U NIŠU OTVORENO 6 NOVIH FABRIKA! Energično, moćno i domaćinski do vodećeg centra na Balkanu
Energično, moćno i domaćinski do vodećeg centra na Balkanu, Foto: Google street view

Niš postao grad budućnosti

U NIŠU OTVORENO 6 NOVIH FABRIKA! Energično, moćno i domaćinski do vodećeg centra na Balkanu

Danas je preporođeni Niš ponovo i u svakom pogledu
najveći centar južne i jugoistočne Srbije, područja na kojem živi oko 2,5
miliona stanovnika, i generator razvoja celog ovog dela naše zemlje

Objavljeno: 13:08h

U Nišu je otvoreno i počelo da radi šest novih fabrika u koje je uloženo više desetina miliona evra stranih investitora i poznatih svetskih kompanija, a kako navode to je omogućeno uz svesrdnu pomoć države i vrha republičke vlasti, posebno predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Stvoreni su uslovi za otvaranje preko 7.500 novih radnih mesta, kaže za Espreso gradonačelnik Bulatović koji je najavio nastavak ekspanzivnog razvoja Niša u svakom pogledu i u započetoj 2019. godini, ali još više i u narednom periodu.

- Zahvaljujući izuzetnim i konkretnim investicijama vrednim preko 80 miliona evra, ostvarenih i realizovanih uz nesebičnu i bezgraničnu pomoć koju je naš grad dobio od vlade i ministara u njoj, ali ponajviše od predsednika Srbije Vučića, stvorili smo i postavili čvrste temelje da se energično i moćno, naravno i dalje uz pomoć države razvijamo, da nastavimo da gradimo i da napredujemo. Od sredine 2016.godine sve do današnjih dana studiozno i na najbolji mogući način nastojali smo, a na tom putu nećemo zastati ni u budućnosti, da maksimalno koristimo svoje velike potencijale i ljudske resurse u svim oblastima života i rada. Dobili smo prvi u državi najmoderniji i najsavremeniji Klinički centar, otvorili fabrike poznatih u svetu kompanija poput „Džonson-elektrika“ iz Hong Konga, „IMI-ja“ sa Filipina, nemačkog giganta „Leonija“ i austrijskog „Cumtobela“. Broj nezaposlenih je za samo nekoliko posledih godina sa 38.000 smanjen na oko 26.500 radnika, rekao je za Espreso prvi čovek Niša.

Grad Niš je, kaže Darko Bulatović, sa Kancelarijom za lokalni ekonomski razvoj (KLER) sa 110 miliona dinara podsticajnih i sopstvenih sredstava pomogao preko 300 firmi – mikro, malih i srednjih preduzeća za njihov sopstveni razvoj i početak rada. Mnoge od tih firmi postaju kooperanti stranih kompanija koje su otvorile svoje fabrike u Nišu. Na osnovu projekata stranih kompanija na niškom području svoje planove moći da realizuju i naše domaće firme povezane kao kooperanti sa njima, a u kojima je zaposleno više od hiljadu radnika. U Nišu uskoro počinje izgradnja još jedne fabrike Kompanije „Džonson elektrik“ iz Hong Konga, proširenje proizvodnih kapaciteta najavljuje se i u kompleksu nemačke Kompanije „Leoni“, ali i start zajedničke proizvodnje domaćih firmi koje su kooperanti austrijskog Cumtobela. Upravo je, naglasio je niški gradonačelnik, to jedan od najvećih uspeha grada u prethodnoj godini.

foto: Beta/Saša Đorđević

- Sredinom ove godine počinjemo, zajedno sa Evropskom unijom i Švedskom i, svakako uz pomoć naše države izgradnju najvrednijeg nacionalnog projekta u oblasti zaštite životne sredine, odnosno najveće Fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji. Paralelno sa gradnjom gigantnskih postrojenja u ovoj oblasti i osavremenjujemo i mrežu kolektora. Ovaj projekat je ukupne vrednosti od preko sedam milijardi dinara ili 60 miliona evra, ali i još vredniji kada se zna šta će sve doneti i kako će doprineti kvalitetnijem životu u ovom delu Srbij, istakao je Darko Bulatović.

Kao jedan od najvećih dokaza realnih očekivanja nastavka razvoja u svakom pogledu gradonačelnik Darko Bulatović istakao je usvajanje razvojnog budžeta Niša za ovu godinu, koji je u odnosu na prethodnu veći za 1,2 milijarde dinara, realizaciju niških višegodiššnjih snova - završetak naučnih, privrednih i kulturnih projekata, dalje povezivanje grada sa privredom, unapređenje saradnje sa fakultetima Univerziteta Niš i dalji napredak na planu razvoja naprednih tehnologija. A sve to, rekao je Bulatović, doprineće ne samo daljem razvoju Niša kao najvećeg centra jugoistočne i južne Srbije, već i zaustavljanju odliva talentovanih i mladih stručnjaka iz našeg grada i cele Srbije. - Uveliko se gradi novi veliki centar za mlade i buduće generacije, novi Naučno-tehnološki park. Istovremeno i paralelno nedaleko od ovog parka uskoro počinju radovi na izgradnji multifunkcionalne i najmodernije laboratorije u prostoru dograđenog Elektronskog fakulteta za koju je projekat urađen još 1975.godine, a da nikada u međuvremenu ništa nije preduzeto da se projekat realizuje. Niški Naučno-tehnološki park u koji će se useliti mladi naučnici i nove inovativne kompanije dokaz je da nastavljamo sa podizanjem najsavremenijih objekata i centara za sve naučne oblasti i unapređenje naučne delatnosti. Podsećam da se u Nišu, na isti način kako je građen i završen prvi Klinički centar u Srbiji koji je sagradila naša država uz pomoć našeg grada, na najlakši način obezbeđuju najbolje lokacije i u najkraćem roku sve neophodne dozvole i odobrenja, ali, što posebno ističemo kompletnu infrastrukturu. Paralelno sa izgradnjom sadržaja za nauku, uveliko teče izgradnja stanova za pripadnike vojske i policije. Kako su nedavno rekli predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić, u Nišu će biti sagrađeno 2.200 stanova, najviše u Srbiji za zaposlene u organima bezbednosti i u to će biti uloženo preko 800 miliona dinara.

Grad na Nišavi razvija sve oblasti delovanja, što se može videti na svakom koraku, kaže Darko Bulatović:

-Na lokaciji nekadašnje garaže Saobraćajnog preduzeća „Nišespres“ koja je pre nekoliko godina preseljena iz centra grada, u Nišu će uskoro početi izgradnja reprezentativnog i višenamenskog objekta Hrama umetnosti i kulture. Budući objekat u pravom smislu reči predstavljaće kulturni centar grada i jezgro svih najznačajnih dešavanja u ovoj oblasti. Konačno će grad dobiti zdanje od posebnog značaja i za grad i ovaj deo Srbije, ali i za celu našu zemlju. Budući centar kulture biće u duhu savremene arhitekture i uklopiće se u arhitektonskom i estetskom smislu u veliki deo Niša koji je, sa najvećim gradskim naseljem između reke Nišave i Bulevara Nemanjića sagrađen u drugoj polovini prošlog veka. A to znači i da će obeležiti imidž modernog i razvijenog Niša. Isto tako u toku je realizacija modernizacije sportskih objekata i sadržaja, jer nam je namera da Niš i na ovom planu napreduje i postane moderan i razvijen sportski centar, rekao je Bulatović.

U Nišu se brine o učenicima osnovnih i srednjih škola, o studentima i najtalentovanijima. Uz stipendije koje grad izdvaja iz sopstvenog budžeta pomaže se njihovo obrazovanje i stručno usavršavanje, a velika je briga i o scijalnim kategorijama stanivništva. Posle skoro dve decenije, od kada je završen poslednji oružani sukob na prostorima bivše Jugoslavije, NATO bombardovanje SRJ i Srbije, učesnici ratnih zbivanja devedesetih godina iz Niša konačno su dobili povlašćeni položaj - sve socijalno ugrožene porodice boraca ratova tokom poslednje decenije 20.veka dobijaju u ovoj godini socijalne kartice kojim će moći da ostvare olakšice u plaćanju komunalnih troškova. Tom odlukom, ističe gradonačelnik Niša Darko Bulatović, povlastice su obezbeđene za sve kategorije tako da će jedan broj porodica moći da ostvari pravo na potpuno oslobađanje od plaćanja pojedinih računa za komunalne usluge, a za sve ostale predviđeno je delimično umanjenje komunalnih obaveza. Istovremeno, rešen je jedan veliki problem kašnjenja isplata za sociojalno ugrožene, ali i podmladak grada – za majke i njihovu novorođenčad. Do pred kraj pretprošle godine te isplate su kasnile i po desetak meseci, a sada su redovne i bez ikakvih zastoja. Da prava i suštinska ulaganja u pojedine oblasti privređivanja uvek daju dobre rezultate najbolji je niški primer razvoja turizma. U poslednje tri godine broj turista u Nišu povećao se skoro duplo u odnosu na početak ove decenije. Sve je više domaćih, ali, što je značajnije i stranih turista, kaže Bulatović, ističući da se niški turistički bum striktno vezuje sa ekspanzivnim razvojem grada. Učešćem, predstavljanjem na sajmovima i sličnim manifestacijama u zemljama Balkana i Evrope, kulturno-istorijske znamenitosti i sveukupna turistička ponuda Niša mnogo su i poznatiji i zanimljiviji nego što je to bilo u prošlosti. Od turističke privrede, koja prati sveukupni, posebno industrijski razvoj grada, nove investicije i izgradnju i otvaranje novih fabrika, još više očekujemo u narednom periodu:

foto: Beta/Saša Đorđević

-Sopstvenim ulaganjem uspeli smo potpuno da izmenimo izgled Niša, grad je uređen, a interesovanje za sve naše znamenitosti i bogatu istorijsku i kulturnu baštinu je sve veće. U odnosu na 2017., u prošloj godini imali smo 12 odsto više stranih i domaćih turista, a u prva tri meseca ove godine skoro sedam odsto je veći broj gostiju u našem gradu u odnosu na isti period prethodne. Značajno je poboljšana i hotelsko-ugostiteljska ponuda, a kako se pored izuzetnog i razvijenog avio saobraćaja poslednjih godina sa Aerodroma „Konstantin Veliki“ od narednog leta planira uvođenje novih avio linija od javnog interesa očekujemo još značajniji porast broja gostiju. Odlukom srpske vlade od 1.jula ove godine sa našeg aerodroma, koji se ubrzano modernizuje i osposobljava za vrhunski avio saobraćaj, pored deset redovnih linija koje funkcionišu nekoliko godina biće uspostavljena direktna avio veza i sa Frankfurtom, Nirnbergom, Hanoverom, Karlsrueom i Fridrihshavenom u Nemačkoj, do Salcburga u Austriji, Geteborga u Švedskoj, Rima i Bolonje u Italiji, kao i do glavnog grada Mađarske Budimpešte, Ljubljane u Sloveniji i Tivta u Crnoj Gori. Povezivanje sa ovim državama i gradovima omogućiće veći broj turista u gradu i okolini, našim državljanima u dijaspori kraću, bržu i jetfiniju vezu do Niša i ovih krajeva Srbije, ali i lakši dolazak investitora u naš grad, rekao nam je prvi čovek Niša.

Najstabilnije finansijsko poslovanje u poslednjih četvrt veka Niš je bio bukvalno na „stubu srama“ pre tačno pre tri godine, kada je kritika zbog nedomaćinskog poslovanja krajem prve i početkom druge decenije ovog veka, bilo i od najviših državnih funkcionera i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. U leto te 2016.godine finansijske dubioze iz prošlosti od čak 50 miliona evra (oko šest ilijardi dinara minusa) zapretile su da ugroze grad i njegovo normalno bitisanje. Tada je aktuelno rukovodstvo Niša na čelu sa gradonačelnikom Bulatovićem „preseklo“ – uvedene su rigorzne mere štednje i kontrola utroška i svakog uloženog dinara. Iako se mnogima u gradu to nije dopalo, fakat je, Niš je zahvaljujući racionalnom ponašanju u svim oblastima stao na noge i krenuo putem oporavka. Danas, pošto je uspešno u međuvremenu izmirio nekadašnje obaveze u iznosu od čak 3,5 milijarde dinara, Niš ima najstabilniju gradsku kasu u poslednjih četvrt veka. Svakoga dana na raspolaganju je aktivnih oko 500 miliona dinara. A, što je i najbitnije, najredovnije se i pored još uvek postojećih obaveza iz prošlosti, izmiriju sve obaveze grada prema firmama u javnom komunalnom sistemu, gradskim ustanovama i svim korisnicima.

Značajna ulaganja u fukncionisanje grada

Samo tokom prethodne i na početku ove godine u Nišu su iz gradskog budžeta uložena izuzetno velika sredstva za uređenje grada i, posebno, za funkcionisanje svih segmenata gradskog života. Najznačajnije investicije svakako su u javnim preduzećima „Medijana“ i „Naisus“ i njihovo opremanje novom i najsavremenijom mehanizacijom jer je reč o firmama zaduženim za održavanje higijene u Nišu i uredno snabdevanje vodom ne samo na gradskom, već posle decenija velikih problema i u desetinama seoskih naselja. Uređenje saobraćajne infrastrukture, izgradnja bulevara, ulica i drugih infrastrukturnih sadržaja bile su i ostale prioritet u Nišu, kako bi se, što se ipak značajno postiglo, podigao kvalitet života građana. U saradnji sa državnim organima uskoro će početi izgradnja novih vrtića i obdaništa, a kako se uveliko pregovara sa novim stranim investitorima treba u najskorije vreme očekivati izgradnju i novih fabrika i proizvodnih pogona i, svakako otvaranje novih radnih mesta.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.