JEDNO DETE IM IMA CEREBRALNU, NISU IMALI NI WC U IZNAJMLJENOJ KUĆI: Dudaševi napokon imaju SVOJ DOM (FOTO)
Porodica Dudaš sada iam krov nad glavom, Foto: Privatna arhiva

HUMANOST NA DELU

JEDNO DETE IM IMA CEREBRALNU, NISU IMALI NI WC U IZNAJMLJENOJ KUĆI: Dudaševi napokon imaju SVOJ DOM (FOTO)

Porodici Dudaš trenutno su potrebni novi podovi u kući i kuhinjski elementi kao i nameštaj

Objavljeno: 15.04.2019. 15:28h
  • 56

Humanitarna akcija „Korakom do kuće od srca“ za porodicu Dudaš iz Mužlje (Zrenjanin) okončana je svečanom dodelom ključeva i kupoprodajnog ugovora danas ispred njihove nove kuće proteklog vikenda.


Akciju je pokrenula grupa entuzijasta iz Zrenjanina koja je brojala sedam članova Nenad Škundrić, Milena Milošević, Boris Knežević, Ivan Radosavljević, Borislav Đogo i Saša Nikolić.


Cilj humanitarne akcije bio je kupovina kuće za materijalno i socijalno ugroženu šestočlanu porodicu Dudaš,  gde jedno od četvoro dece, devetnaestogodišnji David Dudaš boluje od celebralne paralize i jakih epileptičnih napada zbog čega je vezan za kolica.

1 / 6 Foto: Privatna arhiva
„David je bio naš najveći motiv. Cela porodica zaslužuje da živi u humanijim uslovima i da bar imaju kupatilo i toalet, a ne da se kupaju u koritu i koriste poljski wc. David je u nama budio snagu, jer i ako nema mogućnost da nam kaže rečima, emocijama je izražavao i više od toga“ – rekao je jedan od
članova organizacionog tima, Nenad Škundrić.

Akcija je trajala od februara do sredine aprila i u tom periodu organizovano je nekoliko manifestacija za prikupljanje sredstava i kupovinu kuće porodici Dudaš: 

- 24.2. organizovan je humanitarni ultramaraton od Beograda do Zrenjanina i Svečana akademija u Kulturnom centru grada Zrenjanina.


- 9.3. jedan od članova organizacionog tima Saša Nikolić istrčao je ultramaraton na Adi Ciganliji u trajanju od 6h. Za to vreme istrčao je 68km.


- 17.3 je održan humanitarni koncert za porodicu Dudaš u organizaciji plesnog udruženja "Naca" u Kulturnom centru Zrenjanina.


Ovim manifestacijama i akcijama, kao i uplatama pojedinaca i donator, prikupljeno je 6.000 evra koliko je bilo dovoljno da porodica nakon 20 selidbi konačno dobije svoj dom.

1 / 10 Foto: Privatna arhiva
“Dva i po meseca truda i rada bilo je dovoljno da se porodici kupi kuća. Malim delima i malim doprinosima učinili smo da krajnji rezultat bude velik. Radost je obostrana – koliko se raduje porodica toliko smo srećni i mi kao članovi organizacionog tima koji smo sve ovo sproveli” – rekla je Milena
Milošević.


Porodici Dudaš trenutno su potrebni novi podovi u kući i kuhinjski elementi kao i nameštaj.


“Ako neko ima ove polovne elemente koji su u dobrom stanju ili želi da donira podove slobodno se može obratiti nama na našoj fejsbuk stranici “Korakom do kuće od srca” kako bismo se dogovorili oko detalja” – rekao je još jedan od članova organizacionog tima, Boris Knežević.

Jedno od “znakova pokraj puta” i ono što je ovu humanitarnu akciju učinilo posebnom jeste pas Sizif, odnosno Maratonac koji je istrčao ceo humanitarni ultramaraton od Beograda do Zrenjanina. Ulični pas priključio se maratoncima kod Pančevačkog mosta u Beogradu i istrčao ceo maraton, nakon čega je svoj
dom pronašao u Zrenjaninu kod jednog od učesnika.

Vlasnik Sizifa Maratonca, psa koji je pretrčao ultramaraton 70 kilometara na ultramaratonu ga je poklonio porodici Dudaš u subotu.

Ceo tok akcije možete pratiti preko fejsbuk stranice “Korakom do kuće od srca

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media