PATRIJARH IRINEJ NA KOSOVU: Podela ne može ni u glavu da mi uđe, a kamoli u SRCE!
Patrijarh Irinej, Foto: Printscreen / Youtube

PATRIJARH IMA SVOJU REČ!

PATRIJARH IRINEJ NA KOSOVU: Podela ne može ni u glavu da mi uđe, a kamoli u SRCE!

Uz manastirska zvona, patrijarha su večeras u Pećkoj Patrijaršiji dočekali vladika Raško-prizrenski Teodosije, sa sestrinstvom manastira

Objavljeno:

Patrijarh srpski Irinej doputovao je kasno uveče u petak na Kosovo i Metohiju. Kako TV Hram javlja, on će narednih dana boraviti na KiM-u. Poseta nije prethodno bila najavljena u medijima.

Uz manastirska zvona, patrijarha su večeras u Pećkoj Patrijaršiji dočekali vladika Raško-prizrenski Teodosije, sa sestrinstvom manastira.

On će danas služiti Svetu arhijerejsku Liturgiju u Pećkoj Patrijaršiji.

Provešće dan sa sestrinstvom manastira i vernim narodom a u poslepodnevnim časovima posetiće Visoke Dečane gde će prisustvovati Večernjem Bogosluženju“, javlja TV Hram.

Za to vreme u Beogradu će se odvijati do sada centralni, i najavljen kao najveći protest srpske političke opozicije i onih građana koji četiri meseca protestuju protiv vlade koju zvanično vodi premijerka Ana Brnabić, a pre svega protiv najuticajnijeg političara u Srbiji – predsednika Republike Aleksandra Vučića.

Patrijarh je nedavno na obeležavanju 20 godina od bombardovanja NATO, upravo u društvu državnog rukovodstva i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, rekao za proteste #1od5miliona:

Ono što danas vidimo na ulicama, to nije dobro, to daje našu snagu neprijateljima, zna se kako se dolazi na vlast, na ovaj način ne mogu doći, a mogu nauditi svom narodu i svojoj državi“.

Patrijarh je poslednji put na KiM-u boravio u oktobru prošle godine, kada je rekao:

Nikakva podela. Ja ne mogu da shvatim da Prizren, gde sam ja bio preko 15 godina, da bude u nekoj drugoj državi, Pećka Patrijaršija, Dečani, Gračanica. To u moju glavu ne ulazi, a pogotovo ne u srce… Crkva nikada nije menjala svoj stav, njen je stav – tu smo i tu ostajemo dokle postojimo. Neka okupiraju, kao što okupiraju, neka uzmu, neka osvoje, ali ne smemo da im to damo. To je osnovna stvar“.

Prošlo leto i jesen tada su obeležile vidljive tenzije upravo na relaciji između samog vrha SPC i srpskog državnog rukovodstva upravo oko pitanja kako se gleda na rešenje pitanja Kosova i Metohije, odnosno pitanja etničkog razgraničenja koju državni vrh pominje već godinu dana.

Poslednjih meseci, međutim, vidljiva je drugačija slika – uzajamna podrška patrijarha i državnog rukovodstva. Pre mesec dana, posle više meseci za javnost napetog odnosa, po prvi put su se sastali, odnosno pojavili zajedno pred medije, predsednik Vučić i patrijarh Irinej. „Sačuvaćemo srpski narod“ – poručili su tada.

Ideji etničkog razgraničenja oštro se usprotivila i Raško-prizrenska eparhija na čelu sa Vladikom Teodosijem koji je upozorio na opasnost od novog egzodusa srpskog naroda i stradanja manastira.

BONUS VIDEO:

Aleksandar Mirković o izbacivanju odbornika SNS iz Skupštine opštine Stari grad!

(Espreso.co.rs / KoSSev)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.