RODITELJI CELE NOĆI ČEKAJU U REDU DA UPIŠU PRVAKE U ŠKOLU: Oglasio se i Šarčević, ovo je rekao BESNIM roditeljima
RODITELJI ČEKAJU U REDU DA UPIŠU PRVAKE U ŠKOLU, Foto: Printscren / Twitter

prvi dan upisa

RODITELJI CELE NOĆI ČEKAJU U REDU DA UPIŠU PRVAKE U ŠKOLU: Oglasio se i Šarčević, ovo je rekao BESNIM roditeljima

Ministar prosvete je naglasio da u osnovnim školama u Srbiji ima dovoljno mesta za sve prvake

Objavljeno:

Upis đaka prvaka u Srbiji počeo je danas, a roditelji treba da donesu samo lekarsko uverenje i potvrdu o završenom predškolskom programu, dok škole od ove godine elektronski pribavljaju izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o prebivalištu.

Ministar prosvete je naglasio da u osnovnim školama u Srbiji ima dovoljno mesta za sve prvake, i dodao da postoji nekoliko tačaka u Srbiji gde ima više đaka, kao što su škole u Novom Sadu, u Beogradu u naselju Mirijevo i pojedinim delovima Novog Beograda, kao i u Raškoj oblasti, u Novom Pazaru.

Ipak, uprkos ovoj izjavi, na društvenim mrežama pojavile su se fotografije, koje navodno prikazuju kolonu roditelja u Beogradskomnaselju Mirijevu, koji u redu čekaju da bi upisalu decu u prvi razred, jer nema dovoljno mesta. Kako se navodi, red je počeo da se formira sinoć u 22 sata uveče...

Pogledajte fotografije:

Građani su u komentarima zbog pomenutog izrazili svoje nezadovoljustvo, a jedna tviterašica nadovezala se sa pričom iz naselja Altina. Naime, ona je napisala da je na Altini upisano skoro duplo više dece od pristojnih kapaciteta.

Mnogi roditelji se bune, navodeći da se upisuju deca roditelja, "koji nisu stali u red".

Bilo je i onih koji su za red ispred škola našli opravdanje, navodeći da u Mirijevu postoje samo dve osnovne škole, te da je to malo.

Odgovarajući na pitanje u vezi sa informacijom koja se pojavila na društvenim mrežama, da su formirani redovi ispred dve osnovne škole u Mirijevu i da roditelji od sinoć čekaju u redu da upišu dete, Šarčević je rekao da su škole "Despot Stefan Lazarević" i "Pavle Savić" prebukirane i imaju po 1.800 učenika, ali i najavio da u Mirijevu počinje gradnja nove osnovne škole.

- Doneta je loša odluka da se Osnovna škola ''Vukica Mitrović'' ugasi i da se u tom objektu otvori gimnazija - rekao je Šarčević, i dodao da je ta odluka doneta, a da prethodno nije urađena mreža škola.

Šarčević je podsetio da se u Srbiji radi trenutno radi nova mreža osnovnih škola, da su lokalne samouprave imale rok do 18. marta da izveste Ministarstvo o planu nove mreže, a da većina to nije uradila. Ministar je naglasio da nova mreža ne znači gašenje škola, već bolju organizaciju i smanjenje administracije.

Direktor Kancelarije za IT i e-upravu Mihailo Jovanović rekao je da sistem e-upisa funkcioniše u svih 1.229 osnovnih škola u Srbiji.

- Roditelje ćemo osloboditi pribavljanja oko 150.000 dokumenata, to je 150.000 sati odlaska na šaltere, u novcu 50 miliona dinara - rekao je Jovanović.

BONUS VIDEO: ESPRESO ANKETA: Pitali smo Beograđane gde su bili kada je počelo bombardovanje?

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.