BUDUĆNOST ZDRAVE SRBIJE Ana Brnabić: Reforme u bezbednosti hrane sprovodimo pre svega ZBOG NAŠIH GRAĐANA
BUDUĆNOST ZDRAVE SRBIJE, Foto: Nemanja Nikolić

Adria Media Group

BUDUĆNOST ZDRAVE SRBIJE Ana Brnabić: Reforme u bezbednosti hrane sprovodimo pre svega ZBOG NAŠIH GRAĐANA

Važnost ove konferencije ogleda se u tome što ćemo prvi put predstaviti i zajedno sa svim akterima na tržištu prodiskutovati značaj novog zakona i uticaj na dalji ekonomski razvoj

Objavljeno:

Kompanija Adria Media Group organizuje konferenciju “Bezbednost hrane – Budućnost zdrave Srbije“ pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Važnost ove konferencije ogleda se u tome što ćemo prvi put predstaviti i zajedno sa svim akterima na tržištu prodiskutovati značaj novog zakona i uticaj na dalji ekonomski razvoj. Prezentovaćemo benefite otvaranja nacionalnih referentnih laboratorija i razgraničenja nadležnosti, a pokazaćemo i kako jačanjem lokalnih proizvođača možemo doći do perspektivne i zdrave ekonomije.

TREĆI PANEL

PODRŠKA DOMAĆIM PROIZVOĐAČIMA - INVESTICIJE ZA LOKALNI RAZVOJ

15.30 - Znamo da ljudima nedostaju sredstva za rad ali nažalost svedoci smo i da im nedostaju znajja iz ove oblasti. Nije samo dovoljno dati ljudima opremu, već je potrebna i edukacija. Upravo to ćemo obezbediti za naše poljoprivrednike. Ovakav pristup je posebno značajan za poljoprivrednike, istakao je Uroš Delić, Ekonomski savetnik fondacije "Ana i Vlade Divac".

DRUGI PANEL

UTICAJ NOVOG ZAKONA NA DALJI EKONOMSKI RAZVOJ ZDRAVE SRBIJE

13.05 - Treba da uradimo dosta na promociji naših tradicionalnih proizvoda. Veliki potencijal leži i u nusproizvodima. Treba da naglasimo da bez nauke nema napretka, rekla je Dr Olivera Đuragić, direktor u Naučnom institutu za prehrambene tehnologije.

12.58 - Ono što je problem je ako posmatramo cifre od 2010. do 2018. srpski poljoprivredni potencijal stagnira. Mislimo da taj potencijaln nije iskorišćen dovoljno. Srbija nema šta da traži na svetskom tržištu po pitanju kvantiteta.

Mi danas izvoz mesa na tržište Rusije imamo u tragovima. Budućnost Srbije je pre svega u kvalitetu onoga što se izvozi a treba napomenuti da je izvoz Srbije u domenu poljoprivrede koncentrisan na tri tržišta - Rusija, EU, CEFTA, rekao je Miloš Milovanović, koordinator projekata FAO i EBRD u Srbiji.

12.45 - Da naglasim još jednom - neznanje ne isključuje odgovornost. Prehrambena industrija predstavljena neverovatnu prugu kojom možemo da idemo.

12.38 - "Naša sva prehrambena industrija je bila dimenzionisana za državu od 22 miliona stanovnika, plus izvoz. Danas nemamo državu od 22 miliona stanovnika već od 7 miliona. Ne postoji deo srpske privrede zbog ovih ratova, zbog smanjenja tržišta, koji je razvaljen koliko je to prehramebena industrija", rekao je ministar Branislav Nedimović.

12.21 - Proizvodnja hrane je proces i potrošači žele da znaju tačno šta imaju u svojim tanjirima, rekao je Emanuel Hider, pomoćnik direktora u Programu saradnje FAO-EBRD pri UN.

On je dodao da geografsko poreklo nije uzgredni proizvd.

"To je 50 milijardi globalno prometa. To je koncentrisao u Evropi gde je koncept razvijen posebno u državi kakva je Francuska. Utvrditili smo da geografsko poreklo ima značajan uticaj na cenu proizvoda", rekao je Hider.

PRVI PANEL

PUT KA EU - NOVI ZAKON O BEZBEDNOSTI HRANE I PRVA NACIONALNA REFERENTNA LABORATORIJA

11.16 - Kada radimo neke analize i kada se pokaže da je neko loš, onda nas ti proizvođači ne osporavaju, ne osporavaju nam analize nego nas pitaju - A ko vas to plaća, kaže Goran Papović, predsednik NOPS.

"U ovom zakonu podržavam što se vratila nadležnost sanitarne inspekcije. Pogledajte samo ove dijetetske proizvode... Šta tu sve ima. E sad sanitarne isnpekcije proizvode koje nisu u skladu sa propisima mogu da povuku sa tržišta. Mi kao NVO nismo antivladina organizacija. Ono što nas posebno interesuje je kod sledljivosti. Od njive do trpeze... Da znamo gde je proizvedeno, gde je čuvano, kako je transportovano...", rekao je Papović.

11.00 - Danas nema tržišta koje nema svoje zahteve. Zato je učešće svih u ovom poslu. Evo kako se menja sve... Kada je 2009. donet Zakon onda smo mislili za hranu za kućne ljubimce mislili da je to neka sporedna stvar... A evo da znate - 2018. smo više izvezli hranu za kućne ljubimce nego suncekrotovog ulja, rekao je ministar Nedimović.

10.56 - Nama sledi najveća bitka u delu bezbednosti i kvaliteta hrane. Bezbednost ćemo i savladati ali kvalitet moramo da razvijamo sa celim društvom, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

10.50 - Apelujem da se više radi na eduakciji građana, ali mislim i na one koji su kvalifikovani, i na one koji su u ovoj materiji. Na sajmu meda mi jedan proizvođač kaže - Moj med je najkvaliteniji... A daje mi sertifikat o bezbednosti. A to nije isto, Predrag Nenin, enadžer za kvalitet i zaštitu životne sredine kompanije Dijamant.

10.47 - Mi hteli ili ne, moramo da respektujemo što poslujemo u različitim regulatornim okruženjima. Ta regulatorna neusklađenost može da predstavlja problem kada želite da jedan proizvod plasirate na više tržišta. Unificiranje elemenata pod kojim nastupate na tržitu je u korist svih. Trgovina je dvosmerna ulica. Srbija je zemlja koja ima suficit u proizvodnji i preradi hrane. Činjenica je da kada postoje potencijali unificranje uslova može biti od benefita za proizvođače i potrošače. Naši proizvodi su vrhunskog kvaliteta. Prodajemo ih gotovo u svim delovima sveta, rekao je Vladimir Čupić, direktor predstavništva Atlantic Grupe za Srbiju.

10.36 - Godinama smo insistirali za Nacionalni savet za bezbednost hrane. Ono što mi kao potrošači tražimo da se napravi razlika između kvaliteta i bezbednosti. Kod nas se odomaćilo - ovo je za mene a ovo je za pijacu, istakao je Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

"Ono što je uslov naš o svakom pravilniku je da sve možemo da proverimo. Npr hleb od raži - kažu mora da ima najmanje 30 odsto raži. A kako to da se proveri? Jedino da inspektor bude prisutan tokom proizvodnje pa da vidi da li se to ispunjava ili ne. U nekom drugom slučaju nema načina da se to proveri", rekao je Papović.

10.30 - Mi smo u prethodnom periodu imali lienaran sistem laboratorija. Nadležnosti direkcije u okviru nadležnosti vezano za bezbednosnt hrane je bilo mrtvo slovo na papiru. Ta stvar je u velikoj meri unapređena. Uveden je sistem referentnih i službenih laboratorija. Ranije kada su bile samo službene laboratotije bilo je po principu - kadija te tuži, kadija ti sudi. Sada je to drugačije, rekao je dr Nenad Dolovac, direktor Direkcije za Nacionalne referentne laboratorije.

10.19 - Ako smo prihvatili put evropskih integracija u poljoprivredi onda moramo da znamo da barem jedno 50 odsto propisa otpada koje moramo da menjamo, rekao je ministar Nedimović.

Suština je da na granici preterano ne mučimo one koji ulaze u zemlju, ali da imamo jasna pravila kada se i šta kontroliše. Ne može bilo koja kompanija da bude izložena permanentnim kontrolama samo zato što neko misli da tako treba. S druge strane imali smo situaciju gde je roba bezbedna za upotrenu a imamo ono "najbolje upotrebiti do..." i "upotrebiti do..." Ali da bi sve ovo moglo da funckioniše, džaba vam svaki propis, ako nemate inmstrumente da izmerite da li je to zaista tako i ako nemate ljude na terenu", rekao je ministar Nedimović.

Prema njegovim rečima vrlo često su ljudi poljoprivredu doživljavali samo kroz to koliko ćemo proizvesti, koliki će prinos biti.

"Ali moramo da razmišljamo i kome ćemo to prodati", rekao je Nedimović.

IZ OBRAĆANJA PREMIJERKE ANE BRNABIĆ:

9.55 - I ovde radimo u najvećoj mogućoj meri da unapredimo našu efikasnost. I ovde moram da pomenem važnost digitalizacije i pravljenja jednog važnog savremenog sistema.

9.51 - Kao i u svim oblastima, reforme u bezbednosti hrane sprovodimo zbog naših građana, zbog bezbednosti njihovog života a ne zbog suklađivanja normi sa EU.

9.50 - Izazov je što država mora da razvije industriju hrane sa što manje nameta. Sa jedne strane imamo stroga pravila koja će osigurati bezbednost hrane a sa druge moramo da osiguramo tržište hrane koje nije opterećeno administrativnim barijerama.

foto: Nemanja Nikolić

9.48 - Nadam se da ćemo krajem ovog ili početkom seldećeg meseca krenuti u elektrifikaciju polja. Jedna od velikih tema je modernizacija poljoprivrede. Ovo su neke oblasti koje će u potpunosti promeniti našu poljoprivredu. Mi imamo sistemski pristup koji će dati dobre rezultate.

9.47 - Zahvalna sam Adria Media Grupi na organizovanju ovakve konferencije. Moram da istaknem da sam veoma zadovoljna radom Ministarstva poljoprivrede i ministra Nedimovića.

IZ OBRAĆANJA SEMA FABRICIJA:

9.43 - Mi smo obezbedili opremu Veterinarskom institutu ali smo i finansirali različite oblasti. Što se tiče bezbednosti hrane obezbedili smo 35 miliona evra. Naravno, ovaj sistem ide u pravom smeru. Kada pogledamo brojke vidimo kako stoji kvalitet srpskih proizvoda.

foto: Nemanja Nikolić

Srbija treba da nastavi fitosanitarnu politiku i politiku bezbednosti hrane.

9.40 - Prva stvar je zaštitta potrošača, a to je povezano sa kvalitetom proizvoda i samim transportom proizvoda.

IZ OBRAĆANJA MINISTRA BRANISLAVA NEDIMOVIĆA:

foto: Nemanja Nikolić

9.38 - Šta su izazovi koji stoje pred nama. Propisi su bili takvi koji su nas ograničavali. Bilo je potpuno nenormalno da država nema kontrolni mehanizam... Npr neko uveze hranu a onda taj isti kontroliše tu hranu. Dešavalo se da prvi nalaz bude pozitivan na nešto a onda drugi bude negativan. Danas je to sve drugačije.

9.37 - Puno posla je bilo. Jedno 10 godina se neke instutucije nisu razvijale. Postojao je pritisak određenih lobi grupa.

9.36 - Zadovoljstvo mi je što ovu temu imamo prvi put na dnevnom redu u punom kapacitetu. Pričalo se o ovoj temi ali je normalno što ona do sada nije bila u fokusu. Imali smo druge probleme.

(Espreso.co.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.