PUTIN OD SRBIJE PRAVI NUKLEARNU SILU: Evo šta će nam DATI!
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

poboljšali saradnju

PUTIN OD SRBIJE PRAVI NUKLEARNU SILU: Evo šta će nam DATI!

Na međunarodnoj konferenciji "Atomekspo 2019" u Sočiju ugovoreni su memorandumi kojima se potvrđuje i jača saradnja Srbije i Rusije u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe 

Objavljeno: 16.04.2019. 19:42h
  • 258

Na međunarodnoj konferenciji "Atomekspo 2019" u Sočiju ugovoreni su memorandumi kojima se potvrđuje i jača saradnja Srbije i Rusije u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Izgradnja najmodernijeg istraživačkog Centra za nuklearne nauke, tehnologije i inovacije počinje u Srbiji iduće godine, uz pomoć ruske kompanije Rosatom

To je izjavio za Sputnjik ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, uoči potpisivanja dva memoranduma sa generalnim direktorom korporacije "Rosatom" Aleksejem Lihaiovom.

Na međunarodnoj konferenciji "Atomekspo 2019" u Sočiju ugovoreni su memorandumi kojima se potvrđuje i jača saradnja Srbije i Rusije u oblasti primene nuklearne energije u mirnodopske svrhe.

Prvi dokument određuje pravac saradnje u oblasti pripreme i obuke stručnih kadrova, dok se drugi odnosi na transparentnost i informisanje javnog mnjenja o upotrebi nuklearnih tehnologija u mirnodopske svrhe.

Ministar Popović je ocenio da je potpisivanjem sporazuma otvorena nova perspektiva u odnosima Srbije i Rusije:

- Srbija će sada imati šansu da dobije transfer znanja od najboljih ruskih stručnjaka za nuklearne tehnologije i da zajedno obnavljamo i gradimo srpsku naučnu bazu u ovoj oblasti.

On je objasnio i smisao budućeg istraživačkog nuklearnog centra u Srbiji:

- To će biti najsavremeniji takav centar u ovom delu Evrope, gde će se obučavati stručnjaci za nuklearne tehnologije iz celog sveta. Danas se nuklearna energija koristi u medicini, poljoprivredi, industriji, 'pametnim gradovima'. Želimo da razvijamo potencijale Srbije u ovoj oblasti, a za to imamo najboljeg partnera, ruski 'Rosatom', koji je vodeća kompanija u ovoj oblasti u svetu - rekao je Popović.

Generalni direktor "Rosatoma" Aleksej Lihaiov, istakao je značaj potpisanih sporazuma uz ocenu da je u prethodnih godinu dana postignut veliki uspeh u bilateralnim odnosima Srbije i Rusije u oblasti nuklearnih tehnologija.

- Bez kvalifikovanih kadrova, nuklearne tehnologije nemaju budućnost, a bez podrške javnosti nije moguće govoriti o implementaciji takvih visokotehnoloških projekata. Korak po korak, zajedno sa srpskim partnerima, otvoreno i sistematski postavljamo temelje za buduće zajedničke projekte koji će dati značajan doprinos razvoju ekonomije i daljeg napretka Srbije - istakao je Lihaiov.

Poruku učesnicima foruma "Atomekspo" uputio je pisanom izjavom i predsednik Rusije Vladimir Putin:

- Nuklearne tehnologije otvaraju nove šanse za razvoj medicine, kreiranje jedinstvenih materijala, otkrivanje svemira istraživanje Arktika. Rusija tradicionalno ima veoma kvalitetne kadrove i potencijal i aktivno sarađuje sa međunarodnim partnerima, nudeći veoma kvalitetna, sigurna i ekološki prihvatljiva rešenja".

Inače, učesnici Panela na konferenciji "Atomekspo" zaključili su da nijedan od ciljeva održivog razvoja UN - svet bez siromaštva, bez gladi, čista voda, dobro obrazovanje ili zdravstvena zaštita - ne može biti postignut bez korišćenja nuklearne energije.

 

Bonus video

(Espreso.rs/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media