BILI SMO U SRPSKOM DREZDENU: Ovo selo će uskoro nestati sa lica zemlje, a od prizora zastaje knedla u grlu! (FOTO)
Naselje Veliki Crljeni, Foto: Espreso.co.rs

grad duhova

BILI SMO U SRPSKOM DREZDENU: Ovo selo će uskoro nestati sa lica zemlje, a od prizora zastaje knedla u grlu! (FOTO)

Do samo pre nekoliko godina tu su živele porodice koje su kućile svoje kuće

Objavljeno: 22:19h
Jelena Čabović

Zbog rudarskog basena u kom se eksploatiše ugalj na Ibarskoj magistrali iseljeno je gotovo pola naselja Veliki Crljeni.

Iseljenju je prethodila uzbuna meštana zbog zagađenja voda i vazduha, pucanja kuća, problema sa plućima kao i činjenice da moraju napustiti svoje domove zbog širenja rudnika.

Protekle godine meštani su za medije ispričali kako muku muče zbog iskopavanja uglja, te da deca, ali i odrasli žive sa pumpicama, tabletama, inhalatorima, a uzrok je rudarski basen od kog ih samo deli Ibarska magistrala.

Zbog toga, ekipa Espresa se uputila na kratak put od samo 50 kilometara kako bi posetila naselje Veliki Crljeni. Od kuća nije mnogo ostalo, a nazivaju ga još i "grad duhova" i "srpski Drezden".

Ono što je činjenica, jeste da je rudnik za 20-ak godina došao na jedan kilometar udaljenosti od kuća, budući da ih od rudnika deli magistrala, još uvek ne preti da dođe do prozora, barem za sada.

Međutim, očito je da se meštani moraju iseliti kako bi svoj mir i zdravlje sačuvali.

1 / 4 Foto: Espreso.co.rs

Naziv "srpski Drezden" ovo naselje nije dobilo tek tako kao ni "Grad duhova" , jer od kuća nije mnogo ostalo. Ono što se može uočiti čim pristupite ulazu u naselje jesu kuće bez krovova, prozora. Ima šuta, granja i čega sve ne, te se stiče utisak kao da su kuće napuštene pre pola veka ili jače.

U stvari, realnost je drugačija.

1 / 9 Foto: Espreso.co.rs

Do samo pre nekoliko godina tu su živele porodice koje su kućile svoje kuće, slavile prva rođenja, polazak u školu, ženidbe, krsne slave i sa svim svojim uspomenama napustile svoja ognjišta, svoje komšije, svoj mir koji su do tada imali.

Ono što smo zatekli u naselju koje polako preti da nestane, jesu svega tri kuće u kojima borave meštani, a neugodan miris se i te kako oseća. Ono blago peckanje u grlu nije samo priča.

Za Espreso je pristala da govori jedna meštanka koja se već drugi put seli zbog istog probema:

- Naravno da nam smeta neprijatan miris, pogotovu mom unuku koji ima pet godina i koji zato mora da koristi pumpicu. Najgore nam je ujutru. Pa, i vi sada osetite i sami. Sva sreća dobili smo novac od države za kupovinu nove kuće. Već smo izabrali jednu, samo da se organizujemo oko preseljenja. Mi smo inače ovde došli 2000. godine zbog istog problema, jer se kop i tada širio, a gle gde je došao sada - prstom upire ka rudarskom basenu i dodaje:

- U ovom delu naselja smo ostali mi i još dve kuće, imajući u vidu da je ugroženo bilo preko 600 porodica, svi su našli sebi dom, a evo i mi ćemo uskoro - kaže meštanka sela Veliki Crljeni.

1 / 4 Foto: Espreso.co.rs

Na prostoru između Ibarske magistrale i železničke pruge u Velikim Crlјenima, u zoni mogućeg uticaja energetskog kompleksa, kako saznajemo, redovno se prati uticaj svih emisija na životnu sredinu. Istovremeno se preduzimaju mere na prevenciji ili smanjenju emisije zagađujućih materija i prate indikatori preduzetih mera.

Oni meštani Velikih Crljena koji nisu raseljeni nakon širenja ukljenokopa požalili su se nedavnoi medijima da ih grožavaju otpadne vode i blizina napuštenog ugljenokopa, kao i dalekovodi u pružnim kolosecima za transport uglja.

Veliki Crljeni - nekada naselje od 1.500 stanovnika u koji su mnogi Beograđani dolazi po mir, sada je naselje od koga svi beže.

BONUS VIDEO:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.