NAKON PRIČE O TAČIJEVOM POREKLU, OTKRIVENO KO JE BIO NJEGOV DEDA: Reč je o UGLEDNOM ČOVEKU koji je slavio SLAVU
Hašim Tači, Foto: AP/Visar Kryeziu

TVRDNJE!

NAKON PRIČE O TAČIJEVOM POREKLU, OTKRIVENO KO JE BIO NJEGOV DEDA: Reč je o UGLEDNOM ČOVEKU koji je slavio SLAVU

- Primivši islam, pored žene, popadije sa kojom je živeo, Jusuf Tači se ženi Arnautkinjom iz nekog zaseoka sa Ćićevice, stoji u tekstu

Objavljeno:

Pravoslavni sveštenik Radoslav Danilović, koji je početkom 20. veka prešao u islam i promenio ime u Jusuf, ni manje ni više je nego pradeda premijera Kosova Hašima Tačija, tvrdi bloger na sajtu Balkanoid!

Za svoje tvrdnje bloger iznosi i dokaze u vidu pisma mitrovičkog hodže – Turčina Mule Ibrahima, muftiji u Skoplju, u kome navodi da je pravu veru, islam, primio pop iz Srbice Radoslav Danilović.

„Primio je ime Jusuf, a važi za veoma uglednog čoveka među svojim kaurima. Mnogi su tamo u njegovoj parohiji pošli njegovim stopama i primili pravu veru. Ja mu ne smem verovati, kaurin je kaurin, držim ga na udaljenosti“, stoji u pismu hodže Mule Ibrahima, koje se u originalnom rukopisu čuva u istorijskom arhivu Turske u Ankari.

Drugi dokument koji dokazuje Tačijevu povezanost s Jusufom Tačijem čuva se u biblioteci manastira Hilandar, a datira iz 1898. godine, iz manastira Sokolica. „To je spisak sveštenika i paroha. Kao paroh srbički, na spisku stoji pop Radoslav Danilović, koji je jedan od najrevnosnijih i najboljih sveštenika“, navodi se u spisku. Bloger ističe da se 14 godina nakon pravljenja ovog spiska taj isti pop Radoslav preobratio u islam.

– Primivši islam, pored žene, popadije sa kojom je živeo, Jusuf Tači se ženi Arnautkinjom iz nekog zaseoka sa Ćićevice. Ona umire na porođaju s prvim detetom. Tek s drugom Arnautkinjom, koja je bila iz Glogovca, dobija dedu Hašima Tačija i još četvoro dece. Iako kao musliman nije dobio versku upravu nad stanovništvom, većinu svojih parohijana uspeo je da preobrati u islam, verovatno se nadajući da će postati hodža i ponovo dobiti versku upravu tu u Srbici. Do kraja života, 1929. godine, to nije uspeo – objašnjava bloger.

Krsna slava Mitrovdan

Krsna slava Danilovića je bila Mitrovdan, a Hašim Tači veoma dobro zna za svoje poreklo, ali ga krije iz političkih razloga. Na Mitrovdan, svestan da mu je to slava, Tači ništa ne radi. Ne dolazi na posao – tvrdi bloger i dodaje da je tokom rata u glavnom štabu UČK u selu Brego Hodžes, revoltiran zbog neuspeha komandanata, na jednom od sastanaka to javno i rekao. Vi Šiptari ste nesposobni, a imate veliku sreću što vas vodim jer imam srpske krvi – prenosi bloger Tačijevo priznanje.

Pojavili se svedoci

U emisiji lokalne televizije u Peći 2005. godine svedoci su javno govorili o srpskom poreklu premijera Kosova. Jedan svedok je ismejan, svi prisutni su osuli drvlje i kamenje na njega, dok ga je voditeljka javno pitala da li se drogira ili je pod uticajem alkohola. Nakon mnogobrojnih pretnji upućivanih njemu i njegovoj porodici, taj svedok je pobegao sa Kosmeta i zatražio i dobio politički azil u Brazilu. Sada živi u Sao Paulu – zaključio je bloger.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Nacionalist)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.