RAT NA DRUŠTVENIM MREŽAMA ZBOG NOTR DAMA: Nesreća koja je zadesila Pariz PODELILA SRBIJU! (FOTO)
Kako reaguje Srbija na NESREĆU koja je zadesila NOTR DAM?, Foto: EPA/BENOIT MOSER, Profimedia, Ilustracija

zle misli

RAT NA DRUŠTVENIM MREŽAMA ZBOG NOTR DAMA: Nesreća koja je zadesila Pariz PODELILA SRBIJU! (FOTO)

Na društvenim mrežama mogu se pročitati komentari u kojima se navodi da neprocenjivo blago Pariza gori je su "zaslužili"

Objavljeno: 08:41h

Sinoć je čitav svet gledao kako vatra guta legendarnu katedralu u srcu Pariza, Notr Dam.

Stara više od osam vekova, juče je nestajala pred očima ljudi, koji su iz minuta u miut pratili pratili potresne scene i nadali se da požar neće učiniti da zdanje gotske arhitekture čija je gradnja počela početkom 12. veka, postane pepeo.

Vatrogasci su nakon više od 12 sati uspeli da stabilizuju požar i i što je moguće više očuvaju čuvenu katedralu.

foto: Printscreen / Twiter

Urušavanje Notrd Dama nije pogodilo samo Francuze, već sve one koji imaju saosećanje. Ipak, u Srbiji postoje i oni koji su povodom rušenje istorijskog zdanja likovali.

Na društvenim mrežama mogu se pročitati stravični komentari, poput onih u kojima pojedini, "braneći" Srbiju i srpske svetinje, navode da im je drago što neprocenjivo blago Pariza gori, uz opaske "da su to zaslužili" i da ih je "briga".

Podsećanja radi, prema predanju, 1389. godine nakon što je bosanski kralj Tvrtko Kotromanić poslao u Firencu vest o potpunom porazu Turaka na Kosovu polju, u Parizu su zvona sa katedrale Notr Dam, koju je večeras zahvatio veliki požar, zvonila u čast velike hrišćcanske pobede srpske vojske.

Postoje i na to što je Notr Dam zanimljiv turistima, te ga godišnje poseti 13 miliona.

Pročitajte ostale komentare:

Na društvenim mrežama Notr Dam se trenutno u negativnom kontekstu pominje i zato što je pre šest meseci bio mesto u kojem je na obeležavanju 100-godišnjice okončanja Prvog svetskog rata, bila okačena zastava samoproglašene države Kosovo.

S druge strane, ima u Srbiji i onih koji na požar u Notr Damu gledaju kao na stravičan događaj, i ne podržavaju neprimerne komentare koji dolaze.

I Arno Gijon, francuski humanitarac koji godinama pomaže Srbima na Kosovu i Metohiji, imao je poruku za one koji likuju zbog požara koji je zahvatio Notr Dam. Više o tome pročitajte ispod:

Podsetimo, prema poslednjim informacijama i izjavi Lorena Nunjes iz francuskog ministarstva unutrašnjih poslova, deo kamenog svoda se srušio, ali je glavna konstrukcija preživela. Za 400 vatrogasaca koji su se borili protiv vatrene stihije, prioritet je bio sprečavanje da vatra usred vetra stigne do dve gotičke kule, odnosno zvonika, na zapadnoj fasadi.

Tek se očekuje da stručnjaci procene štetu od vreline, ali i ogromne količine vode koju su vatrogasci polili na katedralu. Požar je izbio sinoć oko 18 časova i vatrogasci su ga gasili više od devet sati.

Katedralu Notr Dam u proseku je dnevno posećivalo 30.000 turista, a na godišnjem nivou 13 miliona. Gradnja katedrale posvećene Bogorodici Mariji. Ovu građevinu, dugu 130, široku 48 i visoku 36 metara, krasilo je 2.230 statua rađenih u gotskom stilu.

BONUS VIDEO: Espreso sa Jutkom nakon odloženog suđenja!

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.