VESNA JE DOBILA RAK, izlečila se, a onda 17.000 žena naučila VAŽNU LEKCIJU! OVO JE KLJUČNA STVAR
Vesna Imbronjev, Foto: Printscreen / Facebook

LAVICA!

VESNA JE DOBILA RAK, izlečila se, a onda 17.000 žena naučila VAŽNU LEKCIJU! OVO JE KLJUČNA STVAR

Vesna se i sama suočila sa dijagnozom tumora pre 20 godina, ali nje posustala pred opakom bolešću

Objavljeno:

Vesna Imbronjev, medicinska sestra Doma zdravlja Novi Sad, dobitnica je ovogodišnjeg nacionalnog priznanja za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke, što je svojevrstan presedan, jer su ovu nagradu do sada dobijali samo lekari, prenose beogradski mediji.

Vesna se i sama suočila sa dijagnozom tumora pre 20 godina, ali nje posustala pred opakom bolešću, te je nakon izvojevane životne bitke od 2008. godine do danas obučila 17.659 žena kako da urade samopregled dojke.

Vesna se priseća da se sa dijagnozom tumora grlića materice suočila kada je radila u Institutu za onkologiju u Novom Sadu, gde se svakodnevno susretala sa tom opakom bolešću.

- Prvo sam se zapitala: "Zašto ja? Šta sam zgrešila da me to snađe?". Na moju sreću, sve je otkriveno u ranoj fazi jer sam minimum jednom godišnje išla na preglede, pa su prognoze za izlečenje bile mnogo povoljnije nego kada se bolest otkrije u kasnim stadijumima. Tada sam odlučila da se borim, i uz pomoć porodice, koja mi je bila najveća podrška, ali i kolega lekara, uspela sam da pobedim i sada sam zdrava i srećna žena - priča Vesna.

Dodaje da se upravo tada odlučila da radi na prevenciji, ali i pomoći ženama kojima je dijagnostikovan rak, jer je i sama prošla golgotu, te tačno zna koliko je to mučan i stresan period u životu pacijenta.

- Meni je dijagnostikovan rak grlića materice, a radim na prevenciji i borbi protiv raka dojke. Dijagnoza raka je strašna, koji god da je organ u pitanju, a smatram da je to u ova dva slučaja jako povezano. To je kod nas žena direktan atak na našu ženstvenost i našu seksualnost, pogotovo kada je reč o raku dojke, jer se tu dodatno javlja i problem estetske prirode. To je za žene jako teško i emotivno i ja sam odlučila da pomognem koliko god mogu - s ponosom ističe Vesna.

Ona je sada koordinatorka Preventivnog centra novosadskog Doma zdravlja, gde u sklopu projekta "Dodir za miran san" radi na obuci za pravilnu tehniku samopregleda dojke, a kao predsednica i osnivač Asocijacije za unapređenje zdravlja, kroz projekat "Buđenje dame", radi na motivaciji žena kojima je dijagnostifikovan tumor.

foto: Printscreen / Facebook

- Ceo naš tim trudi se da pomognemo ženama da upoznaju sebe, svoje telo i da ih naučimo kako da prepoznaju kada nešto nije u redu. Sve su dobrodošle u naš Preventivni centar, ali mi pratimo i svetske trendove, tako da mi idemo kod žena. Idemo u kolektive, u radne organizacije gde su zastupljene žene, kako bismo im dale do znanja da svi možemo izdvojiti 10 do 15 minuta za samopregled. Sa sobom nosimo i jedan simulator torzoa na kom su prikazane maligne i benigne promene i na tom torzou žena može da nauči kako uradi samopregled, ali i da oseti razliku između benignog i malignog tumora - objašnjava naša sagovornica.

Prema njenim rečima, statistike pokazuju da se preko 70 odsto žena javi lekaru jer su same primetile promenu na dojci, a od 10 tih promena, osam je benigno. Vesna podseća da je, ukoliko se promena primeti na vreme i odmah se žena javi lekaru, procenat izlečenja preko 90 odsto.

Pregled i pomoću aplikacije

Vesna sa svojim timom planira da organizuje edukaciju samopregleda žena iz seoskih sredina, jer je, prema njenim rečima, njima teže da odu kod lekara. "Žene su, nažalost, konstatovale da nemaju vremena za sebe, što je poražavajuće. Mi moramo da radimo na podizanju svesti o važnosti pregleda i o prevenciji opake bolesti. Na taj način možemo da imamo zdravu ženu, a zdrava žena je zdrava porodica", kaže Vesna Imbronjev i podseća da je napravljena i mobilna aplikacija "Čekiraj", pomoću koje žene mogu da nauče kako da urade samopregled kod kuće.

BONUS VIDEO:

NE OVO NIJE NOŽ! Nikad ne biste pogodili šta je u pitanju! Svakako mnogo opasnije nego što izgleda! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.