OVA REČ JE NAJVIŠE NAMUČILA OSNOVCE! Polagali pripremni ispit za maturu, ova pitanja nikako nisu mogli DA REŠE!
Škola / Ilustracija, Foto: Shuterstock

EVO ŠTA NISU ZNALI

OVA REČ JE NAJVIŠE NAMUČILA OSNOVCE! Polagali pripremni ispit za maturu, ova pitanja nikako nisu mogli DA REŠE!

Mali maturanti su u petak i subotu polagali probni prijemni ispit za upis u srednje škole

Objavljeno: 15.04.2019. 20:39h
  • 2

Rukovodilac Centra za ispite iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Dragana Stanojević rekla je da Zavod nema podatke o rezultatima probnog prijemnog ispita za upis u srednje škole.

Rukovodilac Centra za ispite iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Dragana Stanojević rekla je da Zavod nema podatke o rezultatima probnog prijemnog ispita za upis u srednje škole, ali da ima informaciju da su đacima bili teški zadaci iz geometrije, te da im je problem pravila reč "diskretno".

Mali maturanti su u petak i subotu polagali probni prijemni ispit za upis u srednje škole, a u većini škola nastavnici su već pregledali testove i đaci će u svim školama u Srbiji videti koliko su poena okvirno osvojili.

Prošle godine osmacima je problem predstavljala reč "kompromitovati", dok je njeno mesto ove godine zauzela reč "diskretno", rekla je Stanojević.

Kako je navela, rezultati pokazuju da đaci poznaju neke reči mnogo manje nego sto se to od njih očekuje.

Ona je upozorila da đaci sada čitaju drugačije nego starije generacije i da na drugaciji nacin procesuiraju informacije.

"Sada dijagonalno čitaju, brzo smenjuju ekrane. Ne reaguju na nepoznatu reč kao mi nekada, iako su se susreli sa njima, dožive ih u kontekstu i ne osvrću se na njih kao na nešto nepoznato", rekla je Stanojević.

Ona smatra da je pred osmacima težak period, jer, objasnjava, moraju da "izvuku" prosek, a ovaj test bi mogao da im pomogne da procene gde se nalaze sa znanjem. Ona je podsetila i da će nakon završetka nastave imati oko 25 dana da se pripreme.

Bodovanje je isto kao i prethodne godine - 60 poena nosi prosek iz osnovne škole, po 13 poena donose testovi iz srpskog i matematike, a 14 poena kombinovani test.

Na pitanje da li će mala matura biti lakša nego probni test, Stanojević navodi da je težina testa "subjektivni osećaj" i da učenik koji ima prosecnu ocenu četiri može da reši zadatke. Nema trikova, rekla je Stanojević i poručila osmacima da pažljivo čitaju pitanja.

BONUS VIDEO:

SLEPI DEKA PAO NA ŠINE, A METRO DOLAZI! Heroj sa stanice skočio da ga spase, SEKUNDE ODLUČIVALE! (VIDEO)

(Espreso.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media