U ALEKSINCU ZAMALO PLASTIČNE PALME UMESTO PRAVOG DRVEĆA! Da li će za 200 metara ulice biti potrošeno 2 miliona evra
Predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković, Foto: Vukan Ostojić

REAKCIJE

U ALEKSINCU ZAMALO PLASTIČNE PALME UMESTO PRAVOG DRVEĆA! Da li će za 200 metara ulice biti potrošeno 2 miliona evra

Pojedini Aleksinčani negoduju i što će staro drveće zbog rekonstrukcije pešačke zone biti posečeno

Objavljeno:

Građani Aleksinca ovih dana pobunili su se zbog informacije da će umesto drveća na šetalištu biti zasađene plastične palme.

Odmah se digla frka na društvenim mrežama, a građanima Aleksinca pešačka zona postala je jedini problem.

O čemu se radi?

Navodno se proširila infromacija da će za obnovu 200 metara ulice navodno biti utrošeno 2,1 miliona evra i da će se umesto posečenog drveća, postaviti plastične kineske palme, koje su jednostavnije za održavanje.

Pojedini građani negoduju i što će staro drveće zbog rekonstrukcije pešačke zone biti posečeno, a prema projektu nova pešačka zona imaće drvored po sredini ulice.

- Ne slažemo se sa sečom lipa na šetalištu u Aleksincu nikako. Tu je sve jasno. U redu je, treba da se sredi centar i ostalo, ali zašto bi se problem rešio na taj način? Lipe su divne, Aleksinac je poznat po lipama. Mi smo emotivno vezani za to drveće - kaže Aleksandar Baja, umetnik iz Aleksinca koji je potpisao peticiju Stop sečenju drvoreda u centru Aleksinca.

Međutim, predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković izjavio je za medije da biti rekonstrukcije gradskih ulica, ali ističe da je sadnja plastičnog drveća "zlonamerna dezinformacija kojoj ne treba pridavati značaja".

Pitanje je, kome odgovara da širi dezinformacije?

Predsednik je početak radova najavio za kraj aprila, a rekonstruisaće se oko 400 metara ulica. Zatim, predviđena je i zamena fekalne i izgradnja nove atmosferske kanalizacije kao i postojeće rasvete, izgradnja fontane na trgu i spoljašnje uređenje prostora.

Informaciju o zameni stabala plastičnim palmama, predsednik opštine Aleksinac je za Espreso oštro demantovao:

- To da će biti posađene palme kineske proizvidnje je jako neozbiljno od strane tog ko je dezinformaciju proširio, samo im je falilo da kažu da te palme rađaju južno voće. Pa, ako nešto nije predviđeno projektom. Ono što jeste predviđeno projektom je ponovno zasađivanje drvoreda, a zelenla će biti više nego sada - rekao je Nenad Stanković i objasnio zašto problem ivičnjaka i trotoara rešava na ovaj način.

- To drveće je staro nekolio decenija i oštetilo je ivičnjake, trotoare , kolovoz. Takođe, lipa kod značajnog dela populacije izaziva alergiju. Danas nijedan projektan ne odobrava sadnju lipe na javnoj površini. Posadićemo drveće koje nije starije od pet godina. Posadićemo Javor koji nije vretenastog korena i ne podiže trotoar oko sebe. Ovo saniranje je u stvari rešavanje problema istakao je predsednik opštine Nenad Stanković.

I nakon izjave predsedika, građani su i dalje revoltirani i ne odustaju od peticije:

- Mislim da je potpuno ludo i besmisleno da u sklopu projekta uređuju centar tako što će iseći drveće strao 70 godina koje je bogatstvo Aleksinca. Pored tih drveća su odrasli naši dedovi i očevi. Dok svet teži ka očuvanju prirode, mi donosimo odluku da posečemo preko 50 stabala različitog drveća. Leti kada su "paklene" vrućene drveće je jedini spas za nas građane- bio je jasan Vukan, stanovnik Aleksinca koji je takođe potpisnik peticije.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.