NIJE UKLONJENA, SAMO SU DELOVI SKLONJENI Direktor KCS u Parizu objašnjava šta se desilo sa izložbom o NATO agresiji
Kažu da je uklonjen deo postavke, a ne cela izložba, Foto: NATACHA PEJIN / FACEBOOK

promenili ploču

NIJE UKLONJENA, SAMO SU DELOVI SKLONJENI Direktor KCS u Parizu objašnjava šta se desilo sa izložbom o NATO agresiji

Smatraju da je izložba cenzurisana

Objavljeno: 14:06h

Slike Vladimira Veličkovića i Biljane Vilimon, koje su postavljene u Kulturnom centru Srbije u Parizu povodom obeležavanja dvadesetodgodišnjice NATO bombardovanja na SRJ, a koje su, kako je objavljeno, skinute zbog posete oficira NATO-a, vraćene su na zidove izložbenog prostora.

To je potvrdila koordinator za odnose sa medijima KC Srbije u Parizu Nataša Pejin, koja kaže da je cela izložba "Srbija 1999. godine - 20 godina posle - dok su padale bombe" vraćena, kao što je bilo i na otvaranju 23. marta.

"Nije uklonjena, samo su delovi sklonjeni" - ovako direktor Kulturno-informativnog centra Srbije u Parizu Radoslav Pavlović objašnjava šta se desilo sa izložbom o NATO bombardovanju, koja je najpre postavljena, a nakon toga i volšebno nestala sa zidova ove ustanove.

Kako je pojasnio, "iz tehničkih razloga samo centralni deo izložbe povodom 20 godina od početka NATO bombardovanja Srbije privremeno bio uklonjen". Sa druge strane, direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić tvrdi da je cela izložba bila skinuta zbog događaja kome su, između ostalog, prisustvovali i oficiri NATO-a.

Pavlović je za TV Prva demantovao navode Nataše Pejin, inače zaposlene u KCS u Parizu koja je i obavestila javnost o tamošnjim dešavanjima, kao i da mu je iz ambasade Srbije u Parizu naređeno da "skine" izložbu, i istakao da je samo deo postavke iz centralnog dela prostorije sklonjen, kako bi se za konferenciju oslobodio taj deo prostora.

- Postavka je tu, ona je zanimljiva, ali je u određenom smislu agresivna. Izložba je postavljena tako da je centralni deo galerije blokiran tako da neki okrugli sto, predstava, koncert ne može da se održi. Sklanjamo deo postavke svaki put, to ćemo uraditi i večeras da bi se postavilo 50 stolica. Zato sam rekao da je to agresivna postavka u smislu da blokira prostor - rekao je Pavlović, koji se u program uključio putem skajpa sve vreme snimajući izložbu.

Upitan zašto Vojno-obaveštajna agencija (VOA) ispituje slučaj uklanjanja slika i da li je neko tražio njegovu izjavu tim povodom, Pavlović je rekao da mu, osim medija, niko nije obraćao i da nije dobio nikakav dopis.

Navodeći da nakon te objave dobija preteće mejlove, Pavlović je rekao da iza svega stoje nastojanja nekih da preuzmu njegovu funkciju.

Na pitanje zašto ne dostavi medijima snimke iz galerije, Pavlović je rekao da to ne bi ništa promenilo kad je reč o njegovoj bezbednosti.

Direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić rekla je da su uklonjene sve slike, a ne samo centralni deo, kako tvrdi direktor, i ističe da je raniji dogovor bio da se zarolaju samo slike iz centralnog dela.

- Dobila sam fotografije da su uklonjene dokumentarne slike, tekstovi, moj tekst je uklonjen, a nije uklonjena samo slika Vlade Veličkovića koja je izuzetno teška i duga četiri metra i nije toliko agresivna. Postoji i video nadzor - rekla je Bojićeva.

Ona je rekla da je, nakon što je dobila tu informaciju, kontaktirala Ministarstvo kulture i Ministarstvo spoljnih poslova, ali da nije dobila nikakav odgovor.

- U Kulturnom centru postoje kamere, ako fali satnica na tim kamerama, onda je namerno uklonjena, a ako nije, onda se vidi kako su ljudi to urolali - rekla je Pavlović.

Ona smatra da je na ovaj način cenzurisana izložba.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.