DRAGOLJUB SIMONOVIĆ IDE NA SUĐENJE: Bivši predsednik opštine Grocka pred sudom 9. aprila!
Bivši predsednik opštine Grocka, Foto: Marina Lopičić

Drugi osnovni sud u Beogradu

DRAGOLJUB SIMONOVIĆ IDE NA SUĐENJE: Bivši predsednik opštine Grocka pred sudom 9. aprila!

Suđenje je zakazano za 9 pozvani su svi okrivljeni i oštećeni, precizirala je portparolka suda Irina Kovačević

Objavljeno:

Drugi osnovni sud u Beogradu zakazao je za 9. april početak suđenja bivšem predsedniku opštine Grocka Dragoljubu Simonoviću i ostalim optuženima povodom paljenja imovine Milana Jovanovića, novinara portala "Žig info", 12. decembra prošle godine.

Suđenje je zakazano za 9 pozvani su svi okrivljeni i oštećeni, precizirala je portparolka suda Irina Kovačević. Drugo osnovno tužilaštvo je 18. marta podiglo optužnicu protiv Simonovića i predložilo sudu da ga osudi na osam godina zatvora zbog podstrekavanja troje takođe optuženih da zapale imovinu Milana Jovanovića.

On je optužen za krivično delo "teško delo protiv opšte sigurnosti", za koje je i zaprećena kazna do osam godina zatvora, tako da je tužilaštvo za njega tražilo maksimalnu kaznu. Pored Simonovića, optuženi su i Aleksandar Marinković, Igor Novaković, Vladimir Mihailović. Za Mihajlovića i Novakovića, kao saučesnike, tužilaštvo je predložilo sudu da ih osudi na kazne od pet godina zatvora, a za Marinkovića kao izvršioca šest godina zatvora.

Tužilaštvo je optužnicom takođe predložilo da se svoj četvorici izrekne i mera bezbednosti zabrane približavanja i komunikacije sa oštećenim Jovanović Milanom i Deljanin Jelom.

Sumnja se da je Simonović podstrekao Mihajlovića da pronađe osobu od poverenja koja bi u vidu opomene Jovanoviću, zapalila automobil, dajući mu precizne podatke o automobilu i gde se on nalazi.

foto: Marina Lopičić

Prema optužnici, Simonović je za to ponudio novčanu nadoknadu, nakon čega je Mihajlović podstrekao Novkovića tako što mu je predočio da za njega ima posao, odnosno da je potrebno da se nađe čovek od poverenja, koji bi opomenuo oštećenog tako što bi zapalio njegov automobil. Novković je za to angažovao Marinkovića, koji je pristao da to učini kako bi mu Novković otpisao dug. Prema optužbici, Marinković je 12. decembra 2018. godine, oko 03.20, u ulici Grobljanska 21 došao do garaže oštećenog, gde se nalazilo putničko vozilo, ciglom razbio prozor ulaznih vrata garaže i u nju ubacio molotovljev koktel, u predelu zadnjeg dela vozila, pri čemu se po podu prolio benzin, što je izazvalo požar u unutrašnjosti garaže i automobila.

Požar se potom proširio i na povezani stambeni objekat u nastavku (kuću) , izazivajući opasnost po život i telo oštećenih. Na taj način im je pričinjena i šteta velikih razmera od 5.648.299,63 dinara, navodi tužilaštvo.

Simonović je donedavno bio predsednik opštine Grocka.

On je 7. marta pušten iz pritvora, u kojem je bio od 25. januara. Bojana Cvetković Šijacki je ranije priznala je da je pomogla u paljenju kuće novinara, a posle zaključivanja sporazuma o priznanju krivičnog dela s Drugim osnovnim tužilaštvom u Beogradu, osuđena je na šest meseci kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom i novčanu kaznu od 50.000 dinara.

Jovanović je od početka tvrdio da je napadnut isključivo zbog svog pisanja o aferama predsednika Opštine, koji je inače i član Glavnog odbora SNS.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.