NIŠTA OD ZAKAZANOG ISELJENJA! Samohrana majka iz PANČEVA do DALJNJEG ostala u SVOM STANU i poslala PORUKU  (FOTO)
Ponovno iseljenje samohrane majke Danijele Poznatov Merča zakazano je u podne, Foto: Filip Plavčić

surova realnost

NIŠTA OD ZAKAZANOG ISELJENJA! Samohrana majka iz PANČEVA do DALJNJEG ostala u SVOM STANU i poslala PORUKU (FOTO)

Po nalogu gradske uprave, JKP Higijena i Sekretarijat za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Pančeva, pokušaće da isele Danijelu Poznatov-Merča a dvoje maloletne dece

Objavljeno: 14:24h

Ponovno iseljenje samohrane majke Danijele Poznatov Merča iz Pančeva, koja sa svoje dvoje maloletne dece dve godine živi u gradskom stanu u Kikindskoj ulici zakazano je za dana tačno u podne. Međutim, na zakazano iseljenje se niko nije pojavio.

foto: Filip Plavčić

Danija kaže da je kao samohrana majka konkurisala kod gradske uprave PA kako bi joj dodelili stan, ali je konkurs ponisten iz nepoznatih razloga.

Prethodni pokušaj, 1. marta ove godine, sprečen je zahvaljujući solidarnoj podršci, međutim država ne odustaje od progona onih o kojima mora da brine, o čemu je Espreso već pisao.

Građani i aktivisti združene akcije Krov nad glavom okupilili su se ispred zgrade u Kikindskoj ulici kako bi sprečili iseljenje.

- Govori se o Romima i o raznim grupama socijalno ugroženih ljudi, a ja kao samohrana majka sa bolesnim detetom jesam ugrožena. Pretili su mi iz gradske uprave da će decu dati u hraniteljsku porodicu jer nemam gde da živim. Sada čekujem policiju da me iseli, a privremeni smeštaj za moju kategoriju postoji, ali niko ne želi da se angažuje - rekla je Danijela medijima.

Danijela Poznatov sa ćerkicom
Danijela Poznatov sa ćerkicom foto: Espreso.co.rs

Ona smatra da je stan već nekom dodeljen čim toliko insistiraju na iseljenju.

- Pre mene je ovde bio neki izbeglica. Ko je preči od samohrane majke čije je dete dobilo fras u februaru. Ja nigde ne mogu zbog deteta da radim - kazala je Danijela.

Danijela je dodala da ako se ne iseli danas, gradska uprava će je tužiti i onda će krenuti sudski da je gone, pa će tada imati posla sa izvršiteljima. Tvrdi da se ne oseća kao građanka Srbije.

foto: Filip Plavčić

- Gradonačelnik Pančeva je u usmenom obećanju rekao da ce se potruditi sa odlozi iseljenje makar na mesec dana - kazao Vladimir Logos iz Krova nad glavom.

Okupljeni građani u tišini su čekali ishod i dolazak policije.

Međutim, na zakazano iseljenje se niko nije pojavio.

Aktivisti iz Krova veruju da je odloženo na osnovu usmenog obećanja gradonačelnika, pa su građani počeli da se polako razilaze.

U međuvremenu aktivisti združene akcije Krov nad glavom pokušali su da pregovorima urazume Gradsku stambenu agenciju i Gradsku upravu Pančeva, ali oni i dalje tvrde da ne postoji nikakav osnov da se iseljenje Danijele Poznatov i njene dece obustavi, niti da im se pronađe alternativni smeštaj. Nakon pregovora, prosledilu su detaljno obrazloženje i niz zahteva i predloga da se situacija reši bez stvaranja novih beskućnika od ove porodice.

- Još uvek čekamo odgovore od: ministarke Zorane Mihajlović, gradonačelnika Pančeva i Poverenice za rodnu ravnopravnost - rečeno je iz Krova.

Po nalogu gradske uprave, JKP Higijena i Sekretarijat za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Pančeva, pokušaće da isele Danijelu Poznatov-Merča i njeno dvoje maloletne dece iz jedinog doma.

Kako je najavljeno asistenciju iseljiteljima u ime države će pružiti komunalna policija Pančeva. I Danijela za poziciju svoje porodice traži solidarnost i pomoć – kad je već razumevanje izostalo.

- Jednoroditeljske porodice čiji su nosioci žene spadaju u najdepriviraniju grupu što se stanovanja tiče i to prepoznaje Zakon o stanovanju i održavanju zgrada koji je donet 2016. godine. Prema poslednjem popisu iz 2011. godine u Srbiji postoji 216.359 samohranih roditelja od kojih su 80% žene. Istraživanja su pokazala da samohrani roditelji spadaju u najsiromašniju demografsku grupu stanovnika, a najznačajniji oblici deprivacije ove grupe su vezani za materijalnu deprivaciju i stanovanje. Od navedenog broja jednoroditeljskih porodica čak 92% se susreće sa finansijskim teškoćama, polovina je materijalno uskraćena, dok 32% spada u kategoriju izrazito materijalno uskraćenih. Iako jesu posebna kategorija u zakonu, samohrane majke su retko prepoznate kao posebna grupa prilikom dodele socijalnih stanova. Apelujemo na sve aktere da ovu situaciju shvate ozbiljno i da na broj od 18.290 stanovnika Srbije koji prema popisu iz 2011. imaju status beskućnika ne dodaju još jednu tročlanu porodicu. Stvaranje novih beskućnika ne bi ni na koji način smeo biti javni interes Grada niti države Srbije - ističu iz Krova nad glavom.

Podsećamo, Danijela je 4. juna 2017. godine bespravno ušla u slobodan gradski stan od 62 kvadratna metra jer, kako kaže, nije imala novca da plaća kiriju. Sedam dana kasnije o tome je obavestila Gradsku stambenu agenciju koja upravlja gradskim stanovima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.