BMW I CITROEN ZA 8.000 DINARA! Carina je organizovala LICITACIJU! EVO ŠTA SMO SVE ZATEKLI NA NJIHOVOM PLACU (FOTO)
Plac "Carine Beograd", Foto: Espreso.co.rs

ZAPLENJENA ROBA

BMW I CITROEN ZA 8.000 DINARA! Carina je organizovala LICITACIJU! EVO ŠTA SMO SVE ZATEKLI NA NJIHOVOM PLACU (FOTO)

Na aukciji nije moguće pojedinačno kupiti neki odevni predmet ili parfem, kao ni par farmerki ili jedan kofer već se kupuje samo zaplena u celosti!

Objavljeno:
Jelena Jovanović

Roba koja je zaplenjena na carini danas se našla na javnoj licitaciji u zgradi, "Carinarice Beograd".

Usmenim nadmetanjem zainteresovani su mogli da kupe automobile, čamce, skuter na vodi, porcelanske setove, satove, štampače, ali i izbubljene kofere. Sva roba koja je smeštena na placu "Carine Beograd", našla se i na aukciji.

Božidar Đurić, službenik carine kaže kako su u ponudi samo polovni automobili, kao i da neki čak nisu ni u voznom stanju.

1 / 15 Foto: Espreso.co.rs

Iako neki automobili nisu mnogo upotrebljivi u praksi, mnogima će ova ponuda biti interesantna zbog delova koji se posle mogu prodati. Cena samog auta se određuje na osnovu stanja vozila, ali i cena na internetu, rekao je Đurić.

Dodao je kako vozila nemaju pravo registacije dok se ne dobiju papiri za njih i kako je kupac pre kupovine upoznat sa činjenicom da je vozilo predmet provere Agencije za bezbednost saobraćaja.

Zbog ovih stvari kupovina automobila nosi sa sobom određeni rizik, ali to kupci znaju. Na licitaciji su tako između ostalog i BMW 525 i "Citroen aiks" koji koštaju 8.000 dinara, ali se nalaze u lošem stanju pa su vredni uglavnom zbog delova, naglasio je.

1 / 8 Foto: Espreso.co.rs

Sa druge strane na licitaciji su se našle i skuplje "zverke", poput "renoa espejs dci" čija je početna cena 140.000 dinara, ali i automobila "krajsler 300c" koji će za početak koštati 240.000 dinara.

1 / 3 Foto: Espreso.co.rs

Kako bi učestvovali u samoj licitaciji potrebno je da se uplati kaucija koja iznosi 30 odsto od početne cene koja je izložena ispred svake robe koja se prodaje, a da bi se licitacija održala potrebno je prisustvo minimum troje zainteresovanih lica. Lica imaju pravo da isplate ceo iznos u roku od osam dana, a ukoliko se kupac predomisli, vraća mu se depozit.

Đurić je naglasio kako ljudi uglavnom greše jer dođu da kupe pojedinačne stvari što nije moguće.

Na aukciji je nemoguće pojedinačno kupiti neki odevni predmet ili parfem, kao ni par farmerki ili jedan kofer već se kupuje samo cela zaplena, naglasio je.

Među njima su paketi telefona marke "Iphone", kao i vredni satovi.

1 / 9 Foto: Espreso.co.rs

U magacinu smo takođe zatekli dosta stvari koje su spakovane po paketima i imaju oznaku za prodaju. Tu se takođe našla i gomila kofera, i to punih koji su ranije doneti sa aerodroma.

Pošto po njih vlasnici nisu došli ni posle zakonskog roka koji je 100 dana, roba se daje na prodaju pravnim licima, pa je uglavnom kupuju "Second hand" radnje.

1 / 5 Foto: Espreso.co.rs

Podsećamo, Uprava carina organizuje licitacije kada je neka roba oduzeta pravosnažnim rešenjem u carinskoprekršajnom postupku. Konačnu odluku o sudbini robe donosi sud, koji nalaže kako će se s robom dalje postupati. Pravo učešća na licitacijama ograničeno je na pravna lica, koja ne moraju da budu registrovana za promet određene vrste robe, osim u slučajevima kada se radi o nekoj specifičnoj robi, poput plemenitih metala, kada pravno lice mora biti registrovano za uskospecijalizovanu delatnost, kao što su zlatari ili juveliri.

Praksa je pokazala da se najviše prodaju garderoba, odeća, tehnika, ali i vozila zaplenjena u carinskim prekršajima.

foto: Espreso.co.rs

Početnu cenu određuje komisija, koja robu priprema, prebrojava i kontroliše, a kada se dobije konačni spisak, određuje se početna cena, koja je niža od realne tržišne cene te robe jer se mora računati i na troškove kupca, kao i na to da će cena rasti na samoj licitaciji.

Svako ko je zaintersovan za robu, nakon što uplati određeni iznos kaucije, može biti potencijalni kupac na javnoj licitaciji.

Pravo učešća za motorna vozila imaju i fizička lica, kojima je dovoljna samo lična karta i, naravno, novac za depozit. Drugim rečima, na licitaciji se ne može učestvovati ukoliko niste položili kauciju, koja iznosi 30 odsto od početne cene. Pravnim licima, podsećanja radi, potrebno je rešenje iz APR-a, nakon čega sledi razgledanje robe.

foto: Espreso.co.rs

Carinici svakodnevno proveravaju sumnjiva vozila i putnike. Ukoliko nešto zaplene, stranka dobije potvrdu o oduzetim predmetima i roba se smešta u sabirni centar Carinarnice Beograd na Bežanijskoj kosi, u magacin otvorenog i zatvorenog dela, gde je pod nadzorom dok se sudski postupak ne završi i oduzeta roba vrati vlasniku ili nađe novog na javnoj licitaciji.

Ukoliko, na primer, švercovana garderoba, farmerke, jakne, patike, majice, kopije poznatih brendova, ne pronađu novog vlasnika, uništavaju se, a prihodi ostvareni od prodaje carinske robe na licitacijama slivaju se u državnu kasu.

Uprava carina je za poslednje tri godine u državni budžet uplatila više od 2,5 miliona evra ostvarenih putem javnih licitacija.

Trenutno se radi i aplikacija za e-prodaju carinske robe, a cilj njene izrade je da se zainteresovanima omogući da licitiraju „iz fotelje”, a država uveća prihode u svojoj kasi. Plan je da aplikacija proradi u drugoj polovini ove godine.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.