AMERIKANCI PAVKOVIĆA HTELI ODMAH DA UBIJU! Tog poziva iz 1999. general se DOBRO SEĆA!
Šef posmatračke misije SAD na KiM uzalud pokušavao da locira generala!, Foto: Printscreen / Youtube

NIKAD OBJAVLJENO

AMERIKANCI PAVKOVIĆA HTELI ODMAH DA UBIJU! Tog poziva iz 1999. general se DOBRO SEĆA!

Šef posmatračke misije SAD na KiM uzalud pokušavao da locira generala

Objavljeno: 09:34h

Kada mi je zazvonio telefon, pola sata pred prvu NATO raketu, 24. marta 1999. godine, bio sam u liftu u zgradi Komande u Prištini na putu za sklonište. Javio sam se i čuo glas Šona Bernsa, direktora američke posmatračke misije na Kosovu i Metohiji.

Odmah sam prekinuo vezu, a na displeju je ostao broj telefona 1-3106428787. Sa istog broja stigla je nešto kasnije SMS poruka da se predamo, da spasem sebe i svoju porodicu, vojsku i zemlju.

Ovako se general Nebojša Pavković, nekadašnji komandant Treće armije Vojske Jugoslavije seća telefonskog poziva, prvog dana agresije pre tačno 20 godina. Mediji su ljubaznošću zastavnika prve klase Dobrice Stojanovića, imale uvid u Pavkovićevu radnu beležnicu iz 1999. godine. Stojanović je tada bio dežurni oficir pri telefonu u Komandi Treće armije i Prištinskog korpusa. On se ovako seća tog dana:

- Pale su prve bombe i u skloništu su već bili general Lazarević i pukovnik Savić. General Pavković ulazi nonšalantno, u džemperu, i psuje .... Govori, Šta bih ja vama uradio da imam šta vi imate! Taj dan, tačnije rano jutro 25. marta, kada je general otišao na spavanje, rekao je, Sve rade što smo predvideli ... I to sam u beležnicu uneo na kraju dana.

Zastavnik Stojanović tvrdi da ni trunke panike nije bilo u skloništu, kao ni sa druge strane telefonske veze, preko koje su Lazarevića i Pavkovića zvali iz Beograda, ali i komandanti jedinica sa terena.

- Svi su sve vreme bili staloženi, kao da se nalaze na vojnoj vežbi. Naši komandanti nisu paničili i to me je ubedilo da ne možemo da izgubimo - govori nam Stojanović.

Za priču o Bernsu i pozivu Amerikanaca vezana je i jedna anegdota. Zastavnik se priseća da se na tadašnji poziv javio tadašnji novinar Milovan Drecun, ali su ga provalili, te su mu spustili slušalicu.

- Ne mogu da zaboravim da smo iste noći izgubili nekoliko oficira na komandnom mestu u Kuršumliji. Kako su samo pričali stariji po činu, njih je pogodio "tomohavk" navođen telefonom - priča Stojanović. - General Pavković je takođe pretpostavio da se američki diplomata pozivom hteo da locira njegov položaj radi bombardovanja.

BONUS VIDEO:

(KURIR TV) CRNI MART! Zbog ovih događaja Srbi se naježe na pomen tog meseca!

(Espreso.co.rs / Večernje novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.