OVAJ SRBIN SE 1996. PRVI PRIKAČIO NA INTERNET: Zoran nam je otkrio šta je prvo ukucao u pretraživaču!
Zoran Jovanović, Foto: Profimedia, Facebook/printscreen

revolucionar

OVAJ SRBIN SE 1996. PRVI PRIKAČIO NA INTERNET: Zoran nam je otkrio šta je prvo ukucao u pretraživaču!

U prisustvu 200 zvanica na dan Univerziteta u Beogradu Zoran je pustio u rad internet koji nas i danas spaja sa svetom

Objavljeno: 22:02h
Jelena Čabović

Svetski dan Interneta stvari obeležava se u celom svetu, a nedavno je najpoznatiji servis svetske mreže za povezivanje informacija poznat kao "World Wide Web", a još poznatiji po skraćenici WWW proslavio svoj 30. rođendan.

Već je naširoko poznato je da je jedan od tvoraca Intermeta Ser Tim Berners-Li, engleski inženjer i informatički naučnik. On je u CERN-u, kombinovanjem različitih tehnika usavršio ono što danas zovemo World Wide Web, servis koji omogućava linkovanje, pregledanje i sortiranje svih mogućih informacija preko računara povezanih Internet mrežom.

Međutim, kada su Srbi imali prilike da se susretnu sa Internetom?

Davne 1996. godine 27. februara u 11:50 časova u prostorijama Rektorata u prvi put je pušten Internet u našoj zemlji!

Toga dana Srbija je postala deo globalne mreže, a zasluge za to pripale su timu profesora doktora Zorana Jovanovića.

Prof. dr. Zoran Jovanović
Prof. dr. Zoran Jovanović foto: Marina Lopičić

U prisustvu 200 zvanica u svečanoj sali, na dan Univerziteta u Beogradu, Zoran je pustio u rad prvu Internet vezu Jugoslavije i Sveta.

Prof.dr. Zoran Jovanović u svečanoj sali Univerziteta u Beogradu
Prof.dr. Zoran Jovanović u svečanoj sali Univerziteta u Beogradu foto: Privatna arhiva

Tim povodom pozvali smo doktora tehničkih nauka, profesora Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Zorana Jovanovića da nam objasni kako je sve izgledalo tog februarskog dana i da li se on zaista prvi "nakačio" na Internet:

- Mi smo tog dana nakačili celu akademsku mrežu u Srbiji. Ja sam bio tada direktor Računarskog centra Univerziteta u Beogradu, a na širenju mreže radio je ceo tim koji sam ja organizovao - ovim rečima počeo je priču za Espreso profesor Jovanović i otkrio da se radilo o zajedničkoj tajnoj akciji Univerziteta u Beogradu (njegovog tima) i kompanije Telefonija (kasnije Beotelnet).

- Telefonija je tada nabavila digitalni satelitski link uz pomoć jedne firme, a mi smo već na Internet tehnologijama izgradili kompletnu Akademsku mrežu u Srbiji i povezali naše vodeće univerzitete - niški, novosadski, kragujevački i beogradski. U Beogradu smo već imali ozbiljnu Internet mrežu koja je povezivala fakultete i institute. Poznavali smo Internet tehnologije, ali smo sankcijama bili odsečeni od svetskog Interneta. Dakle, mi smo u zemlji imali unutrašnju mrežu koja je odlično funkcionisala - objašnjava profesor.

Jedini servis do tada je bio email koji je ostvarivan posredstvom JUPAK mreže PTT-a i FON-a, a distribuiran Akademskom mrežom...

U to vreme su Srbiju od sveta odvajale sankcije do Dejtonskog sporazuma, a domaću izolovanu mrežu od Interneta samo jedan korak saradnika Računarskog centra Univerziteta i kompanije Telefonija.

- Tadašnji rektor Univeziteta u Beogardu je stao uz nas, pa smo tajno sproveli akciju povezivanja na Internet. U to vreme je bilo tajkuna koji su hteli da zarađuju na monopolu, ako bi oni uveli Internet u Srbiju. Mi smo se spojili preko satelitskog linka i reorganizovali rutiranje akademske mreže u Srbiji i odjednom, sva četiri Univerziteta i niz instituta su dobili pristup svetskoj Internet mreži.

Beograd je 1996 .godine imao ozbiljnu internet mrežu
Beograd je 1996 .godine imao ozbiljnu internet mrežu foto: Marina Lopičić

Nismo propustili, a da profesora ne upitamo šta je prvo ukucano u Internet pretraživaču:

- Naravno da sećam – Web sajt Massachusetts Institute of Technology - najjačeg tehničkog univerziteta na svetu. Tog dana veza ka Interenetu je proradila samo pola sata pre same svečanosti, a mnogi nisu razumeli šta mi to radimo - kaže kroz smeh profesor doktor Zoran Jovanović, koji priznaje da je svestan da je tim Računarskog centra Univerziteta u Beogradu na neki način ispisao istoriju.

Profesor nam je otkrio da mu je supruga zamerala, jer je dan pre tog događaja morala sama da otputuje na Kopaonik sa njegovim kolegama sa Fakulteta na skijanje.

Ono što je Zoran prvo ukucao u intrenet pretraživaču je Massachusetts Institute of Technology
Ono što je Zoran prvo ukucao u intrenet pretraživaču je Massachusetts Institute of Technology foto: Marina Lopičić

- Ja sam još tada pričao da će bankarstvo i trgovina ići preko Interneta, što je naišlo na čuđenje prisutnih - priseća se Zoran.

Danas gotovo da ne možemo da zamislimo dan bez Interneta, pa čak i kada prestane da radi makar na nekoliko minuta to teško podnesemo, a ovom čoveku i njegovom timu zahvalni smo, jer su Srbiji omogućili jedan klik do sveta.

Prema poslednjim istraživanjima u svetu trenutno postoji oko 4 milijardi korisnika Interneta, a Srbija spada među najrazvijenije zemlje po tom pitanju.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.