UNOSAN POSAO ZA KOJIM SU SVI POLUDELI: Stranci plaćaju i do 100.000 evra za NEDELJU DANA!
Foto: Printscreen Youtube

NOVI BIZNIS CVETA

UNOSAN POSAO ZA KOJIM SU SVI POLUDELI: Stranci plaćaju i do 100.000 evra za NEDELJU DANA!

Iako im je organizacija 25 posto skuplja, sada ih ima godišnje tri puta više!

Objavljeno:

O jedriličarskim regatama se radi, i to onima s predznakom biznis, jer sve više stranaca, i to ne samo iz evropskih, nego i iz prekookeanskih zemalja, želi da jedri, piše Slobodna Dalmacija.

Tako sve brojniji strani državljani članovi posada na biznis ili tim bilding regatama, ili se nadmeću na prvenstvima svoje države za krstaše, koja se organizuju u Jadranu jer njihove zemlje more nemaju.

I to se sve skupo plaća, pa organizacija jedne regate na brodovima dužine 14 metara, košta od 90.000 do 112.500 evra!

- Imamo prekrasno more, stranci žele uživati u regatama među našim ostrvima, da plove, degustiraju domaće specijalitete. I to su spremni platiti - kaže Mario Malenica, i sam iskusan jedriličar, koji vodi kompaniju za organizaciju regata za strane goste.

Unosan posao

Ovu priču su na Jadranu, započeli Biograđani, pa su bili domaćini dvadesetak biznis regata godišnje, ali kako je rasla potražnja, tako se i ponuda povećala, pa sada postoji desetak firmi.

A broj regata se znatno povećao, pa se organizuje godišnje oko 120.

- Osim flote brodova za najam koji koriste učesnici, morate imati i regatni brod, bove za regatnu proceduru, međunarodne jedriličarske papire, a ako neko od ne baš tako veštijih posada želi, angažuju im i iskusne skipere. Tu je i gorivo, vez u marini... - niže detalje o ovom novom unosnom morskom poslu naš sugovornik, pa upozorava:

- Najam regatno opremljenih brodova iste klase, one design, a to su u mojoj ponudi jedrilice First od 45 ili 35 stopa. Flota je od 25 ili 20 brodova, a u proseku je osam osoba na brodu, plus sudije i naši momci za organizaciju same regate. Sve zavisi od ugovora, da li im mi osiguravamo hranu na brodu kako bi sve spremno dočekalo goste.

Mi organizujemo, po dogovoru, i večere na kopnu tokom sedmodnevnog jedrenja, a cena obroka u restoranima se kreće od 30 evra za klasični meni, ili onaj "fensi" od 50 do 70 evra. Ko šta želi - naglašava Malenica.

To na kraju izgleda ovako.

Ako uzmete flotu brodova od 25 brodova dužine 14 metara, platićete najam po brodu 4.500 evra, što iznosi na kraju 112.000 evra. Za flotu od 20 brodova je 90.000 evra. Ali, možete proći i jeftinije ako uzmete manje brodove, od 11 metara, što je 2.800 eura po brodu, odnosno za njih 20 je 56.000 evra, a za 25 plovila je to trošak od 70.000 evra.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Jutarnji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.