KRVAVA KIŠA STIŽE U SRBIJU: Kišobran vam neće pomoći, a evo koji krajevi će biti prvi POGOĐENI!
Foto: Marina Lopičić

nebičbno obična kiša

KRVAVA KIŠA STIŽE U SRBIJU: Kišobran vam neće pomoći, a evo koji krajevi će biti prvi POGOĐENI!

Ovo je glavna posledica velike koncentacije peska iz Sahare

Objavljeno: 22.04.2019. 17:48h
  • 40

I sutra, naročito u jutarnjim i prepodnevnim satima, u određenim delovima Srbije mogu se javiti takozvane prljave ili obojene kiše.

Velike količine peska iz Sahare su već prisutne širom Sredozemlja, u delovima zapadne Evrope i na području Balkanskog poluostrva, kaže meteorolog Slobodan Sovilj i navodi da se zato i u određenim delovima Srbije mogu javiti takozvane prljave ili obojene kiše.

Objasnio je da je razlog za prisustvo velike količine peska iz Sahare u Evropi ciklon na severu Afrike, odnosno polje niskog vazdušnog pritiska koje je omogućilo da ta velika količina peska bude uzdignuta u više slojeve atmofsere.

Zatim se ona, rekao je Sovilj, južnom i jugozapadnom strujom prenela preko oblasti Sredozemlja ka Balkanskom poluostrvu i ka zapadnoj Evropi.

- Ovo je vrlo uobičajena pojava, dešava se često u manjoj ili većoj meri. Ne dešava se da se ona često manifestuje zato što nema uvek padavina i onda ljudi ne obrate pažnju na to - rekao je Sovilj.

Naveo je i da je u prodoru prašine iz Sahare značajno velika koncentracija naročito u zapadnom Sredozemlju.

Glavna posledica velike koncentacije peska iz Sahare u vazduhu su, rekao je Sovilj, obojene padavine u onim delovima gde padavina ima.

 

BONUS VIDEO: 

(Espreso.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media