OTKRIVENE OPASNE HEMIKALIJE KOJE IZAZIVAJU RAK NA SRPSKIM NJIVAMA: Ovi zakonom zabranjeni pesticidi nam truju bebe!
Ilustracija, Foto: Profimedia

strašno

OTKRIVENE OPASNE HEMIKALIJE KOJE IZAZIVAJU RAK NA SRPSKIM NJIVAMA: Ovi zakonom zabranjeni pesticidi nam truju bebe!

Na crnom tržištu nabavljeni i po zdravlje opasni proizvodi koriste se u voćnjacima i na njivama, a često dospevaju i u majčino mleko. Hemikalije nelegalno stižu iz Turske i Ukrajine, ostaci opasnih materija i u hlebu, vodi, vinu, sokovima...

Objavljeno: 14.04.2019. 23:02h
  • 306

Tragovi najjačih pesticida, koji su zabranjeni zakonom, pronalaze se u voćnjacima širom Srbije i koriste se u velikim količinama, upozoravaju agronomi. Supstance nabavljene na crnom tržištu dokazano izazivaju karcinome, dijabetes, bolesti endokrinog i disajnog sistema. Ostaci otrova sve češće se otkrivaju čak i u uzorcima majčinog mleka, čime se šansa za pojavu najtežih bolesti kod dece višestruko uvećava.

Oko 60 odsto herbicida, 90 odsto fungicida i 30 odsto insekticida na tržištu su dokazano kancerogeni, pokazuju podaci američke agencije za zaštitu životne sredine. Istovremeno, na više od 65 odsto voća i povrća ostaju štetne hemijske supstance, koje ne mogu da se uklone pranjem ili ljuštenjem kore.

- Osim u svežem voću i povrću, ostaci pesticida mogu da se nađu u gotovim jelima, hlebu, vodi, vinu i voćnim sokovima. Čak i kada se radi o legalnim pesticidima čija količina ne prelazi zakonski određene nivoe, zdravlje može da bude ugroženo kada smo istovremeno izloženi većem broju hemijskih supstanci - kaže dr Staniša Stojiljković, profesor na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu.

Prema njegovim rečima, otkrivena je povezanost između izlaganja organofosfornim pesticidima i kardiovaskularnih bolesti, oboljenja nervnog sistema, demencije i povećanog rizika za pojavu ne-Hočkinovog limfoma. Utvrđena je potencijalna veza između trijazinskih herbicida i povećanja stope obolelih od raka dojke.

 

 

 

- Dugoročno izlaganje roditelja čak i malim dozama toksičnih hemikalija može da ima negativan uticaj i na zdravlje dece. Potvrđena je veza imeđu izloženosti pesticidima u periodu od začeća do rođenja i povećanog rizika od raka, tumora na mozgu i leukemije. Druge studije su prenatalnu izloženost hemikalijama nazvanim organofosfati povezale sa smanjenim koeficijentom inteligencije kod dece - kaže prof. dr Stojiljković.

Među najčešćim zabranjenim supstancama, koje u Srbiju dospevaju iz Turske i Ukrajine, nalazi se hlordan, jedan od najozloglašenijih otrova za tretiranje semena. Kokoška koja pokljuca seme sa ovim otrovom uginuće posle samo nekoliko koraka, kaže, za "Novosti", dr Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije.

 

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

 

PČELE PRVE NA UDARU

Osim što svakodnevno ugrožava zdravlje ljudi, prekomerna upotreba pesticida dovodi do pomora pčela. Pčelari se suočavaju sa velikim gubicima zbog nesavesnog prskanja voća pesticidama, kaže dr Rodoljub Živadinović: - Zakonom je zabranjeno prskanje voća u vreme cvetanja preparatima koji su otrovni za pčele, ali svakog proleća one prve stradaju.

- Insekticid koji se zove DDT već decenijama je zabranjen zbog svoje jačine. Njegovi tragovi dospeli su do Severnog pola. Imidakloprid je 7.000 puta jači, dok postoje dokazi da se i jedan i drugi koriste u našoj zemlji. Prska ko čime želi, bez ikakve kontrole - kaže dr Živadinović.

Razlog iz kojeg se opasne supstance uopšte koriste, i to u prekomernim količinama, najčešće je nedostatak stručnosti i strah od gubitka prinosa, kaže, za "Novosti", Siniša Ilinčić, inženjer za zaštitu bilja.

 

Pesticidi / Ilustracija
Pesticidi / Ilustracija foto: Profimedia

 

- Grami odlučuju da li će pesticid da bude otrov ili korisna supstanca. Ali budući da u Srbiji postoji oko 450.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i, istovremeno, svega 200 stručnjaka koji zaista poznaju ovu oblast, jasno nam je zašto nastaje problem po okolinu i zdravlje ljudi - kaže Siniša Ilinčić.

Kako bi se ovaj problem rešio, potrebna je primena zakona o obaveznoj toksikološkoj dokumentaciji i veći broj fitosanitarnih inspektora, koji bi obilazili teren, kontrolisali dokumentaciju i uzimali uzorke zemljišta za analizu.

- Obrazovanje poljoprivrednika i stroge kontrole su neophodni. Ne bi trebalo da svako može da kupi tonu pesticida. U razvijenim zemljama, ove supstance uskoro će biti izbačene iz upotrebe i zamenjene biopesticidima, koji nisu štetni po zdravlje ljudi. Nažalost, zbog visokih cena proizvoda i komplikovane primene, mi ćemo morati još da sačekamo na njihovu primenu - zaključuje Ilinčić.

 

 

KELJ

KELj je ove godine treći na listi najkontaminiranijih poljoprivrednih proizvoda, pokazalo je najnovije istraživanje Američke radne grupe za životnu sredinu, koja ovakva ispitivanja sprovodi već 15 godina. Utvrđeno je da je samo jedan uzorak ovog povrća imao čak 18 ostataka pesticida.

 

 

BONUS VIDEO: MILORAD DODIK: SRBIN SAM, A NE SRBIN IZ BOSNE Lider bosanskih Srba otkrio datum UJEDINJENJA Srbije i Srpske

(Espreso.rs / Večernje Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media