NE RIZIKUJTE DA VAM SE OVO DESI! Ako zimske gume niste zamenili letnjim, možete imati NEZGODU u saobraćaju
Ako zimske gume niste zamenili letnjim, možete imati nezgodu u saobraćaju, Foto: Filip Plavčić

OPREZ

NE RIZIKUJTE DA VAM SE OVO DESI! Ako zimske gume niste zamenili letnjim, možete imati NEZGODU u saobraćaju

Ne postoji nikakav zakonski rok za zamenu zimskih guma letnjim

Objavljeno:

Vozači koji još nisu zamenili zimske gume letnjim, vreme je da razmisle o tome. Zimske gume su obavezne od 1. novembra do 1. aprila, a posle je sve na savesti vozača.

Vlasnici četvorotočkaša nemaju zakonsku obavezu da zamene zimske gume, neće dobiti kaznu, ali je reč o bezbednosti. Habanje zimskih pneumatika na vrelom asfalatu i duži zaustavni put prilikom naglog kočenja mogu dovesti do opasnosti saobraćaju.

Da podsetimo, šare na zimskim gumama su najmanje pet milimetara dubine, moraju imati veliki broj blokova gazećeg sloja i sitnih lamela da bi dobile elastičnost na temperaturama nižim od nule.

Sa druge strane, na toplom vremenu to je kontraproduktivno jer kako se guma okreće, blokovi su pritisnuti na podlogu i gume se više zagrevaju i brže uništavaju.

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, potvrđujući to kaže da ne postoji nikakav zakonski rok za zamenu zimskih guma letnjim.

- Vozači mogu da voze automobil na zimskim gumama i usred avgusta, samo što mi to ne preporučujemo. Brže se troše zimske gume kada je toplo vreme i nemaju dobre karakteristike, posebno kada je u pitanju forsirano ili naglo kočenje. Može da dođe do lošeg kočenja jer je zaustavni put vozila nešto duži ukoliko je temperatura asfalta visoka. Sa druge strane, mnogi ljudi uopšte ne kupuju letnje gume, već cele godine voze na zimskim - kaže Okanović.

On dodaje i da zimske gume nisu predviđene za vožnju pri visokim letnjim temepraturama, a ako se malo jače zakoči na vrelom asfaltu, mogu da se oštete.

Upravo zbog toga, prema istim informacijama, letnje gume, za razliku od zimskih, imaju šaru dubine 1,6 mm, a dizajnirane se tako da podnose visoke temperature i tvrđe su od zimskih.

- Zamenio sam gume, uopšte ne razmišljam o tome da ili ne. Za taj posao majstoru sam platio 2.400 dinara, a zimske gume me čekaju kod njega u hotelu. Bezbednost pre svega - kaže za "Blic" Ivan M, vlasnik "citroena".

Srećom, većina vozača je odgovorna i redovno menja pneumatike u zavisnosti od sezone. Tako je ovog vikenda gužva u vulkanizerskim radnjama, termini su popunjeni jer vlasnici motorizovanih vozila stavljaju letnje gume, a zimske čuvaju do 1. novembra ili ako bude potrebno, zbog snega, i ranije.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Blic / Alo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.