena ministarstva za poljoprivredu i Ministartsvo za ekologiju i očuvanje životne sredine i mora se koordinirati svaka eventalna akcija. Naš posao je da pratimo njegovo kretanje - kaže Radosavljević.

 

Pored fenomena da je na Rudniku viđen medved posle 60 godina nepoznanicu predstavlja i činjenica odakle je došao. Mogao je da dođe iz svojih prirodnih staništa sa Tare ili sa Golije. U svakom slučaju iz oba pravca morao je da pređe Ibarsku magistralu, što je samo po sebi neverovatno da je ostao neprimećen. Inače, ni sami meštani podrudničkih sela "Medveda Šumadinca" nisu primetili preko dana.

- Dobra strana u celoj priči jeste činjenica da je ovde rešio da se nastani. To govori da je priroda koliko toliko očuvana i ostala nezagađena - kaže Radosavljević.

Bonus video:

(Espreso.rs / Lepa Šumadija)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media