ONI ŽIVE PORED NAS, A NE S NAMA! Da li Romi uživaju jednaka prava? VAŠI ODGOVORI SU BILI ISKRENI
Espreso anketa povodom Međunarodnog dana Roma, Foto: Filip Plavčić, Espreso

ESPRESO ANKETA

ONI ŽIVE PORED NAS, A NE S NAMA! Da li Romi uživaju jednaka prava? VAŠI ODGOVORI SU BILI ISKRENI

Izašli smo na ulicu i pitali sugrađane, da li Romi uživaju sva prava kao i ostali građani Republike Srbije!

Objavljeno: 17:09h
Jovana Jovanović

Odlukom Skupštine Ujedinjenih nacija, 8. april je proglašen Međunarodnim danom Roma kojim se obeležava godišnjica Prvog međunarodnog kongresa Roma.

Ovaj datum je ustanovljen sa ciljem da se ukaže na težak položaj ove nacionalne manjine i da se podigne svest o njihovom položaju i problemima sa kojima se suočavaju svakodnevno.

Ekipa Espresa je izašla na ulice kako bi pitala sugrađane da li Romi uživaju sva prava kao i ostali građani Republike Srbije.

Naime, jedna naša sugrađanka koja je po zanimanju socijalni radnik smatra da Romi kao nacionalna manjina ne koriste kapacitete državnih organa na način koji im pripada i da većim delom nisu asimilirani.

Daleko od toga, ne uživaju. Ja sam po zanimanju socijalni radnik i 40 godina sam radila u socijali. Oni nisu ni asimilirani, a kamoli da kapacitete državih organa koriste na način i pravo koje im pripada. Oni žive pored nas, a ne sa nama i to je po mojoj proceni velika šteta za njih, a i za nas", imala je gospođa jasan stav.

Takođe, čovek kojeg smo anketirali kaže da Romi uživaju sva prava, ali ih ne koriste na adekvatan način i smatra da oni generalno kao nacionalna manjina ne žele da se promene.

Mislim da uživaju sva prava, ali oni to ne iskorišćavju jer i dalje žive svojim načinom života na koji su navikli. Ne da ne žele jednostavno nego takvi su genetski. Neće da se promene iako imaju prava. Mislim da su ravnopravni sa ostalima i to je moje lično mišljenje".

Isto tako, jedan naš sugrađanin tvrdi da je Romima teže da se izbore za svoja prava jer su u dosta težem položaju u odnosu na građane Srbije.

Iskreno mislim da ne uživaju sva prava i mislim da su jedna manja celina koja totalno živi neku svoju priču i da im je generalno teže nego nama i da nemaju neke veće uslove za nešto više u životu. Mislim, nemamo ni mi, a kamoli Romi".

Ipak, novinar Vukašin Obradović smatra da je ova nacionalna manjina veoma zaštićena u Srbiji nego što je to slučaj u mnogim evropskim državama i da se po pitanju njihovog položaja može još dosta toga uraditi.

Uvek je teško davati generalne ocene, ali mislim da u većini slučajeva Romi imaju veći nivo zaštićenosti nego što je to slučaj u mnogim evropskim državama. Još uvek ima izolovanih incidenata, odnosno ljudi koji imaju predrasude među Romima. Generalno, kao neko ko je i živeo u sredini zajedno sa Romima, mislim da može još da se uradi na poboljšanju njihovog položaja, ali da oni nisu ni bolje ni gore tretirani kao pripadnici ostalih nacionalnih manjina u Srbiji", zaključuje novinar Vukašin Obradović.

Pogledajte šta su nam sugrađani rekli kada smo pitali ih pitali, da li Romi uživaju sva prava kao i ostali građani Republike Srbije:

Bonus video


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.