NOVI ŠOK SNIMAK OSVANUO U SRBIJI! Otac dao detetu (14) da SAM VOZI nasred auto-puta i sve vreme PSUJE! (VIDEO)
Otac dao detetu (14) da SAM VOZI nasred auto-puta i sve vreme PSUJE!, Foto: Prinstscreen

samo bahato!

NOVI ŠOK SNIMAK OSVANUO U SRBIJI! Otac dao detetu (14) da SAM VOZI nasred auto-puta i sve vreme PSUJE! (VIDEO)

Ovaj snimak je skandalozan, i razljutiće sve roditelje!

Objavljeno:

Snimak na kome se vidi kako dečak star 14 godina koji vozi auto nasred auto-puta šokirao je Srbiju.

Ovaj video snimak stigao je na adresu naše redakcije, a snimak je otac deteta ranije postavio kao "story" na Fejsbuku.

Otac koji je dao detetu volan u ruke se sve vreme smeje, bodri ga da li da da gas ili ne, ali i koristi rečnik neprimeren dečakovom uzrastu.

Kako to izgledao, pogledajte sami:

Kako se moglo čuti u snimku, otac sve vreme ovo četrnaestogodišnje dete bodri da ne vezuje pojas, jer "koj' će mu" kako kaže, ali i da bi "mogao da pobegne na suvozačevo ako naiđe policija".

Video snimak možete pogledati ovde:

Iako je definitivno da je u ovoj situaciji sama bezbednost deteta ugrožena, psihoterapeutu Zoranu Milivojeviću smo postavili pitanje na koji način će ovaj vid očevog ponašanja uticati na dete i njegovo odrastanje.

- Ovo je jedan od vidova kada se u ocu vidi ponos jer misli da vaspitava svoje dete kako treba, i smatra da njegov sin takvim ponašanjem raste u pravog dasu.

- Otac takođe ovako pokazuje stavove, sina pokušava da učini starijim, iako ga sve vreme uči lošim manirima. Ako je to slika njihovog odnosa, ako ga on neadekvatno vaspitava, kao rezultat toga za nekoliko godina biće bahati mladić koji će kršiti zakon, i koji će misliti da pravila ne važe i da je on bolji od drugiih.

Ovakvim situacija, kako ističe Milivojević ima dosta, jer čak 15 odsto očeva ima ovaj vid ponašanja prema svojim naslednicima. Poznati terapeut ovim putem apelovao je na nadležne da vozača sankcionišu i kazne, da ovo ne bi postao prihvaćen model ponašanja.

Podsetimo, starosni uslov za polaganje vozačke dozvole sa 16 godina jeste za kategorije AM i A1. Do pre par godina vozačka dozvola dobijala samo sa 18 godina

Zakonom o bezbednosti saobraćaja predviđa da je dozvoljeno dete do tri godine starosti prevoziti na prednjem sedištu, samo ukoliko je u sedištu koje je okrenuto suprotno pravcu kretanja vozila, kada je isključen vazdušni jastuk, odnosno “er beg”.

Kazne za nepoštovanje ovih odredbi zakona od skoro su pooštrena, pa tako ako neko vozi dete mlađe od 12 godine na prednjem sedištu biće kažnjen sa 5.000 dinara. Ukoliko vozač drži dete mlađe od 12 godina u krilu predviđena je kazna u rasponu od 15.000 do 30.000, tri meseca zabrane vožnje i šest kaznenih poena. Ukoliko suvozač drži dete u krilu kazna je ista, samo bez zaštitne mere. Vozači koji za prevoz dece ne budu koristili propisanu opremu u vidu sedišta i pojaseva biće kažnjavani sa 120.000 dinara.

Mnoge evropske države, u svojim propisima, prevoz dece definišu kako starosnim granicama visinom tako i težinom deteta.

Dakle, čak i vožnja na suvozačevom sedištu je kažnjiva. Šta li će tek nadležni reći na ovaj slučaj dečaka koji bez pojasa vozi automobil autoputem, iako ima samo 14 godina?

Šta vi mislite o ovome? Pišite nam u komentarima...

Bonus video:

(Espreso.co.rs / S.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.