JEDVA KRPIMO KRAJ SA KRAJEM! Njen otac je ostao bez posla, a mesečno im stiže ogromna suma za kredit u ŠVAJCARCIMA!
Uprkos svemu, veruje da će se pojaviti rešenje za njihov problem, Foto: Espreso.co.rs

ispovest

JEDVA KRPIMO KRAJ SA KRAJEM! Njen otac je ostao bez posla, a mesečno im stiže ogromna suma za kredit u ŠVAJCARCIMA!

Ne odustaju od borbe i veruju da će rešiti problem!

Objavljeno:
Jovana Jovanović

Udruženje za zaštitu korisnika bankarskih usluga danima održava protest u Nemanjinoj ispred Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu. Poručili su da neće prestati da protestuju ukoliko se predstavnici te institucije ne pojave i izjasne o njihovom problemu i daljim koracima u vezi sa isplatom kredita u švajcarskim francima.

Takođe, građani koji su došli na protest uputili su i otvoreno pismo predsedniku Vrhovnog kasacionog suda Dragomiru Milojeviću, objašnjavajući da će radikalizovati protest ukoliko nadležni za njihov ne oglase i ponude mogući kompromis za njihov dugogodišnji problem zbog kojeg su pojedini ostali bez krova nad glavom. Ekipa Espresa. rs je bila na jednom od protesta, a detaljnije o svemu tome pročitajte OVDE.

1 / 10 Foto: Espreso.co.rs

Naime, jedna naša sugrađanka nam je objasnila u kakvoj situaciji se trenutno nalazi njena porodica budući da nemaju dovoljno novca da vraćaju rate kredita jer je jedna rata oko sto hiljada dinara, a njen otac koji je nosilac kredita u međuvremenu je ostao bez posla.

Kredit je uzeo moj otac i to 2008. godine u junu i u početku je sve lepo išlo i redovno smo plaćali, a kada je skočio švajcarski franak prosto je bilo nemoguće da se rata otplaćuje, a rata je bila oko sto hiljada dinara, tako da za našu porodicu nije ostajalo ništa, pa ni za ostale račune, počinje priču naša sugrađanka D.D.

foto: Espreso.co.rs

Kako nam je objasnila, njen otac je tužio banku i kada su računi počeli da pristižu sa enormnim ciframa, njihova porodica je prestala da plaća kredit i u ovom trenutku ne znaju ni kolika bi rata bila budući da su prestali da je plaćaju odavno, tako da je banka počela da preti popisivanjem imovine.

Tata je tužio banku u aprilu 2013. godine, a mi smo u međuvremenu prestali da plaćamo jer nismo imali više novca. Tada je počela naša životna agonija. Prvo su stizale opomene, a potom pretnje. Pretila nam je banka kod koje smo uzeli kredit kako će nam popisivati imovinu, a zatim da će nas tužiti, ali se mi posle svega više nismo obazirali na te pretnje. Ipak, mi smo tužili banku i od tada do sada se vučemo po sudovima, objašnjava D.D. za naš portal.

Takođe, njen otac je u međuvremenu ostao bez posla jer je u firmi u kojoj je radio postao tehnološki višak, a bio je u radnom odnosu do 2014. godine. Kako kaže, njena majka je solidarni dužnik pa joj banka svakog meseca uzima trećinu plate i to već nekoliko godina.

foto: Espreso.co.rs

Moj otac kada je uzeo kredit bio je u radnom odnosu, a u međuvremenu je ostao bez posla. On je bio zaposlen do 2014. go dine, a potom je dobio otkaz jer je u toj firmi u kojoj je radio postao tehnološki višak i eto od tada nije zaposlen i kao što sam ratu ne plaćamo jer nemao novca da bi plaćali svakog meseca. Moja majka je zaposlena, ali pošto je ona solidarni dužnik onda joj od plate skidaju trećinu i to već godinama unazad. U suštini, preživaljavamo od danas do sutra i jedva spajamo kraj sa krajem i snalazimo se tražeći neke honorarne poslove", iskrena je D.D.

Naša sagovornica je veliki borac i uprkos lošoj materijalnoj situaciji nijednog momenta nije posustala, završila je fakultet a pošto nije pronašla posao u svojoj struci, ona se zaposlila u jednom kafiću kao i njena sestra koja je trenutno na studijama, ali rade i neke dodatne honorarne poslove poput pravljenja različitih dekoracija za svečane ceremonije.

foto: Espreso.co.rs

Ja radim u jednom kafiću, a zvanično sam nezaposlena, čak sam i fakultet završila i ne mogu da nađem posao u svojoj struci. Takođe, moja sestra završava fakultet i radi u jednom kafiću, a ima i dodatni posao gde pravi dekoracije za svadbe i to posredstvom Fejsbuka".

Kako kaže, od protesta očekuje da će se barem pojaviti neko rešenje za njihov dugogodišnji problem veruje u to i nada se tome.

Od današnjeg protesta očekujem da će se barem nagovestiti neko rešenje odnosno da će se barem pojaviti neko svetlo na kraju tunela pošto trenutno nema nikakvog svetla u našim životima", zaključuje D.D.

Takođe, građanima koji su i danas protestovali ispred Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu pridružio se predsenik Republike Srbije Aleksandar Vučić koji je obećao da će do petka pokušati da pronađe rešenje za njihov problem sa otplatom kredita u švajcarskim francima.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić foto: Printscreen / Pink TV

Tom prilikom, predsednik Vučić je okupljenim građanima poručio sledeće:

Država može da pomogne, hoće da pomogne, ali će to skupo da košta i državu i ostatak njenih građana jer je reč o sumi od 120 miliona evra... Nemojte da se zavaravate, banke neće da plate... Mi smo spremni da razgovaramo o tome, da vidimo kako da pomognemo za ovih 16.800 predmeta koji su trenutno otvoreni, da vidimo kako to da prebacimo u evro - rekao je on i dodao da će gledati da se to prebaci na državu u najkraćem roku.

Podsećamo, od 2016. godine održan je niz protesta u vezi sa ovim problemom, a neka od udruženja građana su mesecima kampovali ispred zgrade Vlade Republike Srbije, a još uvek nisu sklopili ugovor sa državom. Uglavnom, Srbija je, uz BiH, jedina zemlja koja nije rešila problem građana zaduženih u švajcarskim francima i još uvek je epilog ove priče neizvestan.

Bonus video

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.