PITALI SMO BEOGRAĐANE U KAKVOM SEĆANJU IM JE OSTALA MIRA MARKOVIĆ: Odgovori su nas ODUVALI! (VIDEO)
Odgovori su urnebesni!, Foto: Profimedia, Printscreen, Ilustracija/Espreso.co.rs

espreso anketa

PITALI SMO BEOGRAĐANE U KAKVOM SEĆANJU IM JE OSTALA MIRA MARKOVIĆ: Odgovori su nas ODUVALI! (VIDEO)

Ona čuvena rečenica " o mrtvima sve najbolje" u ovom slučaju, pada u vodu

Objavljeno: 18:06h
Jelena Čabović

Udovica bivšeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića i prva predsednica Jugoslovenske levice (JUL) Mirjana Mira Marković preminula je 77. godini u bolnici u Sočiju.

Vest o njenoj smrti odjeknula je u svim domaćim, ali i stranim medijima.

Davne 2003 godine, dve godine nakon hapšenja svog supruga i nekadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, Mira je sa sinom otuputovala u Moskvu gde je 2006. godine dobila diplomatski azil.

Srpski Interpol je 2005. godine raspisao poternicu, jer se nije pojavila na suđenju za zloupotrebu službenog položaja, a ženu sa cvetom u kosi je imunitet od jurosdikcije oslobađao od izručenja Srbiji.

Inače, tokom postupka za ubistvo Ivana Stambolića, tužilac je 2007. godine naglasio da je režim predvođen Slobodanom Miloševićem i Mirjanom Marković naručivao ubistva političkih protivnika.

Pojedinici su je za života veličali, neki su govorili da je vladar iz senke, pohlepna, nekima je bila uzor.

No, da ne bismo polemisali i napamet ispisivali sećanja, ekipa Espresa izašla je na ulice i pitala sugrađane u kakvom im je sećanju ostala Mira Marković kao i šta prvo pomisle kada čuju njeno ime.

Očito je da su mišljenja o nekadašnjoj prvoj dami bila podeljena i tada, ali i sada.

Ona čuvena rečenica " o mrtvima sve najbolje" u ovom slučaju, pada u vodu.

Tako su neki bez dlake na jeziku rekli:

- " Kravica je umrla, nećemo imati više mleka" - kroz smeh nam je rekao prolaznik.

- Bila je samovoljna dosta i vodila je manje više, kadrovsku politiku - iskren je bio stariji prolaznik.

Bilo je i kontradiktornih izjava da im je "ostala u lepom sećanju, ali da je nisu voleli " , pa do bakiće koja misli sve najlepše o njoj, kao i o njenom suprugu.

Mirjana Marković bila je profesorka sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu Beogradskog univerziteta, predavala je sociologiju kao redovni profesor na Američko-francuskom fakultetu za menadžment u Beogradu kao i na Fakultetu za međunarodni menadžment u Beogradu.

Objavila je oko stotinu radova iz područja teorijske sociologije, autorka je i dva udžbenika sociološke tematike. Dela su joj prevođena na ruski, kineski i engleski jezik. Knjige koje je napisala „Odgovor“ i „Noć i dan“ prevedene su na ruski, bugarski, engleski, nemački, grčki, kineski, rusinski, slovački, mađarski, rumunski, češki, albanski, turski, slovenački, makedonski, japanski i tamilski jezik.

U nastavku pogledajte stav Beograđana:

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.