VELIKO SRPSKO JEZERO PRESUŠILO, POJAVILI SE SPOMENICI JUNAKA! Narod zaprepšćen, voda opada iz dana u dan
Nivo vode Zaovinskog jezera drastično je opao, Foto: Prentscren

tužno

VELIKO SRPSKO JEZERO PRESUŠILO, POJAVILI SE SPOMENICI JUNAKA! Narod zaprepšćen, voda opada iz dana u dan

Prilazak površini vode sada zahteva spuštanje ili niz stenovite litice ili gaženje blata do kolena

Objavljeno:

Već neko vreme na internetu kruže fotografije presušenog Zaovinskog jezera kod planine Tare koji se smatra vodnim draguljem.

Nivo vode drastično je opao, zalivi su bukvalno presahli, a iza vode koja je otekla cevima ostale su gole strmine, a pojavili su se čak i temelji kuća i nadgrobni spomenici.

Svi oni koji su se divili ovoj prirodnoj lepoti Tare, ne mogu da se načude na šta liči Zaovinsko jezero koje je okruženo šumama Pančićeve omorike.

Inače, kako se vodeno prostranstvo povuklo oko korita Belog Rzava i dubinski se prepolovilo, jezero je pretvoreno u ruglo. Prilazak površini vode sada zahteva spuštanje ili niz stenovite litice ili gaženje blata do kolena. Vodostaj iz dana u dan opada, jezero nestaje, slike su sve tužnije i ružnije.

Ovo veštačko jezero nastalo je u periodu od 1975. do 1983. godine, kada je tok Belog Rzava pregrađen branama kod vrha Kik (958 m nmv). Pri najvišem vodostaju, površina jezera se nalazi na nadmorskoj visini od 881.5 m. Najveća dubina je oko 110 metara. Jezero dopunjavaju dva potoka Konjska reka i Beli Rzav.

Zaovinsko jezero nalazi se u sastavu Nacionalnog parka Tara, a zaposleni u ovom preduzeću su ogorčeni zbog trenutnog stanja akumulacije i ukazuju na posledice prevelikog ispuštanja vode.

Zaovinsko jezero u srcu planine osmišljeno je kao jedinstven elektrohidrološki poduhvat da primi veću količinu vode koju Drina donese u jezero Perućac. Voda iz Perućca, kada nema velike potrošnje struje, izbacuje se pumpama i cevima, penjući se uz Taru, dospeva u Zaovine.

Kad nivo Perućca opadne i kad se javi potreba za većom proizvodnjom struje, voda iz zaovinskog "skladišta" se vraća niz planinu, direktno u turbine hidroelektrane.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.