KAJEM SE ŠTO SAM BACAO BOMBE NA SRPSKU DECU! Pilot oborenog NEVIDLJIVOG otvorio dušu posle 20 GODINA
Pilot oborenog NEVIDLJIVOG otvorio dušu posle 20 GODINA, Foto: Wikimedia Commons

20 godina kasnije

KAJEM SE ŠTO SAM BACAO BOMBE NA SRPSKU DECU! Pilot oborenog NEVIDLJIVOG otvorio dušu posle 20 GODINA

Iako je prošlo 20 godina, Dani kaže da mu se čini kao da je bombardovanje juče bilo

Objavljeno:

Bombardovanje Srbije je bilo greška i da sam znao pravu istinu, ne bih učestvovao u bombardovanju Srbije, reči su koje je američki pilot Dejl Zelko izgovorio pukovniku Zoltanu Daniju, čija jedinica je 27. marta 1999. godine oborila njegov "nevidljivi" avion F-117A.

Dvadeset godina posle zločinačke NATO agresije, Zoltan Dani je ispričao da se sa Zelkom, s kojim se u međuvremenu sprijateljio, redovno čuje, pišu mediji.

- Verovao je da je drugačije stanje i svi piloti su bili ubeđeni da u Srbiju donose slobodu i demokratiju. Shvatio je da je pozadina svega bilo nešto drugo i da je Srbija bombardovana iz političkih razloga - priča Dani.

Sa Zelkom se čuo i pre nekoliko dana: "Kaže da mu je žao što je učestvovao u bombardovanju Srbije i da su prevareni. Bili su uvereni da su dolazili iz humanitarnih razloga da poprave stanje. Da je znao pravu istinu, ne bi u tome učestvovao. Kaje se što je bacao bombe na srpsku decu".

Podsetimo, četvrtog dana NATO bombardovanja, pripadnici Trećeg raketnog diviziona 250. raketne brigade Protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije oborili su F-117A, američko čudo od aviona izrađeno u stelt tehnologiji, koje je svoju reputaciju "nevidljivog" steklo u Zalivskom ratu u Iraku.

Pilota Dejla Zelka su američke snage uspele bezbedno da evakuišu, a njegov avion je završio na njivi u ataru sela Buđanovci kod Rume. Nekoliko godina kasnije pukovnik Dani sreo se sa Zelkom i počeli su da se druže.

Dejl Zelko, pilot nevidljivog aviona F-117 koji je srpska PVO oborila četvtog dana NATO bombardovanja 1999, ispričao je u serijalu Nacionalne geografije "Nikog ne ostavljamo" kako je preživeo obaranje i kako je izvučen u najvećoj akciji spasavanja još od Vijetnamskog rata.

Iako je prošlo 20 godina, Dani kaže da mu se čini kao da je bombardovanje juče bilo: "Sve je sveže. Rane su velike, i među stanovništvom i među našim saborcima, sveže su i duboke".

Nedavno istraživanje Instituta za evropske poslove pokazalo je da se 79 odsto građana naše zemlje protivi članstvu Srbije u NATO, a 64 odsto ne bi prihvatilo izvinjenje Alijanse zbog agresije na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Američki pilot hteo da školuje sina u Srbiji

Pilot oborenog "nevidljivog" Dejl Zelko razmišljao je da svog sina, koji svira nekoliko instrumenata, upiše u srednju muzičku školu u Srbiji, potvrđuje Zoltan Dani.

- Kod njih je skupo školovanje, pa sam mu ja predložio da ga pošalje u Srbiju. Rekao sam mu da ću ga prihvatiti kao mog sina, ali su na kraju našli rešenje u Americi - kaže Dani i dodaje da se Zelko nije plašio da pošalje dete na školovanje u Srbiju.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.