AKO NEKOM U OVOJ NAŠOJ MUČENOJ SRBIJI TREBA POMOĆI, TO SU ONI: Kupaju nepokretnog oca, nadniče i idu školu (VIDEO)
Đorđe i Aleksandra Marković iz sela Čepura se brinu o bolesnom ocu, Foto: Printscreen/RTS1

Apel za pomoć

AKO NEKOM U OVOJ NAŠOJ MUČENOJ SRBIJI TREBA POMOĆI, TO SU ONI: Kupaju nepokretnog oca, nadniče i idu školu (VIDEO)

Prošle godine umrla je i majka, pa su on i sestra preuzeli brigu o domaćinstvu i nepokretnom ocu

Objavljeno:

Đorđe Marković iz sela Čepura, pored Paraćina je dečak koji ima samo 16 godina, a zajedo sa svojom sestrom Aleksandrom brine o bolesnomocu i kompletnom domaćinstvu,o čemu je Espreso već pisao.

U svet odraslih je prerano ušao, a od kad zna za sebe prate nedaće. z anjega škola nije jedina obaveza, jer Đorđe obrađuje čak hektar i po zemlje i ide u nadnicu kako bi oni njegova porodica preživeli.

Njegova sestra Aleksandra se brine o kućnim poslovima, kuva, čisti, pere i pomaže Đorđu oko pranja i čuvanja oca.

1 / 4 Foto: Privatna arhiva

Ja znam da sam samo dete, ali moram da radim kako bi izdržavao oca i porodicu. Kupio sam čak i motornu testeru da je imam spremnu kad neko pozove da mu sečem drva za novac, rekao je Đorđe za Espreso.

Kada završi nastavu u mašinskoj školi i dođe kući čekaju ga brojni poslovi. Dan mu je, kaže, kratak da uradi sve što mora.

Da nahranim guske, šotke, piliće, zečeve, da presvučem oca. Mora da se radi", navodi Đorđe.

Voli Đorđe radove u polju, oko živine i zečeva, ne smetaju mu ni žuljevite ruke, ali mu se život potpuno promenio pre tri godine kada je otac imao moždani udar. Prošle godine umrla je i majka, pa su on i sestra preuzeli brigu o domaćinstvu i nepokretnom ocu.

"Već smo i navikli na sve te obaveze jer ko će drugi ako nećemo mi?", pita Aleksandra.

Dodaje da je kuća u jako lošem stanju, ali da joj najteže pada zdravstveno stanje oca. "Tata je u lošem stanju, pa bi bilo dobro da ako može ode u banju, kako bi se oporavio", navodi Aleksandra.

Sa 20.000 dinara, kolika je očeva penzija i naknada za tuđu negu i pomoć, Đorđe kaže da ne može da pokrije sve troškove. Zato radi i po selu. Udruženju za pomoć nezbrinutoj i bolesnoj deci u Paraćinu obratio se za pomoć, potreban mu je cirkular za drva i traktor da bi lakše obrađivao svoje njive.

"On uopšte nije tražio novčanu pomoć nego traktor, da bi mogao da radi, i da od tog rada i zarađuje", navodi Elvin Stanković iz Udruženja "Paraćin mali grad veliko srce".

Javio se i donator koji će zameniti stolariju na kući. Novca, ipak, nema dovoljno za propalu belu tehniku i specijalni krevet za nepokretnog oca.

Espreso portal ponovo apleuje na sve ljude dobre volje da pomognu ovoh porodici.

Na ove račune možete finansijski pomoći Đorđu i njegovoj porodici:

Dinarski račun/ 205-0000000265615-98 Devizni račun/ 0070800050950 iban RS 35205007080005095047 Udruženje "Paraćin mali grad-veliko srce"

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.