OBDANIŠTE NIČE U BIVŠEM NACISTIČKOM LOGORU! Staro sajmište sada igralište s parolom OVDE ĆE VAŠA DECA BITI VOLJENA
Staro sajmište pretvorili u igralište, Foto: Printscreen/Facebook

jezivo

OBDANIŠTE NIČE U BIVŠEM NACISTIČKOM LOGORU! Staro sajmište sada igralište s parolom OVDE ĆE VAŠA DECA BITI VOLJENA

Umesto da dobije status memorijala, mesto stradanja Srba i Jevreja postalo je privatni dečji vrtić s natpisom: "Mesto gde će se vaše dete osećati sigurno i voljeno"

Objavljeno: 12.04.2019. 11:35h
  • 1

Na mestu nekadašnjeg nacističkog logora u Beogradu na Starom sajmištu otvoreno je privatno dečje obdanište!


Ovaj bizarni događaj uznemirio je javnost, te je na Fejsbuku juče osvanula i fotografija na kojoj se vidi da je u prostorijama logora na Starom sajmištu, u kojem je ubijeno nekoliko desetina hiljada Srba i Jevreja, otvoren vrtić. Jedan sugrađanin fotografisao je postavljenu tablu na ovoj zgradi, na kojoj piše: "Mesto gde će se vaše dete osećati sigurno i voljeno. Privatna predškolska ustanova Savsko obdanište".

Robert Sabadoš iz Saveza jevrejskih opština Srbije kaže za Kurir da do ovakvih problema ne bi dolazilo kada bi Staro sajmište postalo memorijalni spomenik.


- Staro sajmište treba da bude posvećeno sećanju, da bude uređeno i da dobije status spomenika - memorijala. Ima samo jedan mali spomenik na obali gde postavljamo vence svake godine u januaru. Otvaranje vrtića je svakako neprimereno, ali tamo su i mnogo skandaloznije stvari - ističe Sabadoš.

foto: Printscreen/Facebook


Nacistički logor Staro sajmište, kao jedan od prvih koncentracionih logora u Evropi, osnovan je davne 1941. godine. Tu su nacisti dovodili uglavnom žene, decu i starije koji su sistematski ubijani u pokretnoj gasnoj komori.


Jezivu činjenicu da je tu sada vrtić, vlasnik "Savskog obdaništa" Miodrag Krsmanović opravdava poslovnim razlozima.
- Pa šta da radi nas 5.000 ljudi što živimo ovde? Ovde imam zgradu, a moram od nečega da živim. Bila je diskoteka na ovom mestu koju smo ukinuli. U vrtiću se ne igra, ne peva, to je edukativni centar za decu. Imamo dozvolu nadležnih, prostor zadovoljava sve kriterijume.

Neumesan sadržaj: Uz logor i diskoteka
Lokal vrtića nije jedini problematičan objekat na ovoj lokaciji. Pored obdaništa, tamo su otvoreni i razni restorani, kafići, diskoteke i teretane.
- Što se tiče ovih problema, oni postoje već neko vreme, ali niko ništa ne preduzima - ističe Robert Sabadoš iz Saveza jevrejskih opština.

Brojke
1941. Staro sajmište pretvoreno u logor
7.000 Jevreja mučeno i ubijeno
32.000 Srba stradalo u logoru

Činjenice
Načini mučenja u logoru
- izgladnjivanje
- ubijanje u pokretnoj gasnoj komori
- streljanje
- prisiljeni da ceo dan goli borave pod letnjim suncem
- rad/iscrpljivanje do smrti

 

Bonus video: 

(Espreso.rs / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media