OVAJ SRBIN NOSI STARU VILJUŠKU KAO NARUKVICU: Priča iza ovoga je potpuno FASCINANTNA! (FOTO)
Biljin pradeda, Dimitrije, Foto: Privatna arhiva / Bilja Bozovic

kakva uspomena!

OVAJ SRBIN NOSI STARU VILJUŠKU KAO NARUKVICU: Priča iza ovoga je potpuno FASCINANTNA! (FOTO)

Escajg je putovao sa njima, prelazio iz ruke u ruku, po ženskoj liniji, a sve tri Maitini ćerke imale su po jednu ćerku, pa je to postalo nasleđe!

Objavljeno:

Na Fejsbuk proflu Bilje Božović pojavila se uspomena, samo jedna u nizu na koju ova društvene mreža podseća. Ipak, ova je izazvala pažnju javnosti jer se ne radi o običnoj uspomeni.

Naime, Bilja je želela da podseti sve koji je prate na ovu priču koja je malo je reći, čudesna.

foto: Privatna arhiva / Bilja Bozovic

Kako je napisala, njen stariji sin već godinama nosi zanimljivu narukvicu, napravljenu od srebrne viljuške, koja je u početku bila njena, a posle mu je predata i sada je postala njegov zaštitni znak.

Kako je istakla, ta viljuška ima podužu istoriju i potiče iz domaćinstva njenog pradede, Dimitrija Popovickog, odnosno kako je istakla, "brkatog lika sa slike".

foto: Privatna arhiva / Bilja Bozovic

Taj srebrni escajg je donet kao miraz moje prababe Angeline, devojački Nikolić...Prvo je , sa njom, otputovao u Zadar, gde je Mita, kako su ga zvali u familiji, završio bogosloviju, tamo se baka rodila 1913, (još se u kući negde čuva njena krštenica, pisana ćirilicom, sa pečatom pravoslavne crkvene opštine u Zadru ). Onda se mladi paroh preselio u Sentivan, iliti kasnije Despotovo, pa u Vranjevo, kod Novog Bečeja, dobio još dve ćerke, i na kraju, otišao u Novi Sad , nastanio se u blizini Nikolajevske crkve, napisala je Bilja.

foto: Privatna arhiva / Bilja Bozovic

Kako je istakla escajg je putovao sa njima, prelazio iz ruke u ruku, po ženskoj liniji, a sve tri Maitini ćerke imale su po jednu ćerku, pa je to postalo nasleđe.

Preživela je jedna kašika, i dve viljuške, i danas ih, više od 100 godina posle ove priče, koristi moj tata, samo njih voli, a moj sin, Dimitrijev čukun unuk, nosi je ponosno na ruci, napisala je Bilja ponosno na Fejsbuku.

Za kraj je rekla kako "zemaljski dani teku", a kada nekih ljudi više nema, i njihove priče tonu u zaborav.

Ja čuvam mamine i bakine priče, a moj sin čuva delić porodične prošlosti, zaključila je ponosno.

Inače, na Biljinom profilu se može videti mnogo interesantnih priča koje su humane, lepe i pre svega čuvaju uspomene od zaborava.

Bonus video.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.