EVO KOLIKO ĆE KOŠTATI OTPIS DUGOVA U CHF! Jedne je ova vest NALJUTILA, druge obradovala!
Foto: Espreso.co.rs

svaki građanin srbije po 14 evra

EVO KOLIKO ĆE KOŠTATI OTPIS DUGOVA U CHF! Jedne je ova vest NALJUTILA, druge obradovala!

U 2019. godini za ove potrebe iz budžeta neće biti izdvajana sredstva

Objavljeno:

Čini se da je konačo došao kraj mukama korisnika stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, jer bi sudeći prema rokovima u predloženom leks specijalisu, već od sredine godine kredit konvertovan u evrima mogli da otplaćuju po povoljnijim uslovima.

Naime, predlog tog leks specijalisa juče je usvojila Vlada i posledila ga parlamentu na usvajanje po hitnom postupku. Predloženo je da preostali deo duga kredita u švajcarcima bude konvertovan u evre i da taj iznos bude umanjen za 38 odsto, a da godišnja kamatna stopa za dalju otplatu ne bude veća od četiri odsto.

Novac za sporovođenje tog zakona, kako je predložila Vada Srbije, biće obezbeđen emitovanjem obveznica u skladu sa tržišnim uslovima.

Iako je na ovaj način dužnicima svanula, mnogi smatraju da će na ovaj način svi građan Srbije snositi posledice, jer su neki "iskoristili momenat".

Naime, na društvenim mrežama je objavljeno da će otpis dugova u švajcarskim francima najviše plaćati građani Srbije, odnosno poreski obveznici, i to ukupno 99 miliona evra, odnosno 11.686.680.000 dinara. iliti 6.000 evra po kreditu.

Neki drugi su izračunali, da je to iznos od 14 evra po građaninu Srbije.

To praktično znači da će građani Srbije plaćati 40% duga, jer 99 miliona uključuje i kamatu na zajam koji će se uzeti za plaćanje otpisa, dok će se za otpis dati 82,5 miliona evra, a kamata na obveznice iznosi 16,5. Banke će platiti 126 miliona evra.

Podsetimo, u 2019. godini za ove potrebe iz budžeta neće biti izdvajana sredstva, a u periodu od 2020. do 2023. godine biće potrebno do 389.556.000 dinara po godinama za troškove kamate. Kako je predloženo, u 2024. godini planiraće se u budžetu iznos do 10.128.456.000 dinara, radi izmirenja troškova kamate (do 389.556.000 dinara) i otplate glavnice (do 9.738.900.000 dinara).

„Cilj je da se na jednoobrazan i socijalno prihvatljiv način razreši otvoreno pitanje kredita indeksiranih u švajcarskim francima. Dodatni cilj ovog zakona je i rasterećenje sudova i smanjenje troškova sudskih postupaka, imajući u vidu sudsku praksu i stavove Evropskog suda pravde, Evropskog suda za ljudska prava kao i praksu domaćih sudova“, navela je Vlada Srbije u obrazloženju leks specijalisa.

BONUS VIDEO: Espreso sa Jutkom nakon odloženog suđenja!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.