ĐACI IZ OVO SRPSKOG SELA KORISTE POLJSKI WC U 21. VEKU: Novi toaleti napravljeni, ali ne funkcionišu (FOTO)
Deca moraju da izađu iz školske zgrade da bi koristili toalet, Foto: juznevesti.com/Čitalac

OČAJNO STANJE

ĐACI IZ OVO SRPSKOG SELA KORISTE POLJSKI WC U 21. VEKU: Novi toaleti napravljeni, ali ne funkcionišu (FOTO)

Čak su i vrata na jednom odvaljena, a veliki problem je što deca i po hladnoći idu napolje

Objavljeno: 05.04.2019. 15:05h
  • 76

Iako je pre nekoliko godina izgrađen novi sanitarni čvor u odeljenju Osnovne škole "Jastrebački partizani" u selu Rožina, đaci i dalje koriste poljske toalete. Predsednik Opštine Merošina Saša Jovanović kaže da je uzrok nezavršena kanalizacija i da će ovaj problem vrlo brzo biti rešen.

U merošinskom selu dotad će učenici koristiti poljske toalete koji su odvojeni od školske zgrade, a sudeći prema fotografijama koje su roditelji poslali redakciji, oni su u vrlo lošem stanju.

Čak su i vrata na jednom odvaljena, a veliki problem je što deca i po hladnoći idu napolje.

Objašnjavaju da su u samoj zgradi škole izgrađeni toaleti, ali da nikada nisu osposobljeni jer nema odvoda do septičke jame. Ogorčeni što tako malo nedostaje da deca, ali i zaposleni u školi, dobiju toalet dostojan ljudi u 21. veku, oni su, kažu, i sami želeli da završe kanalizaciju i to od svojih para. Ipak, za ovo nisu imali dozvolu.

Iz Opštine Merošina najavljeno da će uskoro biti osposobljeni toaleti u samoj školi
Iz Opštine Merošina najavljeno da će uskoro biti osposobljeni toaleti u samoj školi foto: juznevesti.com/Čitalac

Međutim, predsednik Opštine Merošina Saša Jovanović sada kaže da do rešenja problema nedostaje tridesetak metara kanalizacije i da bi toaleti u rožinskoj školi uskoro trebalo da budu osposobljeni.

Građevinska sezona je tek krenula, ostalo je još tridesetak metara samo da se sprovede odvodna kanalizaciona cev do septičke jame koja tamo postoji. Ja se nadam da će to u narednih 5 do 6 dana biti rešeno. Već smo dali nalog javno-komunalnom preduzeću, sad zavisi od njih - rekao je Jovanović.

Predsednik Opštine je potvrdio da su toaleti napravljeni pre nekoliko godina, ali da nisu bili funkcionalni zbog propusta.

Toaleti izgrađeni još pre nekoliko godina, ali nisu funkcionalni
Toaleti izgrađeni još pre nekoliko godina, ali nisu funkcionalni foto: juznevesti.com/Čitalac

Napravljen je strašan propust da nisu još 30 m spojili, jednostavno ispred škole je izvedena kanalizacija samo nije spojena sa šahtom. To iziskuje vrlo malo posla i malo sredstava - dodao je.

Jovanović je rekao da bi i sama škola u Rožini mogla biti rekonstruisana, kao i da školu u merošinskom selu Dešilovo takođe uskoro očekuje izgradnja toaleta, za šta je već kupljen materijal.

Inače, ove dve škole pohađa po dvadesetak đaka.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/juznevesti.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media