TRI DANA SAM PLAKALA, PA OTIŠLA DA RADIM U HLADNJAČU: Zbog kredita u švajcarcima, radila je više poslova da PREŽIVI
Davorka Bogdanović ima problem sa otplatom kredita u švajcarcima, Foto: Espreso.co.rs

ŽIVOT PRIČA

TRI DANA SAM PLAKALA, PA OTIŠLA DA RADIM U HLADNJAČU: Zbog kredita u švajcarcima, radila je više poslova da PREŽIVI

Došla je na protest kako bi se solidarisala sa okupljenim građanima i veruje da će pronaći rešenje za problem sa otplatom kredita u švajcarcima!

Objavljeno:
Jovana Jovanović

Udruženje za zaštitu korisnika bankarskih usluga pre nekoliko dana je održalo niz protesta ispred Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu sa ciljem da se što pre usvoje njihove žalbe i zahtevi u vezi sa otplatom kredita u švajcarskim francima.

Okupljeni građani su se pismenim putem obratili i predsedniku Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu, Dragomiru Milojeviću sa molbom da se što pre pronađe efikasno rešenje za njihov problem koji traje već godina i zbog kojeg protestuju danaima. Ekipa Espresa je bila na licu mesta, a kako je sve to izgledalo pročitajte OVDE.

1 / 9 Foto: Espreso.co.rs

Davorka Bogdanović iz Čačka došla je ispred Vrhovnog kasacionog suda zajedno sa svojim suprugom kako bi se solidarisala sa ostalim građanima koji imaju kredit u švajcarskim francima kao njih dvoje, a potom nam je objasnila kakav pakao proživljava zbog duga u švajcarcima.

Ja sam kredit uzela 2007. godine u jednoj grčkoj banci jer mi je trebalo za renoviranje kuće koja još uvek nije završena jer suprug i ja nismo u finansijskoj mogućnosti. Borimo se, trudimo se da redovno otplaćujemo rate, iako smo oboje penzioneri i to već dugo godina," počinje priču Davorka Bogdanović za Espreso.co.rs.

Zadužena godinama

Kako kaže, pre nekoliko godina je imala svoj privatan biznis tačnije preduzeće za proizvodnju konfekcije, ali kada je zapala u dugove morala je da zatvori svoju firmu i da pronađe neki profitabilniji posao pomoću kojeg će otplaćivati rate kredita.

Davorka Bogdanović
Davorka Bogdanović foto: Espreso.co.rs

Imali smo privatno preduzeće dakle konfekciju, ali nažalost sve je to moralo da se zatvori i sada se borimo kako znamo i umemo da vratimo kredit, a isto tako želimo i da renoviramo kuću. Međutim, sami vidite i znate kako je sve počelo sa ovim kreditima u švajcarskim francima i kako je sve vremenom krenulo naopako sa tom pričom", priseća se Davorka.

Naša sagovornica kaže da joj je veoma teško da svakog meseca prikupi novac za ratu, a isto tako da je bila primorana da radi i neke dodatne honorarne poslove kako bi uspela da prikupi novac za ratu, a pre svega za porodicu budući da su ona i njen suprug u to vreme školovali ćerke. Isto tako, objašnjava koliko joj je teško palo što je morala da radi teže fizičke poslove uprkos tome što je završila školu i ima preko dvadeset godina radnog staža.

Nama je ćerka bila na fakultetu, a druga je stigla za fakultet tako da je bilo jako teško. Čini mi se, da ne postoji posao koji suprug i ja nismo radili. Ja sam sa srednjom školom i privatnim preduzećem koje smo imali morala i dodatno da radim, a radila sam u jednoj hladnjači. Taj dan kada sam rešila da idem u hladnjaču da radim, ja sam tri dana plakala. Nisam mogla da shvatim da pored škole i sa preko dvadeset godina radnog staža, ja to moram da radim, a bila sam jedno poznato lice u Čačku tako da sam doživela i da nemam socijalno osiguranje, a tada u tom periodu sam nažalost slomila ruku", iskrena je Davorka.

Radila dodatno da preživi

Budući da joj je bilo veoma teško, uspela je da preprodi taj mučan i turbulentan period života i nakon toga je nastavila da se bori zajedno sa svojim suprugom te se više nije stidela nijednog posla i za nju više nisu postojale prepreke, ali stres, strepnja i zabrinutost za kredit svakako da su postojali.

Davorka Bogdanović
Davorka Bogdanović foto: Espreso.co.rs

Pored hladnjače, suprug i ja smo radili i neke dodatne poslove kao što je košenje trave, grabljenje, a radili smo i na njivama. Usput smo i šnajderi, pa šijemo kući i dan i noć. Inače, na jedno oko sam slepa, a na drugom mi je dioptrija plus osam, a šijem po ceo dan i uz to bankari zovu svaki dan. Radiš za njih i još te opominju da moraš da platiš ratu kredita što je katastrofalno", objašnjava gospođa Bogdanović.

Dodaje da je njihova porodica pod kreditom već nekoliko godina, a kako kaže u obavezi je da kao nosilac kredita dug isplati do 2028 godine. Ipak, nada se da će država pronaći adekvatno rešenje i da će pomoći građanima da otplate dug u švajcarskim francima.

Uzeli smo kredit od 25 000 CHF-a, kredit nam je do 2028 godine, tako da po njihovom dugujemo još petnaest hiljada. Ali ovo nema kraja, znači oni svaki dan dižu i do 2028 godine ko zna šta će sve biti do tada", zaključuje Davorka Bogdanović.

Podsećamo, pre deset godina, građani su masovno uzimali kredite indeksirane u švajcarskim francima jer su kamate bile mnogo povoljnije u odnosu na one u evrima, a to indeksiranje znači da bi u oba slučaja građani dobijali dinare, ali je vrednost kredita obračunavana u jednoj ili drugoj valuti.

Prema kursu Narodne banke Srbije, 28. marta 2007. franak je vredeo 50 dinara, a tačno 12 godina kasnije - 105 dinara. Takođe, u regionu se razlikuju rešenja koja su primenjena u Hrvatskoj i Crnoj Gori, isto tako doneti su zakoni kojim se krediti prebacuju u evro, a sudovi su poništili odredbe ugovora koje su građane obavezivale da vrednost rate fiksiraju za devize.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.