NAS 115 PROTIV 1.000 ALBANACA, MUDŽAHEDINA I NATO VOJNIKA: Ispovest heroja sa Košara ledi krv u žilama!
Sve vreme smo neprekidno u rovovima i suprotstavljali se deset puta brojnijem neprijatelju, tvrdi on, Foto: Printscreen Youtube

STRAVIČNO!

NAS 115 PROTIV 1.000 ALBANACA, MUDŽAHEDINA I NATO VOJNIKA: Ispovest heroja sa Košara ledi krv u žilama!

Sve vreme smo neprekidno u rovovima i suprotstavljali se deset puta brojnijem neprijatelju, tvrdi on

Objavljeno:

Bitka na Košarima bila je pakao, tokom više od 60 dana opsade borilo se 115 protiv 1000 Albanaca, mudžahedina i NATO vojnika, gledali smo kako nam drugovi živi gore na prvoj lini fronta, ali smo uspeli da odbranimo granicu, prenose beogradski mediji.

Ovako svoju ispovest za medije, tačno 20 godina od početka epske bitke, počinje vodnik Saša Radojević, zamenik komandira Košare. Tog ratnog proleća 1999. godine, Saša je bio mladić od 19 godina, ali je posle ranjavanja komandira Dejana Agočevića morao da preuzme odgovornost za golobrade vojnike.

- Došao sam u karaulu Košare na mesto zamenika komadira, ali već na samom početku bitke komandir ranjen, pa sam preuzeo odgovornost. Imao sam samo 19 godina i zajedno sa još 115 vojnika istog uzrasta branio sam karaulu od 1000 neprijatelja, koji su činili vojska Albanije, dve brigade OVK, brigada iz arpaskih i muslimanskih zemalja i NATO pakt, koji im je sve vreme pomagao tako što nas je besomučno zasipao bombama - kaže Radojević i opisuje prve dane opsade.

- Napad je počeo 9. aprila, neprijatelj je prvo krenuo na karaulu "Morina" gde je otišlo kompletno naše pojačanje, a potom su svim silama udarili na Košare, koje smo samo mi branili. U prva dva dana i jednu noć, koliko je trajao početni nalet, nismo ništa ni jeli ni pili, samo smo snegom vlažili usta da ne dehidriramo.

Sve vreme smo neprekidno u rovovima i suprotstavljali se deset puta brojnijem neprijatelju.

Nakon početnog udara srpski vojnici su se povukli 800 metara i tu liniju držali su sve do samog kraja rata. Sagovornik je objasnio da je strahote koje su se događale tokom više od 60 dana bitke gotovo nemoguće rečima objasniti.

- Napadali su nas konstantno i praktično niste mogli da izađete iz rovova, ni da predahnete. Udarali su po nama iz sveg artiljerisjkog naoružanja koje je imala vojska Albanije, a najgore je bilo kada nas je NATO obasipao bombama. Gotovo je nemoguće opisati osećaj kada padne bomba iz aviona na nekoliko stotina metara od vas. Detonacija vas podigne kao pero, nekoliko sekundi potpuno bespomoćni lebdite u vazduhu i potom samo padnete na zemlju i čekate sledeću eksploziju, koja može da vas košta života - objašnjava on.

BONUS VIDEO:

Radnici fabrike iz Ivanjice firmu napustili uz muziku! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.