BOJE ZA JAJA IZAZIVAJU ALERGIJU: Uskoro će Uskrs, OVO MORATE DA ZNATE!
Farbanje jaja, Foto: Profimedia

DA LI STE ZNALI?

BOJE ZA JAJA IZAZIVAJU ALERGIJU: Uskoro će Uskrs, OVO MORATE DA ZNATE!

Brojne supstance u sintetičkim farbama štetne su za zdravlje. Najopasnije aditive E122 i E132 sadrže crvena i plava. Alergija izazvana prehrambenim bojama se najčešće manifestuje oticanjem usana, kapaka, pa čak i jezika

Objavljeno:

Veštačke boje za farbanje uskršnjih jaja mogu da budu štetne po zdravlje. Zasad je poznato da aditivi koji se dodaju u njih uzrokuju pojavu koprivnjače, a kod dece poremećaj aktivnosti i pažnje. Po pravilu se ove boje izlučuju iz organizma ili se razgrađuju, ali ta razgradnja može da bude delimična, i da ostaci štetnih supstanci izazovu različite smetnje, među kojima je i trajno oštećenje nerava.

Doktor Rajica Stošović, alergolog i imunolog Kliničkog centra Srbije, kaže da danas više od sedam odsto svetske populacije pati od nekog oblika alergije izazvane suplementima iz hrane, a jedan od najčešćih dodataka su upravo prehrambene boje.

- Alergija izazvana prehrambenim bojama se najčešće manifestuje oticanjem usana, kapaka, pa čak i jezika, a po pravilu je ovo stanje praćeno i jakim svrabom - kaže dr Stošović. - Međutim, ova vrsta alergije može da se ispolji i obilnim vodenastim curenjem nosa, kijanjem, svrabom i crvenilom u očima, pa čak i otežanim disanjem. U retkim slučajevima dolazi i do vrtoglavice, zujanja u ušima koji mogu da budu praćeni padom arterijskog pritiska, gubitkom svesti i tako da dovedu do pojave anafilaktičkog šoka.

Spisku tegoba izazvanih veštačkim bojama Evropski parlament je 2010. godine dodao i poremećaj pažnje i aktivnosti kod dece. Zato je u zemljama članicama EU zakonska obaveza da boje koje sadrže aditive E102, E104, E110, E122, E124, E129, imaju upozorenje o njihovom uticaju na zdravlje.

Pri tome, napomena je da aditiv pod oznakom E122, kojim se dobija crvena boja, osim alergije može da izazove i nadražaj sluznice nosa, dok plava boja sa dodatkom E132 (indigotin) može da bude okidač za tešku alergijsku reakciju. Mali je broj primera, kao što je aditiv E101 koji se dodaje sintetičkoj žitoj boji, da je reč o prirodnoj supstanci, tačnije vitaminu B.

Najveća nevolja je što se veštačka boja ne vezuje samo za ljusku jajeta koja se odstranjuje već vrlo često oboji i belance.

- Postoje studije koje pokazuju da prehrambene boje mogu da budu uzrok za pojavu demencije - kaže dr Stošović. - Ipak, zasad je najdominantniji problem preosetljivost, odnosno pojava alergija, koje mogu da budu dramatične i da izazovu gušenje.

Poseban oprez se savetuje prilikom kupovine kesica boja sa niskom cenom, jer upućeni tvrde da u njima nisu prehrambene boje već tehničke koje mogu da sadrže teške metale poput olova, kadmijuma, žive i arsena.

BONUS VIDEO:

CELA SRBIJA JUČE SE SLILA SE U BEOGRAD: Pogledajte slike veličanstvenog skupa ispred Skupštine (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.